Сподели

Решения за 3D принтиране на метал от Trumpf дават свобода в дизайна на кухненска арматура и решения за банята

25 януари 2021 г.

 

 

Глобалният производител на цялостни решения за банята и кухненска арматура Grohe, съвместно с екип на Trumpf, разработи 3D технология за принтиране на метал и наложи метода, поставяйки началото на нова ера в производството на арматура. „По време на международното изложение в сферата на ВиК и ОВК технологиите ISH 2019 Grohe за пръв път представи пред водещите производители на санитарен фаянс в Европа два свои продукта, произведени чрез 3D принтиране на метал, при което основна роля играят индивидуалният подход и свободата при дизайна“, съобщиха за ДигиталнаИндустрия.bg от Трумпф България.

Арматурите Icon 3D на Grohe се произвеждат в немския град Хемер с помощта на TruPrint 3000 чрез лазерно стопяване върху флюсова възглавница. Освен за производство на арматури компанията прилага иновативния метод на адитивно производство и при изготвянето на прототипи и производството на инструменти за леене под налягане на цинк и пластмаса с вътрешни канали за охлаждане.

Пред какво са изправени специалистите при разработката на новата технология?

При проектирането на индивидуален дизайн на арматура по новата 3D технология основно предизвикателство пред двете компании е да запазят добре познатото в цял свят високо качество на Grohe. „Главен стремеж бе да се запази чистотата на водата, което на свой ред означава, че използваният прахообразен материал трябва да отговаря на стандартите за качество на питейната вода и да е одобрен за адитивно производство“, обясниха от Трумпф. „Наред с това, още преди старта на производството под внимание трябва да се вземат термичните деформации, както и да бъде сведена до минимум необходимостта от последваща дообработка, поради високите изисквания спрямо повърхността“, допълниха те.

С помощта на TruPrint 3000 Grohe вече създава дизайни, които доскоро изглеждат невъзможни

Развойният екип на Grohe години наред интензивно изучва 3D принтирането на метал и вече познава в детайли технологията и спецификите на материалите. „В началото на 2018 г., за своето производство компанията окончателно се спира на две машини средна големина TruPrint 3000 на Trumpf. При дизайна на арматури за баня Grohe разработва собствен метод със специална формула за прахообразния материал. Дружеството регистрира и собствени патенти“, поясниха от Трумпф България.

Производството на двата дизайна на арматурите Icon 3D се осъществява в малки серии с 6000 h годишно и трисменен режим на работа на TruPrint 3000 при пълно натоварване. „С машината за 3D печат на метални изделия могат да бъдат произвеждани едновременно по две арматури, изграждани с около 4700 слоя неръждаема стомана или месингова сплав, всеки от които с дебелина от 0.06 mm. След приключване на процеса на принтиране детайлът минава механична обработка на фрезова машина с ЦПУ с последващо ръчно шлифоване и фино изчеткване на повърхността“, разясниха от Трумпф. „Общо целият производствен цикъл чрез 3D печат, с фазите на разработка и производство на изделието, е възможно да бъде завършен едва за 52 h, докато при конвенционалния начин на производство – от конструирането на водните пътища до монтажа на детайлите, са необходими 4-5 месеца“, подчертаха специалистите.

3D печатът дава свобода на дизайна при реализацията на най-различни архитектурни проекти и смели идеи

Иновативният метод за 3D принтиране на метал насочва компанията Grohe изцяло да преосмисли процесите на разработка и производство, давайки възможността ефективно да реализира индивидуалните желанията на всеки архитект и всяка по-дръзка дизайнерска идея. „Като устойчив метод, количеството използван материал при адитивното производство е по-малко в сравнение с традиционния производствен процес. Така например, смесителят Allure Brilliant на Grohe, изработен на базата на технологията за 3D печат, спрямо своя предшественик от месинг е с около 55% по-малко тегло“, заявиха в заключение от Трумпф.

Повече информация за Трумпф България ЕООД, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и актуални промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg! Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите ѝ планове за развитие от ТУК!

Източник на снимковия материал: Трумпф България, Trumpf

Сподели

Още от 3D технологии / IoT