Сподели

Платформата ctrlX Automation на Bosch Rexroth открива нов свят пред автоматизацията

20 ноември 2019 г.

 

 

Преди броени дни Bosch Rexroth представи за първи път отворената и мащабируема платформа за автоматизация ctrlX Automation. Събитието се състоя в новия център за клиенти и иновации на компанията в Улм. С новата платформа ctrlX Automation Bosch Rexroth премахва традиционните граници между системите за управление, IT технологиите и Интернет на нещата. „Чрез нея централизираните и децентрализирани топологии за автоматизация вече могат да бъдат гъвкави. Благодарение на операционната система Linux, работеща в реално време, отворените стандарти, технологията за програмиране на приложения, уеб базираното инженерство и цялостната IoT връзка, ctrlX Automation намалява времето и усилията за проектиране с 30% до 50%“, разказаха за ДигиталнаИндустия.bg от фирма Бюро за Развитие Техника (БР Техника), основен търговски партньор и официален сервизен център за България на Bosch Rexroth.

В днешни дни проектирането на машини всъщност включва и разработването на софтуер. „Новата платформа ctrlX Automation е отговорът на Bosch Rexroth на това изискване на пазара. Тя обхваща най-новите инженерни софтуерни технологии и всички задания за PLC и движение. Софтуерните функции се комбинират по произволен начин с готови, персонализирани и адаптивни приложения. Те могат да бъдат създадени на разнообразни програмни езици като C++, скриптови езици като Python или нови графични езици като Blockly. Това дава на производителите на машини още по-голяма свобода“, поясниха от БР Техника.

Платформата ctrlX Automation предлага избор на потребителите – те решават дали да програмират с IEC 61131, PLCopen или G-Code, или с шаблонни езици от високо ниво, както и в среда на Интернет. Така производителите на машини не са зависими от задължителното наличие на специалисти по PLC и на собствени системи.

Конфигурирането и пускането в експлоатация на компонентите за автоматизация е изцяло уеб-базирано, което премахва необходимостта от инсталиране на софтуер. В рамките на минути след включване на системата, софтуерът е програмиран. Налична е напълно виртуална системна среда ctrlX Automation, позволяваща програмиране без хардуер. Системните функции могат да бъдат разширени по всяко време чрез собствените функции, приложения и софтуер с отворен код на потребителя. „Като цяло ctrlX Automation намалява времето и усилията за проектиране с 30% до 50%, което значително намалява времето за пускането на пазара на нови машини“, допълниха от БР Техника.

Повече от 30 варианта за директна връзка и комуникационни стандарти осигуряват максимална гъвкавост на мрежата за икономична комуникация от край до край – от полевото ниво до облака. Платформата ctrlX Automation е оборудвана и за бъдещи комуникационни стандарти като TSN и 5G, което я прави най-добрата система на пазара по отношение на мрежовите възможности.

ctrlX Automation се основава на ново поколение многоядрени процесори, които осигуряват достатъчна мощност за обработка на почти всички задачи за автоматизация. Тези високопроизводителни процесори могат да бъдат интегрирани във вградени и промишлени компютри, както и директно в задвижванията. Изцяло новият хардуерен и софтуерен модул ще обхваща всички задачи за автоматизация – от прости приложения за управление и IoT решения до високоефективен контрол на движението.

Bosch Rexroth ще представи новата си платформа за автоматизация ctrlX Automation на търговското изложение SPS в Нюрнберг, което ще се проведе в края на месец ноември т.г.

Повече информация за Бюро за Развитие Техника ЕООД, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и активни промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg! Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите ѝ планове за развитие от ТУК!

Източник на снимковия материал: БР Техника, Bosch Rexroth

Сподели

Още от 3D технологии / IoT