Сподели

Инженерик: Софтуерът ProjectWise на Bentley оптимизира управлението на строителни проекти чрез цифрови близнаци

26 юни 2024 г.

 

 

„С напредването на технологиите и повишаването на изискванията към всеки вид сгради и инфраструктурни съоръжения, изпълнението и управлението на строителни проекти никога не е било по-сложно. За щастие, модерните технологии, освен че усложняват, могат и да помагат, особено когато става дума за дигитализация на процесите. Пример в това отношение е софтуерът ProjectWise на Bentley”, коментираха пред ДигиталнаИндустрия.bg от фирма Инженерик, специализирана в проектирането и инженеринга на водна инфраструктура и официален пазарен партньор на Bentley за българския пазар. Подробности за софтуерното решение ProjectWise Ви представяме в днешния материал.

ProjectWise на Bentley позволява на инженери, проектанти, строителни екипи и оператори да преминат отвъд текущите инженерни задачи и чрез дигитализация да постигнат по-ефективен, по-устойчив и по-интегрируем процес на работа. Функциите и инструментариумът, които софтуерът предлага, осигуряват максимално ефективно използване на данните и изводите от тях, които освен това могат да се използват и в следващи разработки. „ProjectWise се поддържа от облачната платформа на Bentley iTwin. По този начин управлението на проекти, строителство и активи е максимално оптимизирано с 2D, 3D и 4D анализ на данни, който обхваща етапите от концепцията, през изпълнението до управлението, чрез цифрови близнаци“, поясниха от Инженерик.

Основните предимства на ProjectWise включват:

Дигитално проектиране

На етап проектиране софтуерът предлага:

 • Създаване и синхронизиране на цифрови близнаци по време на проектирането;
 • Мобилизация на данните през целия жизнен цикъл на проектирането;
 • Съгласуване на данни между множество дисциплини, което минимизира риска от грешки;
 • Подобряване на проекта чрез внасяне на контекст от реалната ситуация;
 • Опции за анализ, чрез които ​да се отговори на изискванията за устойчивост и въглеродни емисии.

 

Интелигентни инструменти за повишаване на ефективността, безопасността и качеството на проекта

Софтуерните инструменти позволяват пълно разгръщане на интелектуалната собственост чрез:

 • Интуитивно търсене и гъвкави йерархии;
 • Намаляване на времето за проектиране от дни до часове, като се използва облачно базирано управление на цифрови компоненти и библиотечни услуги;
 • Стандартизация, автоматизация и повторното използване на дизайнерски обекти;
 • Възможност за прилагане на шаблони и добри практики с работни потоци;
 • Използване на данни, за да се направят изводи, които могат да се използват за разработване на нови бизнес модели.

 

Управление на данните

ProjectWise осигурява стойност на данните, като:

 • Управлява и предоставя информация за проекта въз основа на ролите на различните потребители в екипа;
 • Защитава данните чрез контролиран достъп до информация въз основа на самоличността на потребителя;
 • Позволява сътрудничество с партньори по веригата на доставки, като използва ясно дефиниран достъп до данни и списъци със задачи;
 • Налага индустриални и проектни стандарти като ISO19650 с автоматизирани графични работни процеси;
 • Управлява актуализациите на данни с интелигентни работни процеси и шаблони, които гарантират, че информацията е подадена правилно.

 

Работа в процеса на изпълнение

„Инженерната работа в процес на изпълнение (б.ред. WIP – work in progress) е податлива на комуникационни прекъсвания, чести забавяния и скъпи преработки. Ето защо е необходимо решение за управлението ѝ, именно каквото е ProjectWise“, поясниха от Инженерик. В това число попадат следните функции на софтуера:

 • Опростено сътрудничеството с интегрирано съавторство на документи на Microsoft 365;
 • Последователност на работата в разпръснати екипи по проекти с управление на референтни файлове;
 • Поддръжка на проектни стандарти с управлявани работни пространства;
 • Съответствие с изискванията на BIM през целия процес на проектиране с хронология на регистъра на промените и напълно проследима одитна пътека.

 

„Когато се изпълнява проект с множество екипи, какъвто е обичайният случай, достъпът до правилните ролеви възможности и данни може да означава разликата между навременното изпълнение и изоставането. Този проблем намира решение с гъвкавите възможности на ProjectWise, базирани на три често срещани типа потребители – управленски екип, който съвместно с партньори, управлява сътрудничеството по документи и изводи; проектанти по различните части на проекта; инженерни специалисти, които валидират и анализират информацията“, допълниха още от българската компания.

Повече информация за Инженерик ЕООД, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и актуални промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg! Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите ѝ планове за развитие от ТУК!

Източник на снимковия материал: Инженерик, Bentley, canva.com

Сподели

Още от 3D технологии / IoT