Сподели

Кастива: Машина с AI и технология на Beckhoff откриват повърхностни дефекти при смарт устройства

19 юли 2023 г.

 

 

Griffyn Robotech, с централа в град Пуна, Индия, е компания, специализирана във визуална инспекция, роботика и базирана на изкуствен интелект (AI) автоматизация. С предоставяните решения за промишлени процеси и контрол на качеството дружеството обслужва автомобилната, телекомуникационната, фармацевтичната и машиностроителната индустрия, както и сектора на бързооборотните стоки.

„В една от своите разработки – инспекционна машина както за нови, така и за употребявани смарт устройства, експертът в областта на изкуствения интелект Griffyn използва компютърно базирано управление на Beckhoff за прецизен контрол на движението при обработката на продуктите. Това позволява откриването на повърхностни дефекти на микронно ниво за части от секундата“, съобщиха за ДигиталнаИндустрия.bg от водещата българска инженерингова фирма Кастива, официален представител у нас на решенията и технологиите на Beckhoff.

Поради бързите темпове на технологично развитие и напредък, непрекъснато надграждане и актуализация на моделите, употребата на интелигентни устройства, като смартфони, таблети и преносима електроника, се увеличава с всеки изминал ден. Козметичната проверка и класифицирането са ключови стъпки при обработката на смарт устройства. Досега тези операции се извършват предимно чрез ръчна визуална инспекция. И макар нищо да не може да се сравни с човешкото око по многофункционалност, неговата повтаряща се точност и производителност са ограничени.

„За да отговори на нарастващото търсене и да елиминира субективизма на човешкото око, Griffyn Robotech разработи своя инспекционна машина Deepsight Cosmetic Grading Machine (CGM). Патентованата система за визуална проверка позволява бързо и прецизно откриване, измерване и анализ на всички повърхностни дефекти с висока повторяемост. Тя интелигентно идентифицира повърхностни дефекти, например драскотини, като същевременно толерира естествените вариации в сложни шарки и повърхностни текстури, включително лъскави, блестящи или грапави повърхнини. Наред с това, машината отчита значителните разлики  в допустимите отклонения при отделните марки и модели устройства“, обясниха специалистите от Кастива.

Ефективна обработка за намален производствен цикъл

Машината използва сензор на камера с висока разделителна способност, за да определи качеството на повърхността, като заснема множество изображения от всички шест страни на устройството. База за прецизност на изображението е интегрираната възможност за обръщане, завъртане и позициониране на устройствата. „За прецизен и бърз контрол на движението с точна ориентация на обекта, Griffyn използва контрол на движението TwinCAT NC I, инсталиран в ултракомпактния индустриален компютър C6015 на Beckhoff. В комбинация със сервомоторите AM81xx и терминалите EL7211, това позволява сложно многоосно интерполирано движение на малка площ. Изключително бързата EtherCAT комуникация и времето за обработка под милисекунди съкращават значително машинния цикъл и повишават производителността“, поясниха от Кастива.

„Заснетите изображения минават през патентованите алгоритми за идентифициране на различни повърхностни дефекти като драскотини, пукнатини, вдлъбнатини и обезцветяване. След анализ машината предоставя подробен отчет със записи, подчертаващи дефектите. Докато човешкото око може да открие видими драскотини върху повърхността, по-големи от 80 µm по широчина, машината Deepsight идентифицира дефекти с размери до 40 µm по широчина и 3 µm в дълбочина. Анализът описва подробно броя на установените драскотини по устройството с дължината и дълбочината на най-големите“, допълниха още от българското дружество.

Компактен дизайн в съчетание с изключителна надеждност

Следвайки идеята да създадат не само ефективна и надеждна, но и елегантна, естетически издържана машина, от Griffyn търсят компоненти, които биха били възможно най-компактни. Те стигат до извода, че технологията за компактно задвижване от Beckhoff, контролираща петте серво оси, различни EtherCAT терминали и ултракомпактния индустриален компютър C6015 наистина отговарят на техните изисквания. „Софтуерът TwinCAT, със своята богата библиотека за програмиране, интуитивен потребителски интерфейс и опция за опростен инженеринг и дебъгинг, прави процеса на проектиране изключително удобен за потребителя“, поясниха от Кастива.

Инспекционната машина за визуална проверка Deepsight се предлага като самостоятелно оборудване, задвижвано от оператор, или като комплекс от две до четири машини с автоматично подаване на продукта от роботизирана ръка. „С цикъл на инспекция от по-малко от минута, машината има възможност за проверка на четири инспектирани устройства на минута в конфигурация с 4 машини. Прецизната технология за контрол на движението от Beckhoff спомага да се осигури 95% време на натоварване на машината с капацитет от порядъка на 200 устройства на час“, допълниха още от фирмата.

Повече информация за Кастива ООД, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и актуални промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg! Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите ѝ планове за развитие от ТУК!

Източник на снимковия материал: Кастива, Beckhoff, Griffyn Robotech, canva.com, freepik.com

Сподели

Още от 3D технологии / IoT