Сподели

IoT сензорите на Bosch Rexroth – сетивата на фабриката на бъдещето

01 август 2018 г.

Сензорите са осезателните органи във фабриката на бъдещето. За да отговорят на изискванията на възможно най-много IoT приложения, и то по най-рентабилния начин, те трябва да са енергийно ефективни, да поддържат безжична комуникация и да опростят сложните досега процеси по събиране на данни. „Данните са суровините, с които работи фабриката на бъдещето. Те са основата, която осигурява повишаване на качеството, производителността и експлоатационната готовност на машините и съоръженията“, коментираха за ДигиталнаИндустрия.bg от фирма Бюро за Развитие Техника (БР Техника), основен търговски партньор и официален сервизен център за България на Bosch Rexroth.

Събирането на данни в IoT проекти е процес, отнемащ време

Събирането на данни е причина за много инфарктни ситуации в производството. На първо място, специалистите трябва да разберат кои данни имат значение за дадено приложение и в каква честота трябва да бъдат измервани. На второ място, към момента все още няма икономически изгодни и в същото време бързо приложими сензорни решения, които да направят производството прозрачно в икономически аспект.

Изисквания към сензорните технологии

В процеса на своето присъединяване към IIoT (б.ред. Индустриалния интернет на нещата) компаниите обикновено започват с пилотен проект, който при успех впоследствие бива внедрен и в други корпоративни обекти. „От гледна точка на стандартизацията и експлоатационните разходи се изискват както разнообразни, така и икономически рентабилни и иновативни сензори, които няма да загубят актуалността си в близко бъдеще. Сензорите MEMS (микроелектромеханична система), които обединяват множество измервателни функции във възможно най-малко пространство, са важен градивен елемент на такива решения. Технологията на MEMS сензорите вече е намерила своето постоянно място в много превозни средства, фитнес гривни, смартфони или очила за виртуална реалност“, коментираха от БР Техника. Заедно с безжичното и енергийно-ефективно прехвърляне на данни, те са неотменни съставни елементи на Индустриалния интернет на нещата.

Многофункционално, безжично, трайно

При измерването на температура и ускорение в индустриални условия MEMS сензорите могат да бъдат използвани например за откриване на прегряване или увеличени вибрации, които са показател за опасност от повреда в двигателя или лагерите. Потребителите на IoT имат възможността да идентифицират позицията на превключвателите и да отчитат данните за експлоатационния ресурс на двигателите чрез измервания на магнитното поле. „Но потребителите, работещи в среда на Industry 4.0, все още не разполагат с промишлени сензори, които да комбинират безжичното предаване на данни с дълъг живот на акумулаторните батерии на приемлива цена. В идеалния случай сензорите би трябвало да опростят процеса по събиране на данни, тъй като това отнема до 50% от времето, необходимо за събиране и пренос на данни в действащи вече IoT проекти. Новите сензорни решения използват интегрирани в самите тях аналитични технологии“, допълниха от утвърдената българска инженерингова фирма.

SCD сензори на Bosch Rexroth с интегриран анализ

Лидерът в областта на технологиите за задвижване и управление Bosch Rexroth разработи обещаващо решение за тези предизвикателства. Това е новият SCD сензор (Sense Connect Detect). „При активиране той незабавно предоставя измерените стойности за температурата, ускорението, магнитното поле/тока, които могат да бъдат показвани директно чрез приложение. Така за потребителите на IoT SCD сензорът се превръща в цифров мултиметър, който може да бъде конфигуриран за по-малко от пет минути за специална идентификация на критичните точки в производството. SCD сензорите са подходящи и за събиране на данни в дългосрочен план и за безжичното им прехвърляне към IoT порт като част от цялостно решение за анализ или оценка на място или чрез облачна технология“, заявиха в заключение от БР Техника.

Повече информация за Бюро за Развитие Техника ЕООД, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и активни промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg! Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите й планове за развитие от ТУК!

Източник на снимковия материал: БР Техника, Bosch Rexroth

Сподели

Още от 3D технологии / IoT