Сподели

IoT платформата на Schneider Electric – EcoStruxure, превръща завода в Пловдив в Smart Factory

01 април 2020 г.

Дигитална трансформация е терминът, който стои в основата на дейността на международната технологична група Schneider Electric. А когато подобно „преобразяване“ настъпи и на мястото, в което се създават иновативните решения на компанията, ефектът може да е наистина изумителен. Ние от Инженер.bg решихме да се убедим в това, като посетим виртуално завода на Schneider Electric в гр. Пловдив, който в края на 2019 г. бе отличен с престижния сертификат Smart Factory. 

„Smart Factory е най-високият вътрешен стандарт за индустриално производство, автоматизация и ефективно управление на процесите на международната група, показващ най-високо равнище на технологично развитие в завода“, разказаха от Шнайдер Електрик България. Заводът за производство на висококачествени решения в областта на дигиталната трансформация на енергийния мениджмънт и автоматизацията в домовете, сградите, центровете за данни, енергийната инфраструктура и индустрията, е първият с подобно отличие на територията на Източна Европа и вторият на континента.


Изцяло автоматизирани са над 65% от производствените процеси в предприятието, но продължава интегрирането на нови дигитални и технологични решения. Всичко това става възможно посредством IoT платформата на Schneider Electric – EcoStruxure, която оптимизира до 80% разходите и времето за проектиране, намалява със 75% разходите за поддръжка, а също и с до 50% въглеродния отпечатък.

Интелигентна система за сградно управление с помощта на EcoStruxure

„Заводът е първият в България със стандарт за енергийно управление ISO 50001 благодарение на инсталираната автоматизирана система за управление на сградата и системата за енергиен мениджмънт (BMS)“, допълниха от Шнайдер Електрик България.

Разработената от Schneider Electric система прави възможно свързването на различни устройства в сградата и оптимизира тяхното управление. Софтуерният продукт повишава оперативната ефективност, гарантира сигурния обмен и лесното управление на данни.

Ефективността на добавената реалност с EcoStruxure Augmented Operator Advisor

Поддръжката на машините и съоръженията в завода на Schneider Electric се осъществява с помощта на разработеното от компанията софтуерно приложение с добавена реалност EcoStruxure Augmented Operator Advisor. То съчетава контекстуална и местна динамична информация за потребителите на мобилни мрежи, позволявайки им да изпитат сливането на физическата среда в реалния живот с виртуалните обекти.

„Платформата намалява вероятността от човешки грешки, а моменталната диагностика и безконтактната поддръжка оптимизират разходите и повишават ефективността на работа. Техническото решениедава бърз достъп до данни в реално време и богат набор информация от разнообразни източници, включително във вид на документи, изображения, уебстраници, бележки, етикети, данни от SQL база данни, PDF файлове с техническа документация на оборудването, електрически схеми, видеопрезентации и др.“, обясниха от екипа на компанията.

Платформата позволява визуализация на електрически шкаф например или някои скрити части на машината, а цветът на дисплея се променя спрямо работното състояние на съоръжението. Управлението на EcoStruxure Augmented Operator Advisor се осъществява посредством таблет, като има съвместимост с операционните системи iOS, Android и Windows.

Среща с иновациите от първо лице

От Шнайдер Електрик България разказаха подробности и за част от бъдещите проекти в завода. По думите им стратегията на дружеството за 2020 г. е насочена към осигуряване на по-широка достъпност на обществеността до завода. „Надяваме се скоро демонстрационното пространство Innovation Hub в завода ни в Пловдив да посрещне първите си посетители. По този начин нашите гости ще имат възможност да се запознаят с иновациите на бъдещето, както и да се докоснат до възможностите на IoT платформата ни EcoStruxure“, заявиха в заключение от българското дружество на компанията.

Източник на снимковия материал: Schneider Electric, Шнайдер Електрик България

Сподели

Още от 3D технологии / IoT