Сподели

Интернет на нещата – значение и приложение в съвременния динамичен свят на технологиите

04 януари 2018 г.

Вероятно вече многократно сте срещали фразата „Интернет на нещата“ (Internet of Things, IoT), но може би не сте се замисляли какво точно означава това и каква важна роля има в съвременния технологичен свят. Интернет на нещата се отнася до свързването на различни устройства, не само на компютри и смартфони, към единна мрежа, която позволява те да бъдат наблюдавани и/или контролирани от отдалечено място. Автомобили, кухненски уреди, производствени машини и много други видове оборудване могат да бъдат свързани по този начин. Тъй като технологиите ще продължават да се развиват стремглаво в бъдеще, все повече устройства ще се присъединяват към този списък.

Бъдещето на Интернет на нещата

Изследвания, проведени от Business Insider, сочат, че в световен мащаб до 2020 г. се очаква да има повече от 34 милиарда устройства, свързани към Интернет. Това се равнява на повече от четири устройства за всеки човек на планетата. От финансова гледна точка инвестициите са в размер на 6 млрд. долара за разработването на IoT решения, включително приложения, хардуер и технологии за системна интеграция, съхранение на данни, сигурност и свързаност. А каква всъщност ще бъде ползата от всичко това?

Интернет на нещата неслучайно се свързва със следващата индустриална революция, наричана в Европа Industry 4.0. Разработването на високотехнологични решения в тази област ще промени не само начина, по който хората живеят, работят, пътуват и се забавляват, но ще трансформира градовете, ще подпомогне дейността на правителствата, развитието на бизнеса и промишлеността по целия свят.

Всеобхватното приложение на Интернет на нещата в бизнеса и производството

Днес все повече производители от различни индустриални сектори виждат добрата финансова възвръщаемост от интегрирането на Интернет на нещата към своята дейност. Подобрена ефективност на работа, оптимизиране и контрол над процесите и по-висока сигурност са само част от възможностите, които могат да бъдат извлечени в полза на редица браншове, включително транспорт, отбрана, земеделие, инфраструктура, търговия, логистика, банкерство, енергетика, хотелиерство, здравеопазване и мн.др.

Автоматизация на производството чрез внедряване на роботи и машини, свързани към интернет, използване на сензори за събиране на данни в селското стопанство, както и дистанционно наблюдаване на пациенти са все примери за добри практики, постижими чрез Интернет на нещата. Стотици световно утвърдени компании вече успешно са трансформирали бизнеса си чрез внедряването на IoT платформи. А вие готови ли сте да се присъедините ли към тях?

Източник на снимковия материал: pixabay.com

Сподели

Още от 3D технологии / IoT