Сподели

Ритбул: Непрекъсната връзка от разстояние до отдалечени обекти с протокола VRRP и DSL рутерите на Westermo

31 май 2018 г.

В дигиталния свят възможността отделни устройства, системи и цели заводи да се свързват с разположено на трудно достъпни места оборудване, придобива все по-голямо значение. Но какво се случва, ако модемната или безжичната връзка прекъсне? Можем ли да си осигурим резервен канал? „Virtual Router Redundancy Protocol (VRRP) предлага решение на този въпрос. Този протокол позволява включването на втори, резервен рутер, а VRRP определя кой от каналите да бъде използван“, информираха за Инженер.bg от фирма Ритбул.

VRRP протоколът дава възможност за включване на два или повече рутера, които споделят един IP адрес за достъп. Основно предимство на този протокол е, че рутерите, работещи с него, действат като един. VRRP „решава” кой ще е основният, по който ще се насочват данните и кой ще е резервен. Съответно, при възникване на повреда в основния рутер, данните се пренасочват към резервиращия. Когато връзката с основния канал се възстанови, данните отново се пренасочват към него.

На схемата по-долу е показан пример за приложение на протокола VRRP с VPN мрежа, реализирано с помощта на най-новия широколентов DSL рутер на водещия шведски производител Westermo, чийто продекти на българския пазар се предлагат от фирма Ритбул. Моделът BRD-355 е зададен като основен рутер, а безжичният 4G MRD-455 е подчинен. В случая VRRP протоколът решава проблема с прекъсването на LAN връзката, с помощта на двата рутера, които споделят един IP адрес и един MAC адрес.

VRRP много бързо възлага отговорността за виртуалния IP адрес на един от рутерите от LAN мрежата, в зависимост от това, кой от тях е зададен като приоритетен. Рутерът BRD-355, изпълняващ ролята на основен, е отговорен за предаване на информацията от устройствата, свързани в LAN мрежата. Когато основният рутер е недостъпен (или когато DSL връзката прекъсне), подчиненият рутер – MRD-455 се превръща в основен и контролира преноса на информация. Двата рутера са свързани посредством VPN мрежа към централния VPN концентратор. MRD-455 обаче не използва VPN мрежата, докато не се превърне в основен. Двата рутера действат като един, поради което прекъсването на основния и включването на резервиращия не изисква допълнително конфигуриране на устройствата. Това е възможно, благодарение на обстоятелството, че VPN концентраторът не прави разлика по кой от двата рутера се пренасят данните.

Повече информация за VRRP, бихте могли да намерите ТУК.

Повече информация за Ритбул ЕООД, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и актуални промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg! Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите й планове за развитие от ТУК!

Източник на снимковия материал: Ритбул, Westermo

 

Сподели

Още от 3D технологии / IoT