Сподели

Искрящо бяла усмивка с B2N и новите биосъвместими смоли Custom Tray Resin на Formlabs

29 юли 2020 г.

 

 

„Дългоочакваните биосъвместими смоли на Formlabs вече са налични на българския пазар“, съобщиха за Инженер.bg от фирма B2Nпионер в 3D технологиите и официален партньор на производителя у нас. „С тях можете директно да принтирате индивидуални лъжици за снемане на отпечатък за импланти, коронки, мостове или протези. Просто изберете новата Custom Tray Resin от Formlabs Dental и разгърнете възможностите си още днес“, обясниха още от българската компанията. 

Дигитално произведените отпечатъци осигуряват постоянни и точни резултати в стоматологията. Библиотеката за стоматологични смоли на Formlabs позволява на зъболекарските практики и лаборатории бързо да произвеждат сами богат набор от дентални продукти  от биосъвместими хирургически детайли и шплици до фиксирани протезни и изравняващи модели.

„Custom Tray Resin е биосъвместим материал за бърз 3D печат, използван за директно отпечатване на персонализирани лъжици за снемане на отпечатък за импланти, протези, коронки и мостове. Материалът е разработен специално за това приложение и с него се работи по-бързо отколкото с останалите смоли на Formlabs. Принтират се слоеве с височина 200 µ, което означава че се намалява и времето за печат, а това води до повече доволни пациенти“, посочиха от българското дружество.

С Custom Tray Resin могат да се произвеждат отпечатъчни лъжици за под един час, което намалява общото работно време и позволява по-висока производителност.

Процесът преминава през няколко етапа:

Сканиране

Чрез специализиран софтуер за стоматологичен дизайн и 3D интраорален скенер се създава цифров модел от анатомията на пациента, за да се проектира персонализирана лъжица за снемане на отпечатък.

Дизайн

Има няколко опции за цифрово проектиране на персонализирани отпечатъчни лъжици. Това може да се направи със специализиран софтуер като 3Shape Dental System или ZirkonZahn Tray. Съществуват и специализирани компании за стоматологичен дизайн, на които можете да изпратите дигиталния отпечатък за дообработка.

  

„След като проектирането по спецификация е завършено, може да започне производството. Голямата част от софтуерите за зъболекарски дизайн генерират производствен файл във формат .stl. Този файл е необходим за софтуера за подготовка за печат PreForm“, разясниха от B2N.

Печат

По време на този етап идва ред на импортирането на проектните файлове и избор на правилния материал за печат. Много е важно и каква точно ще е ориентацията на модела. Неподвижната повърхност трябва да е далеч от плочата за изграждане и частите да са ориентирани, така че вътрешната повърхност да се нуждае от възможно най-малко подпорни конструкции.

„След настройките за печат е необходимо да обърнем внимание и на принтера. Преди употреба разклатете касетата със специалната смола и след това я поставете в резервоара. Започнете печат, като изберете заданието от сензорния екран на принтера и следвайте всички инструкции, показани на екрана. Принтерът автоматично ще завърши печата, след което детайлът е готов за дообработка“, разясниха от B2N.

Последваща обработка

Извадете отпечатаните части от платформата и измийте внимателно с изопропилов алкохол за 10 минути в добре проветрена среда с подходящи защитни маски и ръкавици. Уверете се, че частите са напълно потопени в IPA (Isopropyl Alcohol) при миене. Извадете частите от IPA и ги оставете да изсъхнат на стайна температура за най-малко 30 минути или използвайте сгъстен въздух за сушене за около 10 минути.

Свържете се със специалистите от B2N за да се запознаете подробно с всички стъпки по време на този етап, както и с възможностите за употребата на специалната смола на Formlabs.

 

Почистване и дезинфекция 

Напълно обработеният отпечатък може да бъде почистен с неутрални сапун и вода със стайна температура и помощта на мека четка и да се дезинфекцира, като се накисне в 70% IPA за 5 минути.

 

Повече информация за B2N Ltd. / Би Ту Ен ООД, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и актуални промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg! Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите ѝ планове за развитие от ТУК!

Източник на снимковия материал:  B2N

Сподели

Още от 3D технологии / IoT