Сподели

Ритбул: Ethernet технология с един чифт проводници SPE на Harting проправя път към IioT

28 февруари 2022 г.

 

 

Малкото като габарити, но голямо като възможности, решение Tw1ster на Harting позволява преноса на данни и захранване по един чифт проводници до места, които са били недостъпни, променяйки по този начин представата за комуникационна шина. Harting работи съвместно с други партньори в областта на развояприложимостта и стандартизацията на Ethernet връзки с един чифт проводници. Като част от този алианс, международните комитети по стандартизация извършиха многоетапен подбор и избраха за стандарт комуникацията SPE (Single Pair Ethernet) на Harting Technology Group. Това също така гарантира сигурност при проектиране на нови устройства или разработване на технологии за сензори/задвижващи механизми, позволявайки активно да се стартира внедряването на SPE в съответната технология и устройство“, съобщиха за ДигиталнаИндустрия.bg от доказаната българска търговска фирма Ритбулкоято предлага техническите решения на Harting на пазара у нас.

Tw1ster не само изглежда като супергерой с преноса на данни чрез Ethernet комуникация с един чифт проводници, но и отговаря на индустриалния стандарт IEC 63171-6 (б.ред. по-рано IEC 61076-3-125).

Кои са акцентите в мегатенденцията Single Pair Ethernet?

Стремежът към разработване на все по-компактни и високопроизводителни устройства в IT сферата е добре позната тенденция. Но тя може да бъде наблюдавана и в други бизнес направления. Въпреки по-високите скорости на преноса на данни и паралелното с това предаване на захранване (дистанционно захранване), от кабелните компоненти се очаква да бъдат все по-малки и по-леки. Новата технология SPE за Ethernet комуникация с един чифт проводници се базира на стандартите за пренос в съответствие с IEEE 802.3. Неотдавна тя беше интегрирана в нови поколения автомобили и замени CAN шините и други комуникационни шини. В бъдеще функциите за управление, комуникация и безопасност ще се осъществяват по един и същи начин през Ethernet. Тази комуникация е основна предпоставка за управление на транспортни средства в мрежа, а впоследствие и към автономен транспорт“, категорични специалистите от Ритбул.

SPE вече позволява преноса на данни през Ethernet, използвайки един чифт проводници, с едновременно захранване на крайни устройства посредством технологията PoDL – Power over Data Line. Досега за Fast Ethernet (100 Mbit/s) бяха необходими два чифта проводници, а за Gigabit Ethernet – четири чифта проводници. Тези предимства би трябвало да се използват също и в индустриалната автоматизация. SPE позволява безпрепятствено свързване на оборудване, сензори/задвижващи механизми и много други устройства чрез IP-базирана комуникация от началото до края, чак до полевите устройства. Възможността да се интегрират Ethernet интерфейси в обикновени сензори, камери, устройства за четене/идентификация или подобно оборудване позволява да се реализира на практика интегрирана индустрия и IioT“, допълниха от Ритбул.

SPE предоставя решаващо предимство в сравнение с шините или аналоговите интерфейси за ток/напрежение, каквито все още могат да се намерят при полевите устройства. Използването на SPE при тях ще направи оборудването интелигентно и ще опрости настройката на параметрите, инициализацията и програмирането. Управлението, експлоатацията и поддръжката на оборудването става по-ефективно и по-рентабилно. SPE комуникацията в машини, роботи и железопътни технологии също помага за намаляване на теглото и за спестяване на пространство. Цялостното окабеляване на оборудването е по-просто и също така се осигурява значително по-бързо инсталиране“, заявиха от Ритбул.

За потребителя обаче SPE е не само възможност, но и предизвикателство

Дали тази нова технология е също толкова безопасна, колкото и съществуващите решения? Може ли SPE да се използва и при автоматизация на процеси с дължина на линиите от 1000 m? Колко енергия може да използва крайното устройство? Кога ще бъдат налични SPE конектори и кабели и ще бъдат ли адекватно стандартизирани?

„Harting се отнася към тези въпроси много сериозно и отговаря на тях в рамките на създаденото технологично партньорство. Индустриалната партньорска мрежа Single Pair Ethernet Industrial Partner Network, чийто съосновател е Harting, е асоциация на световни технологични лидери, чиято цел е да се усъвършенства SPE като технология за бързо развиващия се пазар на IioT“, допълниха още от Ритбул.

Информация за фирма Ритбул ЕООД, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и активни промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg! Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите ѝ планове за развитие от ТУК!

Източник на снимковия материал: Ритбул, Harting

Сподели

Още от 3D технологии / IoT