Сподели

Метавселената е бъдещето на HR сектора! Вижте още резултати от проучването ни за виртуалната реалност

08 февруари 2022 г.

 

Представете си следната ситуация... Създавате свой 3D аватар. Ставате в понеделник сутрин, правите си кафе, в 08:30 ч. сядате пред компютъра, слагате VR очилата си и се присъединявате към виртуална работна среща в Microsoft Teams. Вашият аватар и този на колегите ви се появяват на кръгла маса за съвещания. И така стартира работният ви ден. В петък сте лектор на виртуална бизнес конференция, заедно с аватарите на учени и инженери от цял свят, с които водите разпалена дискусия на тема „Ще заменят ли роботите хората в производството“. След тежка работна седмица идва уикендът. В събота се разхождате из улиците на непознат град, заедно с аватарите на ваши приятели. Спирате се пред виртуален щанд за сувенири. Купувате си нова тениска с името на града. Плащате я чрез онлайн приложение. На сутрешната оперативка в понеделник носите тениската. Разбира се, взели сте и за вашите колеги. И всичко това се случва без да сте излизали от вкъщи.

Именно така изглежда идеята за метавселена (metaverse), един от новите трендове в технологичната индустрия. Но приложима ли е концепцията скоро в областта на Човешките ресурси или ще остане просто луда идея? Именно това попитахме нашите читатели през януари. Какво мислят те? Да видим…

Въпреки че идеята за метавселена е съвсем нова и недотам позната глава от развитието на Интернет, голяма част (61.7%) от респондентите, включили се в проучването, смятат, че концепцията ще се прилага скоро в областта на Човешките ресурси. Те вярват, че благодарение на виртуалната реалност ще могат да се организират пълноценни виртуални срещи от разстояние (19.7%), ще се споделят/разглеждат/обсъждат неограничен брой екрани и файлове (19.7%), ще се пестят време и средства за пътуване (18%), ще е възможно да се създаде идеална работна среда (8.2%), а способността на екипите да си сътрудничат, комуникират и общуват ще се подобри (8.2%).

Разбира се, сред респондентите има и скептици (38.3%). Те споделят, че според тях идеята не е приложима скоро в областта на “Човешките ресурси”, най-вече защото хората имат нужда от реална социална среда (31.1%). Освен това, според тях, хората ще се страхуват да използват новите технологии поради възможни кибератаки и кражба на самоличност (27.7%), служителите ще се нуждаят от скъпи технологични устройства – VR очила, ръкавици за улавяне на движенията и др. (14.8 %), ще са необходими голям брой обучени специалисти по техническа поддръжка и киберсигурност (14.8 %), хората ще загубят връзка кое е реално и кое не (13,6 %), ще са необходими нови протоколи и стандарти за работа (9.8 %) и ще е необходимо време служителите да се обучат да използват новите технологии (4.9 %).

Ако имахте свой личен фотореалистичен аватар и нямахте ограничения, за какво бихте го използвали?

Попитахме респондентите за какво биха използвали своя личен 3D аватар. Получихме редица любопитни отговори. С удоволствие споделяме малка част от тях:

„Ще го изпратя да работи в офиса, а аз ще го управлявам от някой плаж на Малдивите“, споделя мениджър на отдел от гр. София.

„Не съм мислил по въпроса, но това да си лежа в леглото, а аватарът ми да е на работна среща би било много хубаво“, коментира технически специалист от столицата.

„Сигурно бих пътувала виртуално на хиляди места, може би бих работила докато съм на ски или море“, коментира мениджър на отдел от областен град в страната.

„Ще ида в най-страшните кътчета на света, без да ме е страх, че ще съм отровен от някое растение или разкъсан от диво животно. Ще се насладя на красотата им напълно пълноценно от дивана“, коментира мениджър на отдел от столицата.

„О, ще е много интересно, чак не мога да преценя какво ще направя“, коментира технически специалист от областен град.

„За посочените в статията – срещи, работа, обучения, но само, когато се налага“, коментира технически специалист от София.

„Ще съм там, където не мога да бъда физически“, споделя студент/стажант от София.

„Аватарът ми ще ме замести в повечето задължения, за да мога да спестявам време и да свърша повече неща за по-малко време, коментира технически специалист, живеещ в чужбина.

„Ще се телепортирам по-всяко време и на всяко място, където ми се прииска“, споделя технически специалист от столицата.

В нашето проучване се включиха хора с разнообразни професии, от различни възрастови групи и населени места. 38% от тях са студенти/стажанти, 20% са технически специалисти, 13% са мениджъри на отдел в компания, 9% са собственици/управители на компания, 5% са HR специалисти, 16% са посочили друго, непопадащо в горните категории. 59% от нашите респонденти са на възраст между 18 и 34 години, 39% попадат във възрастова група 35-54 години, а 2% са над 55 години. 46% от нашите респонденти живеят в столицата, 25% - в областен град, 21% - в друг по-малък град, а 2% - в село и 7% - в чужбина.

Благодарим на всички, които се включиха в нашето проучване! По случай старта на нов наш проект, свързан с електронната търговия, за който ще научите съвсем скоро, ви каним да участвате и в новата ни анкета на тема: „E-commerce на технически продукти! Бихте ли закупили онлайн професионална техника и решения за бита?“.

Източник на снимковия материал: freepik.com, Инженер.bg

Сподели

Още от 3D технологии / IoT