Сподели

Иновативните 3D технологии, които GreMa 3D представи, очароваха посетителите на MachTech & InnoTech 2023

10 ноември 2023 г.

 

 

Посетителите на тазгодишното издание на MachTech & InnoTech имаха възможността да станат свидетели на впечатляващи демонстрации в областта на роботизираните, дигиталните и 3D технологиите, сред които се откроиха представените на щанда на GreMa 3D (Грейт Мастър) експонати. През изминалата година (2022 г.) търговското и инженерингово дружество дебютира на индустриалното изложение (повече информация ще откриете ТУК), а през настоящото издание професионалистите взеха участие като доказан и познат бранд. В зала 3, на щанд С 12 в на Интер Експо Център – София (ИЕЦ) професионалната публика можеше да се докосне до представителна извадка от комплексното продуктово портфолио на българските специалисти. Екипът на GreMa 3D представи два нови 3D скенера на Scantech, детайли, отпечатани с индустриалния 3D принтер на френския производител Lynxter, цялостния комплект за 3D печат Sinterit Lisa Pro, софтуер за обработка на 3D сканирани изображения, принтера за 3D печат с DLP технология на RAYSHAPE и спрейовете за 3D сканиране на АESUB.

„Адитивното производство и употребата на 3D сканиращи устройства се утвърждават като все по-популярни практики в българската индустрия. Това се дължи най-вече на безспорните предимства по отношение на бързина, качество и рециклируемост на материалите, които предлагат съвременните машини за 3D печат, както и на новите хоризонти пред метрологията и инженеринга, които разкриват технологиите за 3D сканиране. Разбира се, конкурентното предимство също е ключов фактор за нарастващото търсене. Инвестициите в усъвършенствани 3D технологии и решения за дигитализация и роботизация на производствата са масова практика в световен мащаб. За да бъдат конкурентни българските производители също трябва да се насочат към модерните технологии“, коментираха от GreMa 3D.

„Тази година сме решили да онагледим асортимента ни както с нови, така и с емблематични продуктови предложения. Макар и само с малка част от портфолиото ни, щанда ни демонстрира съвременните иновации и световните тенденции в сферата на 3D технологиите“, споделиха още от компанията пред ДигиталнаИндустрия.bg.

На щанда на GreMa 3D, посетителите се запознаха с висококачествени детайли от различни материали, отпечатани с индустриалния 3D принтер S600D на Lynxter, френски производител и официален партньор на българската фирма от лятото на 2023 г. Принтерът разполага с 6 глави на екструдера и изпълнява 3 процеса на принтиране. Мултиматериалната му съвместимост и мултипроцесния му център превръщат S600D в единствен по рода си мултифункционален 3D принтер, отличаващ се със своите бързина, прецизност и гъвкавост на печат. Той може да принтира широк спектър от материали, включително и високотемпературни, чрез различни процеси: нишки (термопластмаси), течности (силикони) и пасти (керамика). Новото попълнение към предложенията на GreMa 3D разполага още с автоматична система за управление, дистанционна връзка и затворена филтрирана среда за принтиране – HEPA 14 + активирана въглеродна филтрация, благодарение на която спазва всички изисквания за здраве и безопасност на потребителя.

Освен модела S600D на Lynxter, проектиран съобразно нуждите на Индустрия 4.0, българското дружество предлага на пазара у нас и модела S300X, разработен специално за целите на медицината и денталната медицина. „Той съчетава здравина, прецизност и индустриална ефективност в компактен размер, който се вписва във всяко работно пространство. Касетите с голям капацитет позволяват силиконово отпечатване на големи части или няколко малки в пълна автономия, което намалява необходимостта от операторска намеса. А неговата филтрирана, отопляема и безшумна камера гарантира безопасността и комфорта на потребителя. Моделът е специално сертифициран за медицински цели. Друго ключово предимство на 3D принтерите Lynxter е отворената система за материали, т.е. съвместимостта им с различни марки“, добавиха специалистите.

Сред акцентите на щанда бяха 3D принтерът от серия Creator на FlashForge, работещ с FDM технология на печат (3D печат с фотополимерни нишки), и Shape 1+ на RAYSHAPE с DLP технология за 3D печат.

„Creator 4 е многофункционален, гъвкав и високопроизводителен 3D принтер, оборудван с три вида екструдери. Всеки вид е разработен така, че да реализира оптимални условия за печат в зависимост от различните видове нишки. Принтерът на FlashForge достига 65 °C температура на камерата за принтиране и разполага с голям обем за изграждане: 400x350x500 mm“, поясниха от GreMa 3D.

Екструдерните глави са съответно:

  • Екструдер HS – Отпечатване на композитни материали от въглеродни влакна;
  • Екструдер HT – Отпечатване на инженерни материали;
  • Екструдер F – Отпечатване на гъвкав филамент.

 

DLP, или цифровата обработка на светлината, е технология, която използва цифрова проекционна повърхност като източник на светлина. Употребата на проекционна повърхност вместо лазер като източник позволява втвърдяването на цял слой от детайла за същото време, за което се втвърдява само точка със SLA технология. Това превръща Shape 1+  във високоефективно решение за скоростен печат с високи качество и прецизност.  

