Сподели

Festo твори технологичното бъдеще със своя изумителен свят от бионични животни

22 февруари 2018 г.

В изумителния животински свят има един забележителен бозайник. Той е с необичайно дълги задни крака, благодарение на които развива скорост от 45 km/h, може да скочи повече от 8 метра на дължина и над 3 метра във височина. И е известен с това, че носи малките си в специална торба! Да, говорим за кенгуруто.

Начинът, по който кенгуруто скача му позволява да увеличава скоростта си, без да му е необходима допълнителна енергия за това. С всеки скок то може да съхрани генерираната енергия от приземяването си и да я използва отново за следващото скачане.

 

Вдъхновен от уникалния начин на придвижване на бозайника, изследователски екип на лидера в областта на автоматизиращите технологии Festo прекарва цели 2 години в експерименти да пресъздаде механизма му при движение. Със своя бионичен модел на кенгуру, Festo технологично успява да възпроизведе механизма, по който животното се движи. Както в природата моделът на Festo може да възобнови енергията си при скок, да я съхрани и ефективно да я използва за следващия си скок.

В своето кенгуру Festo интелигентно комбинира пневматични и електро-задвижващи технологии, за да създаде една високо динамична система. Кинематиката за стабилен скок заедно с прецизната технология за управление гарантират стабилност при отскачане и при приземяване. Леката конструкция на изобретението му помага при подскачане.

При проектирането на бионичното кенгуру от компанията отделят специално внимание на мобилния източник на енергия, който го задвижва. За целта екип от специалисти разработва два различни концептуални модела – един с интегриран компресор и друг с мобилно устройство за съхранение на сгъстен въздух под високо налягане.

Бионичното кенгуру се управлява чрез жестове на човешка ръка, благодарение на специална лента, която се поставя върху ръката. Благодарение на вградения в нея сензор, тя регистрира движенията на ръката на оператора и ги записва. Генерираните сигнали се изпращат към системата за управление на кенгуруто посредством Bluetooth технология и... кенгурото започва да се движи!

А относно изпозваните материали? Всички елементи на кенгуруто на Festo са оптимално стиковани и свързани. Корпусът е изразян от полиуретанова пяна. Кинематичната система е изработена от лазерно синтеровани части, подсилени с въглерод. В резултат на това творението на Festo тежи само седем килограма, високо е около метър и може да скочи до 40 см височина и на разстояние до 80 см.

Повече информация за Фесто ЕООД, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и активни промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg ТУК!

Източник на снимковия материал: Festo

Сподели

Още от 3D технологии / IoT