Сподели

Прототип „Устойчиво бъдеще“: B2N с коментар как 3D принтерите на Formlabs оптимизират производството на БЛА

30 август 2023 г.

 

 

3D печатът има множество предимства, заради които с основание се приема като оптимален метод за производството на някои резервни части, прототипи или лимитирани серии. Непрестанното развитие и усъвършенстването му през последните години дават заявка за неговото утвърждаване като доминиращ метод за устойчиво производство. Специалистите от B2N Additive Manufacturing Ecosystem предлагат на пазара у нас високотехнологични решения, базирани на 3D технологии, от доказани световни производители, както и широк спектър от инженерингови услуги и обучения в областта. Повече подробности за развитието на 3D принтерите и внедряването им в производствените процеси ще Ви разкажем в следващите редове заедно с професионалистите от B2N. Ще научите интригуващи детайли, свързани с приноса на решенията с марка Formlabs в разработката на дроновете Skydio, наложили се като водещо предложение на пазара на безпилотни летателни апарати (БЛА/Unmanned aerial systems, или UASs).

„Производителите по целия свят се стремят да се адаптират към навлизането на изкуствения интелект (AI) в индустрията, но една компания за дронове създаде стандарт за системи, задвижвани от AI. Skydio е водещ производител на дронове в САЩ и един от световните лидери в автономните полети. Тяхната линия от безпилотни летателни системи (UASs) и новите продукти на Dock разкриват нови възможности за индустриалните направления – енергийни услуги, транспорт, обществена безопасност, екологични изследвания и др. Именно технологията на 3D принтирането е „козът“ на хардуерния екип, който му помага да бъде в крак с усъвършенстваното софтуерно развитие на Skydio“, коментираха пред ДигиталнаИндустрия.bg от B2N.

Skydio – иноватори в областта на БЛА

От ключово значение за пазарното предимство на Skydio е съсредоточаването им върху софтуерна разработката за въвеждане на напълно автономна летателна система. Благодарение на тази иновация, дроновете им решават проблема с трудното управление на летателните апарати посредством интелигентно автоматично навигиране, чрез което се избягват иначе често случващите се сблъсъци с неподвижни обекти по време на полета. „От друга страна, усъвършенстваната видеосистема повишава качеството на заснемане – перфектният кадър вече е възможен. Това ниво на автономност разкрива изцяло нов „свят“ от възможности за приложение на дроновете за нуждите на различните индустрии и обществени организации от високо йерархично ниво“, поясниха от B2N.

„Тъй като често пъти употребата на БЛА от ново поколение е свързана с труднодостъпни зони, дроновете на Skydio трябва да бъдат проектирани с висока издръжливост и оптимални параметри, които да осигурят надеждната им функционалност. Прототипирането и по-конкретно 3D печатът със SLA технология имат съществена роля за успешната им реализация. Прототипите дават ценна информация, необходима за създаването на желания шприцован детайл. Прецизността на печат е пряко свързана с качеството на крайния детайл и по тази причина от Skydio избират решенията Formlabs“, допълниха от B2N, официален партньор и дистрибутор на Formlabs.

Дизайнът е низ от компромиси в търсене на „златната среда“, но Formlabs оптимизира процеса

Проектирането на дронове е процес, изискващ компромиси по пътя към „златната среда“, а именно: автономността и устойчивостта на дроновете изискват добавяне на допълнителни компоненти, което увеличава масата на летателния апарат, с което пък се намалява времето на полета. От друга страна, въпреки че по-леките БЛА реализират по-дълги полети, те не могат да поддържат изчислителната мощност, необходима за автономна работа. Вследствие на това проектирането е съпътствано от периодично внасяне на леки корекции в дизайна, постепенни настройки и обширни тестове. Всяко решение е компромис с производителността, който засяга всяка част от хардуера и електрониката. Възможностите на 3D печата позволяват вземането на оптимално решение, базирано на прототипи. Така 3D принтерите на Formlabs допринасят за по-бързо финализиране на хардуерните разработки, което е съществено конкурентно предимство.

„Всъщност една от големите поръчки на компанията е спечелена именно заради бързите срокове и наличието на 3D отпечатани части на спирачната система, които симулират здравината, твърдостта и издръжливостта на крайния продукт – шприцовани или машинно обработени части. Skydio разчитат на машините на Formlabs за функционално тестване на крайния етап на прототипните проекти. Специалистите избират SLA технологията, тъй като прототипите се доближават максимално до произведените детайли и възли, а бързината на процеса е ненадмината. Друго пазарно предимство на Formlabs е, че филаментите им притежават свойства, близки до тези на производствените материали“, категорични са българските специалисти.

„Skydio използва Rigid 4000 Resin (б.ред вид смола с характерни твърдост и здравина, част от портфолиото с формовъчни материали на Formlabs) заради балансираното съотношение между устойчивостта на топлинно въздействие и ударни натоварвания, а Tough 2000 Resin (вид смола с характерни еластичност и здравина) – поради сходството ѝ с шприцовани пластмаси. Двата вида смоли намират приложение при провеждане на функционални тестове на нови дизайни. Прозрачната смола Clear Resin е предпочитана за употреба на етап „инспекция“, при който е важно да се проследят свързващите кабели и отделните електронни компоненти“, продължиха коментара си от B2N.

Частите, изработени с формовъчните материали и 3D принтерите на Formlabs, изглеждат и се усещат като крайните продукти, произведени на шприц машини. Способността на прототипите да доближават финалния детайл до такава степен е ключово предимство за инженерните дизайнери, тъй като те могат да провеждат тестове и да нанасят корекции върху прототипа и едва след оптимизиране на дизайна да се премине към етапа на производство.

Автономните полети – атрактивни и достъпни решения

Дроновете на Skydio са привлекателни за широк спектър от индустрии и клиенти именно заради техните достъпност и лесна експлоатация – автономният полет е достатъчно усъвършенстван, за да отпадне безпокойството или сериозното планиране, свързано със внедряването му, което включва осигуряване на опитен и компетентен персонал, отговорен за дистанционното управление на полетите. Атрактивността на пазарния продукт е постигната и благодарение на лесните за употреба 3D принтери Formlabs, използвани от инженерния екип на Skydio.

„С разширяването на продуктовите линии на Skydio и ръста в разработката на персонализирани решения, 3D принтирането се превръща в нещо повече от инструмент – то дава възможност на хардуерните екипи да поддържат главоломната скорост на софтуерното развитие“, коментираха още от B2N.

Повече информация за B2N Ltd. / Би Ту Ен ООД, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и актуални промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg! Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите ѝ планове за развитие от ТУК!

Източник на снимковия материал: B2N Additive Manufacturing Ecosystem, Formlabs, canva.com

Сподели

Още от 3D технологии / IoT