Сподели

Изберете най-подходящите материали за 3D принтиране и вакуумно леене с помощта на Солид Фил

29 юли 2021 г.

 

 

Правилният избор на материал до голяма степен определя успеха на Вашия проект. В сферата на бързото прототипиране и 3D печата се работи с много различни технологии и материали, а комбинацията им често може да е объркваща. „Доверявайки се на нашия опитВие ще разполагате с най-удачния материал за осъществяването на Вашата идея. Необходимо е само да ни изпратете информация за изискванията и приложението на това, което желаете да произведем, а с всичко останало ще се заеме нашият екип от професионалисти“, коментираха пред ДигиталнаИндустрия.bg от доказаната българска компанията Солид Фил, специализирана в предлагането на 3D технологии и услуги. А какви са характеристиките на най-разпространените материали, използвани в 3D принтирането и вакуумното леене, ще Ви разкажем в днешния материал.

Материали за вакуумно леене 

При технологията вакуумно леене, материалът който се използва, е полиуретан и представлява дву- и трикомпонентна смола. Екипът на Солид Фил е подбрал портфолио с материали от най-добрите производители, включващо както най-широко разпространените полимери (ABS, PP, PC, PA, TPU), така и материали с много специфични изисквания като негоримост, издръжливост на високи температури, FDA сертификация и мн.др. Възможността за постигане на различни цветове и прозрачност правят този вид материал оптимален избор за специфично прототипиране и за производство в малки или средни серии.

Материали за 3D принтиране 

Полиамид (PA) 

Полиамидът за 3D печат е едновременно здрав и гъвкав под формата на изключително фина пудра. За подобряване на техническите й характеристики, пудрата може да се смеси със стъклени (GF-PA) или алуминиеви частици (Alumide). При принтиране с този материал не се използват поддържащи структури, което дава резултат под формата на точни и добре изглеждащи детайли. Необработените части, принтирани с полиамид, имат абразивен външен вид, както и пореста структура, но лесно могат да се дообработят. 

ABS (акрилонитрил бутадиен стирен) 

„Tова е най-широко разпространената пластмаса в ежедневието ни. Много здрава и същевременно гъвкава, тя често се избира за инженерни и професионални приложения. Идеална е за създаването на сглобяеми елементи, които могат да се използват както за прототипи, така и за резервни части и крайни продукти. Материалът е твърд, има висока устойчивост на удар, издържа до 90-100 ⁰C и е лесен за обработка“, поясниха от Солид Фил.

ASA (акрилонитрил стирол акрилов)

ASA е професионално полимерно съединение с висока производителност и термична стабилност. Здрав и гъвкав, този материал се използва широко за изработката на части, изискващи UV устойчивост и издръжливост на различни метеорологични условия. При принтиране се отличава с добър външен вид и висока точност, което го прави предпочитан избор на много инженери за детайли от крайни изделия, части с инфраструктурно приложение и възли за автомобилната индустрия. 

PLA

Това е биоразградим материал, добър избор за прототипи, към които не са поставени специални изисквания. Той е твърд, негъвкав и свойствата му се влошават, ако бъде оставен за дълго под въздействието на слънчевите лъчи. Издръжливостта му на температура е ниска – до 50 °C. Добър избор е за функционални и концептуални прототипи“, допълниха от българската компания.

Фотополимери

„При стереолитографията( SLA) се използват течни фотополимери, за да се изградят желаните обекти. Ние разполагаме с голямо разнообразие от фотополимери с цел да се покрият възможно най-много изисквания при прототипиране. Този вид материали и технологията, с която се принтират, осигуряват изключително висока точност и детайлност, както и прекрасен външен вид. Използват се за изработката на концептуални и функционални модели, както и за направата на първообрази за последващи процеси като вакуумно леене“, обясниха още от Солид Фил.

VeroWhite

Материалът е твърд и непрозрачен с високо ниво на детайлност на повърхнините и се използва при 3D принтиране с технологията Poly Jet. Това е полимер за общи приложения с подобрени механични свойства и способност да издържа на огъване. Използва се при необходимост от изработване на концептуални прототипи с много добър външен вид и точност, както и на първообрази за последващи процеси, като вакуумното леене. 

VisiJet M3-X

Това е твърд материал, наподобяващ ABS, с усещането, външния вид и качествата на шприцована пластмаса. Крайният резултат са части със смайващ бял цвят и гладка повърхност, издържащи на високи температури. Използва се при необходимост от концептуални и фукционални прототипи, както и за изработката на първообрази за последващи процеси, например вакуумно леене“, допълниха още от Солид Фил.

Повече информация за Солид Фил ЕООД, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и актуални промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg! Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите ѝ планове за развитие от ТУК!

Източник на снимковия материал: Солид Фил

Сподели

Още от 3D технологии / IoT