 

Имайки предвид обширния продуктов каталог на GreMa 3D и специализираните познания на професионалистите от компанията, не беше изненада, че освен професионални 3D принтери за печат, базирани на различни технологии, експертите бяха изложили и бестселъри при 3D сканиращите устройства. Посетителите имаха възможността да се уверят в предимствата и характеристиките на SIMSCAN и новите KSCAN-Magic и iReal M3 на Scantech.

„3D скенерът SIMSCAN е революционно устройство в областта на 3D оптичната метрология. То осигурява изключително бързо сканиране посредством 17 сини лазерни кръстосани линии, както и хиперфино сканиране, благодарение на 7 сини успоредни лазерни линии. Като допълнителна добавена стойност скенерът е проектиран и с допълнителна синя лазерна линия, позволяваща сканиране на големи отвори. Със скорост на сканиране до 2 800 000 измервания/s, обхват на сканиране до 700x600 mm, резолюция до 0.020 mm и сертифициране съгласно ISO 17025, SIMSCAN сe превръща във високоскоростно решение за забележителни дигитални изображения, получени от прецизно оптично измерване“, обясниха от фирмата.

Друга иновация на Scantech е новият KSCAN-Magic – подобрена версия на предходния модел. Той е първият лазерен 3D скенер, който комбинира инфрачервени и сини лазери. С впечатляваща скорост на сканиране от 4 180 000 измервания/s, лазерен клас 2 и резолюция до 0.010 mm, този 3D скенер се утвърждава като „топ продукт“ за световния пазар. „Любопитното, което мога да споделя за него, освен безаналоговите параметри и характеристики е, че наскоро беше обект на клиентски казус, с който се сблъскахме. Въпросният клиент отдавна е надскочил пределите на българския пазар, а конкуренцията му е в лицето на големи международни брандове. Конкретният казус бе свързан с новото оборудване за 3D сканиране, което използваше най-големият му конкурент. От фирмата се обърнаха към мен с въпрос мога ли да предложа аналог на въпросното устройство, чийто резултати да се доближават до неговите. Когато се запознах детайлно със същността на 3D скенера, разбрах, че той е именно KSCAN-Magic. Тогава с удоволствие съобщих на собственика на компанията, че можем да му предложим не просто аналог, а оригиналната технология, с което да му гарантираме ключово пазарно предимство. Съпоставяйки размера на инвестицията в KSCAN-Magic с възможностите му и ползите за бизнеса му, самият той стигна до заключението за бързата възвръщаемост и рентабилността на инвестицията“, коментира инж. Андрей Дуницов, управител на GreMa 3D.

Колкото до iReal M3, това е най-новият цветен 3D скенер на доказания производител и разработчик Scantech. Той притежава инфрачервени паралелни лазерни линии, ефективен работен обхват от 280 до 1000 mm, оптимално разстояние на сканиране от 400 mm и е сертифициран за фотобиологична безопасност по EN 62471, което го прави напълно безвреден за човешкото око – съществен аспект за развитието на медицината и технологиите за образна диагностика. 

Повече подробности за iReal M3 ще откриете ТУК.

На щанда на GreMa 3D бяха изложени и революционните спрейове на AESUB. Те допринасят за успешното дигитализиране на отразяващи и прозрачни повърхности, като се изпаряват след приключването на процеса по 3D сканиране. Продуктите на AESUB са подходящи за многобройни области на приложение.

Освен самото 3D сканиране, посетителите станаха свидетели и на софтуерна пост обработка на снетите данни за получаване на финално изображение.

„Ако трябва да обобщим дейността на GreMa 3D с едно изречение, то би било: това е новаторска компания, предлагаща цялостни решения в областта на 3D технологиите – от дистрибуция на всичко необходимо за 3D принтиране и 3D сканиране, в това число и голямо разнообразие от консумативи, през гаранционно и извънгаранционно обслужване, поддръжка и инженерингови услуги за 3D сканиране и печат. Развитието на 3D технологиите доближава индустрията до постигане на устойчиво производство със затворен цикъл“, заявиха експертите.

„Тенденциите сред индустриалните ни клиенти са ръст в търсенето на високоскоростни и висококачествени решения за адитивно производство, свързаност на машините и дигитализация на производствата. Относно пазарната ни ниша мога да споделя, че наблюденията ми показват, че постигнатите качество и конкурентоспособност са водещи фактори, оправдаващи инвестицията. Ще продължаваме да разширяваме партньорската ни мрежа и продуктовия ни каталог, така че да предлагаме все по-усъвършенствани 3D решения с оптимално съотношение цена-качество и бърза възвръщаемост. Ще продължим да разпространяваме знанията ни сред бъдещите специалисти и професионалисти, защото вярваме, че българската индустрия може да бъде на световно ниво“, допълниха още инж. Дуницов.

За Вас репортажа подготви Никол Андреева, редактор в екипа на Инженер.БГ. Благодарим сърдечно на колегите от GreMa 3D за отзивчивостта по време на изложението!

Повече информация за Грейт Мастър ЕООД, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и актуални промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg! Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите ѝ планове за развитие от ТУК!

Източник на снимковия материал: Инженер.bg

Сподели

Още от 3D технологии / IoT