Сподели

Festo с първо техническо решение, изцяло готово за работа с IoT

15 август 2018 г.

Кои са четирите основни фактора, които движат напред концепцията за Industry 4.0 и IoT (Интернет на нещата)? Това са работата в мрежа, адаптивността, енергийната ефективност и новите бизнес модели. „IoT-порталът CPX-IoT на Festo осигурява надежден път за постигане на сигурно облачно решение, което повишава производителността и цялостната ефективност на оборудването при производството на машини и инсталации”, коментираха за ДигиталнаИндустрия.bg от Фесто ЕООД.

Свързването на всички устройства в мрежа ще опрости бъдещите бизнес дейности. Ако този принцип на Интернет на нещата бъде приложен към автомобилния трафик например, то това ще доведе до множество ползи. Така например превозните средства с оптимизирана спирачна ефективност биха били по-енергийно-ефективни. Обработката на данните за трафика ще позволи на навигационната система да насочва транспортните средства към алтернативни отклонения, с което ще доказва своята адаптивност. Свързването на всички светофари в мрежа ще дава възможност да реагират на променящия се трафик. В основата на този нов бизнес модел обаче, стои въпросът: „Колко би бил готов да плати един шофьор за осигуряване на зелена вълна?“.

Подготовка на терените за Industry 4.0

Тази представа за модерен автомобилен трафик изисква прилагането на следните основни принципи – свързване в мрежа, адаптивност, енергийна ефективност и нов модел на организация. „Като резултат от непрекъснати разработки и изследвания Festo предприе шест основни мерки на всички нива в компанията, а именно: производството, изследователската дейност и мрежата за обучение Bionic Learning Network. Оптимизацията на веригата за доставки повишава ефективността на производствените процеси. За да бъде успешно внедряването на концепцията Industry 4.0 обаче трябва хората да са подготвени за дигитализацията и за своята роля в нея. Затова Festo стартира такива обучителни платформи като Training 4.0 и Working Environment 4.0“, поясниха от българския офис на компанията.

IoT портал за анализ на данни

„Festo вече може да представи първото си комплексно IoT-решение за компоненти и пултове за управление, работещи с Интернет на нещата. Порталът CPX-IoT свързва полевите компоненти и модули, като например Festo Motion Terminal, модула за енергиен мониторинг MSE6-E2M или манипулиращи устройства с Festo Cloud през OPC UA интерфейс“, допълниха от Фесто ЕООД. Данните могат да се подготвят и да се наблюдават с помощта на облачна технология. Това позволява да се определят тенденциите и да се създадат системи за ранно предупреждение и автоматични аларми в случай на инциденти. IoT-порталът предоставя облачния интерфейс на контролера и гарантира, че съответната информация се съобщава в правилния формат и в точното време.

CPX-IoT позволява предварително конфигуриране на пултовете за управление на всеки компонент на Festo, а също така и допълнително персонализиране. Достъпът до пулта за управление се осъществява през уеб браузър, на който се показват диаграми и индикатори. Специфичните приспособления, т.е. компоненти на потребителския интерфейс, диаграмите за енергиен мониторинг, превантивната поддръжка, както и данните за ефективността на процеса спомагат за повишаване на цялостната ефективност на оборудването и осигуряват прозрачна експлоатация. Решението за мониторинг на състоянието подобрява диагностиката и идентификацията на грешките, като създава прозрачност по отношение на потреблението на електроенергия, предоставя надеждна информация в графична форма и осигурява достъп до архивни данни.

 

Модулна платформа за позициониране през IoT

„Festo вече обяви пазарни дебют на система за манипулиране Compact Handling System YXMx. Тя включва актуална кинематика, контролер, съответния софтуерен пакет за задачи по преместване и мониторинг на състоянието, а сега вече и приложение за облачна визуализация“, поясниха от Фесто ЕООД.

Системата Compact Handling System позволява създаването на прецизни траектории на движение, например за преместване на детайли или инструменти. Тя е особено подходяща за асемблиране на електроника и малки детайли, както и за лабораторна автоматизация. С тази система производителите на машини и инсталации могат значително да намалят своите разходи. Освен това, предварително дефинираните функционални елементи от софтуерната библиотека и интуитивното програмиране на приложенията с генератора на последователността опростяват програмирането и пускането в експлоатация. Този тип комплексни решения създават изцяло нов потенциал за икономии на средства. Те дават възможност на потребителите в машиностроенето и изграждането на инсталации да се концентрират върху основната си дейност.

Надеждно и готово за употреба решение

„Комплексното системно решение на Festo създава базисната платформа за голям диапазон от приложения. То е готово за внедряване и може лесно да се интегрира в индустриална среда, благодарение на отворените си интерфейси. Съвършените компоненти и функции на кинематиката, контролера и софтуера гарантират оперативна надеждност. Друго голямо предимство на това решение е използването на стандартни компоненти“, заявиха в заключение от Фесто ЕООД.

Повече информация за Фесто ЕООД, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и актуални промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg! Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите й планове за развитие от ТУК!

Източник на снимковия материал: Festo, Фесто ЕООД

Сподели

Още от 3D технологии / IoT