Сподели

Ка Матик: Schmalz дигитализира вакуумните си технологии

02 юли 2019 г.

По време на тазгодишното изложение за машини, предназначени за мебелната и дървообработващата промишленост, Ligna 2019 в Хановер, компаниите демонстрираха как използват дигитализацията за внедряване на рентабилно индивидуално производство. „Използвайки своя опит в областта на вакуумните технологии за автоматизация, немската компания Schmalz също разработва интелигентни компоненти, които генерират данни и могат да изпълняват функции като енергиен мониторинг или прогнозна поддръжка. Например, компактният ежектор SCPMi може да увеличи производителността на един автоматизиран процес на захващане с до 10%. Следващата логическа стъпка бе да се внедрят интелигентни системи във вакуумните системи за захващане на дървообработващите машини“, коментираха за ДигиталнаИндустрия.bg от фирма Ка Матик, оторизиран дистрибутор на J. Schmalz за България.

На Ligna 2019 стана известно, че в момента проектантите на Schmalz работят над интелигентен вакуумен блок. „На изложението ние за първи път представихме интелигентния вакуумен блок Smart-Block. В едно технологично проучване той беше свързан към системата и така помогнахме на производител да разработи ефективна и безопасна машина за дървообработка“, разказа д-р Курт Шмалц, управляващ директор на J. Schmalz.

Smart Block предава данни чрез Bluetooth интерфейс на контролер от по-високо ниво в реално време, което го прави видим в дигитална производствена среда. При това машината изчислява износването на основата на текущата стойност на вакуума. „По този начин потребителите могат да планират профилактичното обслужване, което води до значително по-малко непредвидени престои. Освен това, вакуумният блок разпознава всички серийни номера на своите компоненти, подлежащи на износване и ги показва при необходимост. Всичко описано значително опростява снабдяването с резервни части“, поясниха от фирма Ка Матик.

Но каква добавена стойност произтича от директната връзка между машината и интелигентния блок, освен ползата за прогнозната поддръжка?

Нека разгледаме конкретен пример. Ако интелигентният блок предава в центъра за обработка на данни стойностите на вакуума, машината разбира в кой момент дървената плоскост е фиксирана стабилно и може автоматично да започне обработката й. Ако се регистрира неправилно позициониране или използване на неподходящ за технологичния процес вакуумен блок, обработката се преустановява. Операторът просто трябва да смени вакуумния блок с подходящия за тази обработка. „Не са необходими сложни лазерни системи или фотокамери. По същия начин обработващият център с ЦПУ може оптимално да адаптира производителността на фрезоване в съответствие с условията за захващане. На базата на данните за качеството на повърхността и стойността на вакуума, интелигентният вакуумен блок определя какви са страничните сили за надеждно и безопасно захващане на обработваната заготовка“, допълниха от Ка Матик.

„От нашия опит с интелигентни полеви устройства, ние знаем каква важна роля играят в процеса на автоматизация интелигентните вакуумни компоненти. Ние интегрирахме вакуумен блок в цифрова среда и направихме възможно прехвърлянето на данни, свързани с процеса, към управлението на машината, към фирмените системи или към външни облачни платформи. Тези данни могат да се използват за последователно оптимизиране на производствения процес“, добави още д-р Шмалц.

По-кратки времена на производствените цикли, по-малко престои на машината и по-ефективно планиране на производството са само някои от предимствата на интелигентната технология. „Това означава, че мониторингът на засмукващата способност на вакуумния блок води до значително повишаване на производителността и на безопасността на машината през целия процес“, коментираха в заключение от Ка Матик.

Повече информация за Ка Матик ООД, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и актуални промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg! Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите ѝ планове за развитие от ТУК!

 

Източник на снимковия материал: Ка Матик, Schmalz

Сподели

Още от 3D технологии / IoT