Сподели

Как се произвеждат медицински части и устройства чрез SLS технологията за 3D принтиране - разказват от Солид Фил

07 април 2020 г.

 

 

Съществува огромно разнообразие от технологии за 3D принтиране, като всяка една от тях е подходяща за разнообразни приложения и работи с различни материали. Общото между всички е, че представляват производствени процеси, при които частите се изграждат чрез добавяне на слоеве материал. Става все по-трудно обаче един потребител да се ориентира коя технология би му била най-полезна в конкретен случай. Затова сред услугите на българската компания Солид Фил, оперираща в областта на 3D принтирането, е консултация относно най-подходящия метод за триизмерен печат или комбинация от няколко такива спрямо изискванията на проекта ви.

Както в почти всяка индустрия, съществуват най-различни производствени методи, които се обуславят най-често от съвременните тенденции на пазара. Една от впечатляващите 3D технологии е лазерното синтероване (Selective Laser Sintering – SLS, MJF). А какво разказаха пред екипа на Инженер.bg от Солид Фил за нея, вижте в следващите редове.

Какво е SLS и как работи?

SLS е технология за 3D принтиране, при която оформянето на крайните триизмерни продукти се извършва чрез лазер, който манипулира специална пудра – най-често от полиамид (PA) или стъкло и алуминиево напълнен полиамид (GF-PA, Alumide). Външният вид на детайлите се отличава с абразивна структура. Материалите са твърди, гъвкави и издържат на температури от порядъка на 90-130 °C. С тази технология могат да се принтират изключително сложни форми, които са трудно изпълними по друг начин.

„Солид Фил разполага с единствения в България индустриален 3D принтер за лазерно синтероване (SLS), който е на разполжение на нашите клиенти. Той се отличава с впечатляваща работна площ от 300/300/300 mm, разнообразие от 7 различни материала и удивителна скорост на печат“, поясниха от фирмата.

Приложение на детайлите, изработени чрез SLS технологията

Широкият спектър от материали позволява Selective Laser Sintering да се използва за много разнообразни цели – от концептуални модели и функционални прототипи, през производството на архитектурни модели и малки серии крайни продукти или рекламни материали, до създаването на резервни части в единични бройки. Технологията се използва активно в редица индустрии като автомобилната, авиационната и др. Изключение не прави и медицинската промишленост, което може да се окаже решаващо в ситуацията, в която е поставен светът днес. А Солид Фил има опит в изработването на прототипи именно за медицински устройства чрез SLS технологията.

Предвид извънредните мерки, предприети към момента в целия свят, силата на дигиталното производство е по-важна и по-видима отвсякога. В ситуация на ограничено физическо общуване и на затворени граници и пазари, услугите за 3D печат са изключително полезни, тъй като всичко може да се осъществи онлайн, а потребителят само да получи желания детайл. „При спазване на всички здравословни мерки, Солид Фил продължава да приема, изпълнява и изпраща поръчки както в България, така и в Европа. Колегите ни ще отговорят на всички ваши въпроси и ще изработят проектите ни качествено. Бъдете здрави и си останете у дома“, призоваха от компанията.

 

Какви материали се използват при лазерното синтероване?

Поради естеството на SLS технологията, при нея може да се използва голямо разнообразие от материали, включително поликарбонат, полипропилен (PP1200) и полиамид, но също и керамика, стъкло и дори алуминий или сребро и др.

Принтирани от полиамид например, детайлите имат много добър външен вид, прецизност на размерите и температурна устойчивост, а тези от стъклонапълнен полиамид се отличават с висока здравина и издържат тегло от 40 kg.

Повече информация за Солид Фил ЕООД, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и актуални промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg! Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите ѝ планове за развитие от ТУК!

Източник на снимковия материал: Солид Фил

Сподели

Още от 3D технологии / IoT