Сподели

Ритбул: Използването на виртуални близнаци при проектирането на контролни табла спестява време и намалява грешките

09 ноември 2020 г.

 

 

Цифровите технологии са в състояние значително да повишат ефективността на всички производствени процеси. Една от най-обещаващите насоки за оптимизация, предоставени от концепцията за Четвъртата индустриална революция – Industry 4.0, е създаването на цифрови близнаци. „Те представляват хибриден модел (както физически, така и дигитален), който се разработва специално за определени цели, например за прогнозиране на повреди, намаляване на разходите по проектиране и поддръжка, както и с цел предотвратяване на преработки поради грешки в проектния етап“, коментираха пред ДигиталнаИндустрия.bg от доказаната търговска компания Ритбул.

Всеки електроинженер може по-бързо да завърши проекта, върху който работи, ако чертае своите електрически схеми чрез функционално ориентирани методи или посредством автоматизиране на повтарящи се задачи, например включващи използването на макроси. Създаването на дигитален близнак (б.ред. известен също като виртуален прототип) за структурата на контролния шкаф спестява много работа на проектантите на контролни шкафове.

Да бъде изработен един контролен панел обикновено отнема много време – от поръчката на компонентите, определяне на необходимите отвори, разполагане на компонентите, отрязване и инсталиране на свързващите кабели – всичко това изисква максимална прецизност и изработка. Как може всички описани дейности да се извършат по-умно и по-бързо?

Разпределяне на ролите

Първата стъпка към оптимален процес на проектиране и производство на контролни шкафове е доброто разпределяне на ролите. Инженерингът, изработването на схемата и сглобяването на панела се състои от няколко различни етапа, включително:

 • Електроинженерът определя кои компоненти ще бъдат разположени в шкафа;
 • Проектантът на панела/шкафа определя схемата и разположението им в шкафа. „Ясно е, че той поема тази роля, благодарение на знанията и опита си. Следователно 3D проектирането не застрашава проектантите на контролни шкафове, а дава възможност работата им като електроинженери да се улесни и усъвършенства“, допълниха експертите на Ритбул.;
 • Накрая техникът сглобява контролния шкаф.

 

3D схема на контролния шкаф

„Когато разглеждаме 3D проектирането, нека да се съсредоточим върху ролята на проектанта на контролния панел, тъй като той дигитализира схемата и разположението на компонентите. Вместо физически да разпределя компонентите, проектантът прави това в компютърна 3D среда. Процесът се нарича създаване на виртуален прототип или цифров близнак“, поясниха от утвърдената българска компания.

Какво е необходимо, за да създадете виртуален прототип?

 • За да можете да създадете цифров близнак, вашата методика на проектиране трябва да има възможност за безпроблемно свързване със софтуер за създаване на виртуален прототип. Това означава, че за предпочитане е да чертаете функционално ориентирани схеми.
 • На второ място, вашата база данни от компоненти трябва да съдържа 3D макроси за всеки използван при проектирането компонент.
 • И накрая, имате нужда от подходящ софтуерен модул за създаване на 3D виртуален прототип на структурата на шкафа.

Ако всички тези неща са налице, значи вие сте готови за създаването на цифрови близнаци.

Предимства на виртуалния прототип при оформлението на шкафа

Виртуалният прототип позволява на проектанта предварително да проектира цифрова структура на контролния шкаф в 3D изглед. Това осигурява много предимства, сред които:

 • Разполагането на компонентите в шкафа с помощта на виртуален прототип спестява много време, което е необходимо при ръчно проектиране;
 • Още преди да се поръча изработването на шкафа, проектантът знае дали всички компоненти се побират в него;
 • Например, може да бъде използвана по-малка разпределителна кутия, което води до икономия на средства;
 • Също така се знае, дали разпределителните кутии се вписват в пространството, което е предназначено за тях;
 • Възможно е виртуалният прототип да бъде изпратен на клиента за одобрение. Проектът все още лесно може да бъде променен без големи разходи;
 • Системата определя автоматично трасето на окабеляването, използвайки подходящ софтуер. Спецификациите за окабеляването се генерират автоматично, като са съобразени с напрежението (например 230 V кабели за вътрешно свързване на компонентите). По този начин техникът вече не трябва да разчита сложни схеми и всеки е в състояние да свърже шкафовете след кратка инструкция;
 • Промяна на позицията на определена част се отразява обратно в схемата и се генерира нова спецификация за окабеляването;
 • Схемата за отворите, които трябва да се пробият, също се генерира автоматично;
 • Системата предлага и отличната възможност за автоматично пробиване на отворите с CNC машина, като машината Perforex на Rittal.

 

Eplan Pro Panel – интегрирано проектиране в 2D и 3D формат за производство на контролни шкафове и панели

„Софтуерното решение Eplan Pro Panel осигурява надеждна основа за автоматизация и индустриализация на вашето производство на контролни шкафове. Това решение ви позволява да проектирате шкафове и системи за електроразпределение във формат 3D и да създадете автоматично документацията, необходима за производството им, започвайки от проектирането на електрическите схеми и завършвайки с 3D модел на шкафа, маркировка на устройствата и изчисляване дължината на необходимите кабели“, поясниха в заключение от фирма Ритбул, която предлага програмните продукти на Eplan в България.

Информация за фирма Ритбул ЕООД, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и активни промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg! Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите ѝ планове за развитие от ТУК!

Източник на снимковия материал: Ритбул, Eplan

Сподели

Още от 3D технологии / IoT