Сподели

Мащабируема обработка на IIoT индустриални данни подобрява ефективността на свързаното предприятие

14 март 2019 г.

Решенията на Rockwell Automation за обработка на данни варират от единично устройство до цялостни решения за дадена компания, като по този начин се осигурява решаване на аналитични предизвикателства на всички нива. Промишлените компании, които искат да използват данните от индустриалния интернет на нещата(IIoT), за да вземат по-добри бизнес решения, трябва първо да се уверят, че служителите им имат достъп до тези данни, когато и където се нуждаят от тях. „Нови мащабируеми предложения за обработка на данни от Rockwell Automation дават на потребителите достъп до данни в реално време за решаване на аналитични задачи и адаптиране към промените на всяко ниво в предприятието. Това спомага за подобряване на производителността и ефективността в свързаното предприятие“, коментираха за ДигиталнаИндустрия.bg от фирма Ротек, официален дистрибутор на Rockwell Automation за България.

Предложения на Rockwell Automation на ниво устройство

Rockwell Automation въвежда три предложения за обработка на данни на ниво устройство. Те са предназначени да бъдат в услуга на операторите, които чрез тях ще вземат по-бързи и информирани решения, по-близо до източника на информация. Всяко предложение позволява на потребителите да използват приложения в среда с операционна система Windows 10 IoT Enterprise, за да имат по-добър поглед върху машините и оборудването. Разнообразието от платформи предоставя на потребителите също така, гъвкавост, за да отговорят на индивидуалните изисквания на приложенията.

Първото решение, а именно изчислителният модул ControlLogix на Allen-Bradley, дава възможност на потребителите да добавят Windows 10 IoT директно в съществуващи Logix системи и осигурява високоскоростен достъп до данните от контролерите ControlLogix през системната шина. „В резултат на това потребителите могат да използват различни Windows приложения максимално близо до точката на вземане на решения“, разказаха от фирма Ротек.

Второто решение – контролерът CompactLogix 5480 на Allen-Bradley, съчетава в едно устройство управление чрез Logix5000 и контролер, обработващ данни в среда на Windows. Контролерът поддържа Windows приложения, като например събиране на данни, анализ и прогнозни изчисления. „Той е идеален за удовлетворяване изискванията на високопроизводителни производствени линии и интелигентно оборудване, зависещо от постъпващата информация“, поясниха от фирма Ротек.

Третото решение, индустриалните компютри VersaView 5000 на Allen-Bradley, осигурява модерна визуализация и обединяване на данни за интелигентно производство. Компютрите използват отворена архитектура, позволяваща на потребителите да инсталират софтуер, специфичен за техните приложения. Те са специално проектирани да издържат на условията на индустриална среда. „Приложенията на Rockwell Automation и техните партньори се инсталират и работят директно на устройството, като позволяват на потребителите да визуализират тези данни на интегриран или външен индустриален монитор“, допълниха експертите от фирма Ротек.

„Времето е от съществено значение за всеки производствен процес, така че от изключителна важност е работниците да могат да използват данните възможно най-близо до мястото, където се генерират“, казва г-н Грег Гернерт, глобален мениджър „Бизнес развитие“ в Rockwell Automation. „Тези нови предложения за обработка на данни още на ниво устройства осигуряват достъп до тях в реално време, и то в непосредствена близост до източника, за да спомогнат за повишаване на производителността във всеки индустриален отрасъл“, допълва г-н Гернерт.

Rockwell Automation вгражда в своите решения за обработка на данни също и IIoT и аналитични блокове. Например, наскоро създаденият софтуер FactoryTalk Analytics for Devices на Rockwell Automation предава информация за състоянието и диагностиката в реално време на промишлените компютри VersaView 5000.

Предложения на Rockwell Automation на ниво системи

Компаниите могат да използват изчислителните възможности на индустриалните компютри VersaView на ниво отделни системи или цяло предприятие. Освен това, промишленият център за данни на Rockwell Automation (IDC) следи данните за производителността и престоите на оборудването и осигурява прогнозна поддръжка.

Мащабируемият център за данни, изпълнен от отделни блокове, е снабден с оборудване, необходимо за работата на няколко операционни системи и приложения на виртуални сървъри. „Компанията Rockwell Automation може също да създава, конфигурира и обслужва промишлени центрове за данни в рамките на програма за предоставяне на инфраструктура като услуга (IaaS)“, поясниха от доказаната българска инженерингова фирма-партньор на Rockwell Automation у нас.

Предложения на Rockwell Automation на ниво предприятие

На ниво предприятие компаниите могат да използват промишлените центрове за данни в рамките на програмата IaaS или под формата на собствена облачна платформа FactoryTalk Cloud. Тази открита облачна платформа е с дистанционно администриране, използвайки Windows Azure. Платформата FactoryTalk Cloud помага на промишлените предприятия да контролират отдалечени активи, да инспектират архивни данни и да анализират работата на няколко производствени обекта. Тя може също да помогне на производителите на оригинално оборудване по-ефективно да управляват и поддържат оборудването, след неговия монтаж на площадката на потребителя.

Azure предоставя надеждна глобална платформа за разработка и проектиране на различни ефективни решения за IIoT, от периферията до облака“, коментира г-н Сам Джордж, директор Microsoft Azure IoT в Microsoft Corporation. „Rockwell Automation използва всички възможности на комплексната платформа IoT Microsoft, от интеграцията на Windows 10 IoT Enterprise на ниво устройства, до управлението на големи обеми от данни в периферията и в облака с помощта на Azure IoT и централизиране на контрола върху дейностите и производителността в различни часови пояси. Това води до по-добри бизнес резултати и до повишаване безопасността на служителите“, допълва той.

„Microsoft е стратегически партньор на Rockwell Automation, световен лидер в областта на индустриалната автоматизация и информационните технологии, в рамките на програмата PartnerNetwork“, заявиха в заключение от фирма Ротек.

Повече информация за Ротек ООД, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и актуални промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg! Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите ѝ планове за развитие от ТУК!

Източник на снимковия материал: Ротек, Rockwell Automation

Сподели

Още от 3D технологии / IoT