Сподели

Предизвикателства и възможности пред индустриалния сектор с 3D принтирането — експертен коментар от фирма B2N

12 март 2021 г.

 

 

От няколко години експертите в областта на адитивното производство прогнозират силен растеж за индустриалния сектор на 3D принтирането. И всички индикации говорят, че той скоро ще е реалност с оглед на съществуващите тенденции. „Отчитайки поведението на брандовете, които представляваме, българският пазар не е изключение. Забелязваме силна преориентация и усъвършенстване на технологията по отношение осигуряване на повторяемост на принтираните детайли и постоянно високо качество на изпълнение при редица производители като Ultimaker, Formlabs и Markforged“, коментираха за ДигиталнаИндустрия.bg от B2N, утвърдена компания, която е сред пионерите във внедряването на 3D технологии у нас. 

Фокус върху индустриални 3D приложения 

Индустриалният сектор в адитивното производство и в момента бележи сериозен растеж. За това свидетелстват редица примери, които ще посочим в днешния материал. И ще започнем с 3D принтерите на немския производител EOS, които са доказан лидер на пазара с безкомпромисно качество на получените детайли, благодарение на патентованата си технология за лазерно синтероване на метали и полимери.

От своя страна, Ultimaker с последното си поколение 3D принтери – Ultimaker S5, които са свързани в облак и цялата информация за произвежданите части е дигитализирана, са вече стабилно внедрени в производствените линии на фирми като ABB Robotics, Heineken, Schubert, Loreal и BoseBuild. Облачната свързаност на информацията позволява всяка една част да се произведе, в която и да е фабрика на съответното производство, стига да тя да разполага с 3D принтер. От 2020 г. Ultimaker въведе и корпоративна версия на софтуера за слайсване Cura, наречена Essentials. Бизнес софтуерът позволява администраторски контрол над потребителите, принтерите, задачите за принтиране и достъпа до тях. Контролира и дистанционната работа като подсигурява дигиталната информация в кибер простанството. 

„Друг производител, който доказа, че принтерите могат да влязат в масовото производство, например на PCR тестове за COVID 19, е Formlabs. През 2020 г. фирмения клон на компанията в Сингапур произвежда по 30 000 назофарингеални теста на ден. В края на годината от компанията успяха да пуснат на пазара новия революционен модел Form 3L - широкоформатен 3D принтер с т.нар. „Low Force Stereolithography” технология, който се отличава с голям работен обем, за да посреща индустриалните нужди от бързо прототипиране на големи детайли с размерите на човешка глава, гръден кош или цял 3D принтер. Със сертифицирането на серията им биосъвместими материали, Formlabs затвърди позицията си в медицината и денталния сектор“, споделиха от B2N. 

Специализирани приложения за индивидуални поръчки и изработки 

Полимерните приложения, като „сканиране за 3D печат“ на продукти в.т.ч. поръчкови стелки, каски, очила и др., започват да привличат пазара и изискват стабилен производствен капацитет главно от страна на доставчиците на услуги. 

Във всички промишлени отрасли приложенията, които могат да бъдат произведени само с технологията на адитивното производство, продължават да нарастват и поради това е нужен по-голям капацитет на принтерите. „С оглед на тази тенденция, в края на 2020 г. B2N закупи индустриален клас 3D принтер EOS Formiga P110, с който вече успешно поемаме индивидуални поръчки за дребносерийни производства на пластмасови изделия“, посочиха от компанията.

Повече информация за B2N Ltd. / Би Ту Ен ООД, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и актуални промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg! Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите ѝ планове за развитие от ТУК!

Източник на снимковия материал: B2N

Сподели

Още от 3D технологии / IoT