Сподели

Облачните услуги – предимства, възможности и основни видове

02 януари 2018 г.

Съхраняването на вашата дигитална информация в облак може да ви донесе много предимства. Имате възможност да преглеждате файловете си от всеки смарт телефон, таблет или компютър, свързан към Интернет, а самият облак да служи като резервно копие на данните в случай на технически проблеми и повреди в оборудването ви. Достъпът до този вид услуги вече се предлага от редица компании, но какво точно представляват те и какви са техните предимства и възможности, ще ви разкажем в следващите редове.

Така нареченият облачен „компютинг“ (cloud computing) представлява доставянето на различни компютърни услуги – сървъри, хранилища, бази данни, мрежи, софтуер, анализи и други чрез интернет („облака“). Компаниите, предлагащи този тип облачни услуги, обикновено таксуват потребителите въз основа на тяхното потребление, подобно на начина, по който се заплащат разходите за вода и електричество.

Първите облачни услуги се появяват на пазара едва преди десетилетие, но вече стотици компании по целия свят, от малки стартъпи до глобални корпорации, правителствени агенции и организации с нестопанска цел, се възползват от технологията по различни начини.

Ето някои и от нещата, които предлага съхранението на данни в облак:

- Създаване на нови приложения и услуги;

- Съхраняване, архивиране и възстановяване на данни;

- Хостване на уебсайтове и блогове;

- „Стриймове“ (онлайн предаване) на аудио и видео материали;

- Предоставяне на софтуер;

- Анализиране на данни за създаване на прогнози.

 

Видове облачни услуги: IaaS, PaaS, SaaS

Повечето услуги за облачно съхранение на данни попадат в три основни категории: инфраструктура като услуга (IaaS), платформа като услуга (PaaS) и софтуер като услуга (SaaS), всяка от които надгражда предходната. Доброто познаване на техните разлики и възможности е от ключово значение за  успешното постигане на вашите бизнес цели.

Инфраструктура като услуга (IaaS)

Това е най-базовата категория на облачните услуги. Чрез нея доставчиците предоставят на потребителите IT инфраструктура, като сървъри и виртуални машини (VM), хранилища, мрежи и операционни системи.

Платформа като услуга (PaaS)

Платформата като услуга се отнася до този вид облачни услуги, които осигуряват виртуална среда за разработване, тестване, доставка и управление на софтуерни приложения. PaaS е разработена, така че да улеснява максимално разработчиците, които бързо и лесно да създават своите уеб или мобилни приложения, без да се притесняват за управлението на прилежащата инфраструктура от сървъри, хранилища, мрежи и бази данни, необходими за тяхната работа.

Софтуер като услуга (SaaS)

SaaS е метод за предоставяне на софтуерни приложения чрез Интернет, по заявка и обикновено на абонаментна база. Доставчиците на SaaS услуги управляват софтуерното приложение и съответната инфраструктура и осигуряват всички видове поддръжка, включително надстройки на софтуера и защита. Потребителите се свързват с приложението чрез Интернет, обикновено с уеб браузър на своя телефон, таблет или компютър.

Източник на снимковия материал: pixabay.com

Сподели

Още от 3D технологии / IoT