Сподели

Нов малък робот на FANUC с голяма товароносимост – интегрируем в производството чрез IoT платформа

13 май 2019 г.

По време на изложението Hannover Messe 2019, световният лидер в решенията за автоматизация и роботизация FANUC демонстрира голямото си разнообразие от роботизирани технологии, както и интегрирането им във всички производствени области чрез IoT платформа. Сред акцентите на щанда на FANUC бяха и колаборативните роботи. „Новият модел FANUC, CR-14iA/L, имаше своята европейска премиера на Hannover Messe. Той допълни зелената ни серия колаборативни роботи CR, съчетавайки характеристиките на по-малкия CR-7iA с тези на по-големия CR-15iA“, съобщиха за ДигиталнаИндустрия.bg от ФАНУК България.CR-14iA/L е разработен за повдигане на по-тежки товари в сравнение с CR-7iA и в същото време има по-голям обхват. „Колаборативният робот е с товароподемност до 14 kg и обхват до 820 mm. Въпреки това, максималният обхват може да достигне до 911 mm, но с полезен товар до 12 kg. Изпитаната и утвърдена философия на проектиране на роботите от серията CR, както и механиката, са внедрени и в новия робот. Резултатът е решение, което е едновременно ефикасно и безопасно“, допълниха от ФАНУК България.

CR-14iA/L е по същество версия на CR-7iA, но с по-дълга ръка. „По-големият товар се постига с леко изменена механика и модифицирани софтуерни параметри. Новият CR робот може да се разглежда и като по-малка версия на CR-15iA, който има товароносимост 15 kg и обхват 1441 mm. Повторяемостта на шестосния робот е ± 0.01 mm. Максималната скорост на движение е 500 mm/s. Решаващият фактор обаче – както при всички колаборативни роботи – е максималната сила на контакт. В това отношение CR-14iA/L отговаря на всички изисквания за безопасност“, поясниха от ФАНУК България. Дизайнът на захващащото приспособление и формата на манипулирания детайл са ключови фактори по отношение на скоростта на движение. Философията на FANUC е не само „Service First“, т.е. сервизът на първо място, но и „Safety First“ – безопасността преди всичко. Роботът се управлява от добре познатия контролер R-30iB Plus в изпълнение Mate Cabinet.

Комбинирането на CR-14iA/L с мобилна платформа вече е направено и налично в Япония. За европейския пазар е планирано комбиниране на роботи на FANUC с множество мобилни платформи (AGV), независимо от производителя им.

Както и при другите роботи на FANUC, CR-14iA/L има универсално приложение. Клод Зайлер, европейски мениджър по техническата поддръжка, заявява: „За малък робот той има сравнително голям обхват, което означава, че може да се използва не само за приложения в ограничени пространства, но и при изискване на по-голяма товароносимост, например при зареждане и разтоварване на машини“. Кинематиката и гъвкавостта на колаборативния робот с тънък профил CR-14iA/L са гаранция, че той може да работи близо до основата си, като по този начин оптимизира използването на работното пространство. „Това го прави особено подходящ за монтаж, при който се изисква пестене на място“, заявиха в заключение от ФАНУК България.

Повече информация за ФАНУК България ЕООД, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и актуални промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg! Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите ѝ планове за развитие от ТУК!


Източник на снимковия материал: ФАНУК България, FANUC

Сподели

Още от 3D технологии / IoT