Сподели

Машинното обучение в производството на FANUC – поредна стъпка към интелигентното производство с IoT

17 януари 2018 г.

По своята същност машинното обучение (machine learning) изследва конструкцията на алгоритмите и се учи от тях да прави прогнози по данните чрез изграждане на модели на базата на входната информация. Машинното обучение е силно заимствано от изчислителната статистика (прогнозно моделиране с помощта на компютри) и математическата оптимизация, която предоставя на тези модели най-различни методи, теории и приложения.

Алгоритмите на машинното обучение могат да бъдат разделени на 5 типа: контролирани, неконтролирани, полуконтролирани, активни и укрепващи. Има значителен брой алгоритмични подходи за машинно обучение и този брой продължава да нараства, базирайки се на факта, че изкуственият интелект (AI), Deep Neural Networks (DNN) и машинното обучение (всички част от едно и също семейство) все още са в начален етап на развитие.

Превантивна поддръжка/ремонт, мониторинг на състоянието (ефективност на машината) и оптимизиране на веригите за доставка могат да се извършват с интегрираните алгоритми за машинно обучение. Производителите също така малко по-малко започват да внедряват програми за изкуствен интелект в своите автоматизирани процеси, наред с други съвременни технологии, като IoT, модулен/адаптивен хардуер, разпределена интелигентност и т.н., които им помагат да затвърдят позицията си в условията на Индустрия 4.0. Според доклад на глобалния доставчик на пазарна информация за технологичните индустрии TrendForce се очаква „умното“ производство да претърпи огромен ръст през следващите от 3 до 5 години.

Ако производствените компании искат да запазят своята конкурентноспособност, те ще трябва да интегрират тези нови технологии в своята заводска инфраструктура или да модернизират наследствените системи, ключов компонент от които е индустриалната автоматизация. Машинното обучение в тази област може да бъде от изключителна полза – то може да спомогне за оптимизиране поддръжката на производственото оборудване, да препрограмира индустриалните компютри (разпределена интелигентност) за производството на нови продукти и да повиши ефективността на производствените операции и целия технологичен процес.

Машинното обучение в производствените условия на FANUC

Макар че вече на световния пазар има множество индустриални лидери, интегрирали машинното обучение в своите производствени платформи, понастоящем компаниите, правещи впечатление с начина, по който използват технологиите на XXI век, са няколко. Сред тях е и японският производител в областта на промишлената автоматизация и роботизацията FANUC, който успешно прилага машинното обучение за изпълнение на производствените си задачи. Групата си сътрудничи с известния разработчик на системи за изкуствен интелект Preferred Networks в развитието на индустриални роботи, които могат да учат сами с минимална входна информация. „Те използват специална платформа за обучение, чрез която роботите могат да се обучават сами с течение на времето. Например, показвате на робота каква задача желаете да изпълнява, той прави видео и се опитва да я пресъздаде чрез повторение, докато постигне изпълнение с най-висока точност“, обясниха за ДигиталнаИндустрия.bg от ФАНУК България.

Към успешното развитие на интелигентните решения на FANUC проявяват интерес и други компании. „Технологичните лидери Cisco и Rockwell Automation миналата година си партнираха с японската фирма в разработката и развитието на платформата за интелигентно автоматизирано производство FIELD (FANUC Intelligent Edge Link and Drive). Новата система цели да улесни свързването и на продукти, които са производство на трети страни“, коментираха от българския офис на фирмата.

Малко по-късно производителят на графични процесори (GPU) – Nvidia, предложи своя чип технология, за да подобри платформата FIELD с по-кратко време за обучение при роботите. „Ние от FANUC се надяваме, че последните разработки на компанията ще могат да спомогнат за развитието на фабриките на бъдещето“, заявиха от ФАНУК България.

Всички тези компании заемат водещо място в развитието на машинното обучение в индустриалната автоматизация и макар тези разработки да са само малка стъпчица към един много по-голям свят, те са значителни и рисуват картината на бъдещето, където Индустрия 4.0 е стандарт в производството. IoT, когнитивните изчисления/AI, облачните технологии, роботизацията и други са само съставни части от това, в което съвременното производство ще се превърне. Технологията вече се прилага в повечето модерни фабрики под една или друга форма, което помага на производителите да останат конкурентоспособни в един непрекъснато променящ се свят с развиваща се технология.

Повече информация за ФАНУК България ЕООД, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и активни промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg ТУК!

Източник на снимковия материал: ФАНУК България, FANUC, FANUC America, pixabay.com

Сподели

Още от 3D технологии / IoT