Сподели

Schaeffler: Industry 4.0 не е абстрактна и далечна визия, създава добавена стойност още днес

26 ноември 2018 г.

През 2016 г. доказаният немски производител Schaeffler пусна в експлоатация машинен обработващ център в завода си в Хьохщат, който нагледно илюстрира как работи концепцията Industry 4.0 на практика. „Фрезата, разработена съвместно с DMG MORI, е оборудвана с десетки нови и допълнителни сензори, които събират извънредно големи обеми от данни за анализ и оценка чрез облачни технологии“, коментираха за ДигиталнаИндустрия.bg от Шефлер България.

Практически тест на Industry 4.0

Хьохщат ан дер Айш е красив малък град във Франкония, който не е туристическа атракция. „Въпреки това бизнесмени от цял свят дойдоха в този немски град, за да видят новата машина, работеща в завода на Schaeffler, намиращ се в покрайнините на града. Това, което прави обработващият център толкова специален, е нещо, което не може да се види отвън. Машината събира огромен масив от данни и представлява прототип, работещ в среда на Интернет на нещата (IoT)“, разказаха от Шефлер България. Фрезовият център не се използва в изследователска лаборатория, а в непрекъснато масово производство на високопрецизни лагери. Това са търкалящи лагери, които от своя страна се използват при производството на металообработващи машини. Диаметърът и кръглата форма на тези изделия трябва да имат отклонения, не по-големи от около 2 микрометра от зададената стойност. „С този проект искаме да покажем, че Industry 4.0 не е абстрактна и далечна визия, а може да създава добавена стойност още днес”, коментира г-н Мартин Шрайбер, ръководител на направление „Производствени машини” в Schaeffler.

 

Ах тези „чувствителни” машини

Обработващият център за концепцията Industry 4.0 е продукт на тясно сътрудничество с DMG MORI, световен лидер в машиностроителния сектор. На десетки места в машината са монтирани сензори, които отчитат стойността на налягането, вибрациите и действащите сили. Те са интегрирани основно в компонентите, които Schaeffler вече доставя, например в лагери или в системи за линейно движение. „Нашите компоненти се намират в машината точно там, където нещата се движат“, обяснява г-н Йорг-Оливър Хестерман, който отговаря за стратегическото направление „Инженерна разработка на приложения за производствени машини”.

Точно в тези точки се генерират ценни данни, които се съхраняват както в самата машина, така и в облака под предварително анализирана форма. Комуникацията с централните сървъри се осъществява чрез защитен шлюз, който има за цел да предотврати хакерски атаки. Състоянието на отделните компоненти може да се види по всяко време, като се използва операционния терминал на машината или мобилно устройство с интернет, например таблет.

Информация, която носят данните

Само чрез надеждно свързване може да се извлече ценна информация от големите обеми данни, която да допринесе за по-ефективното организиране на производствените процеси. За да може еднозначно да предаде измерените данни, всеки компонент, произведен на новата машина, получава собствен идентификационен номер, в който чрез лазер е въведен матричен код. Всички данни, генерирани по време на фрезоването или в последващите процеси на обработка, могат на по-късен етап да бъдат съотнесени към конкретен компонент. Йорг-Оливър Хестерман изразява надежда, че чрез сравняване на данните от отделните компоненти може бързо да бъдат открити отклоненията, те да бъдат откоригирани и на свой ред непрекъснато да се оптимизират производствените процеси. Възможностите са огромни и варират от постигането на още по-голяма прецизност при студената обработка до намаляване на потреблението на енергия и използването на смазочни материали.

Пилотният проект в Хьохщат показа колко много печели производителността от подобреното използване на данните. „Важно е да използваме истински производствен процес, за да научим как работи Industry 4.0 на практика, къде са предизвикателствата и как може да се генерира добавена стойност ", обяснява Хестерман.

 

Решения за индустрията на бъдещето

За да оборудва обработващия център в Хьохщат с технологията Industry 4.0, Schaeffler влиза в партньорство с DMG MORI. Проектът „Machine Tool 4.0“ е във фокуса по време на международното търговско изложение в сферата на машиностроенето EMO. Алфред Гайслер, директор на дъщерното дружество DMG, Deckel Maho Pfronten, е особено доволен от тясното сътрудничество: „Такава сложна задача в това кратко време и с толкова високо практическо качество не би било по силите на само една компания“. Съвместната работа на двете фирми се основава на приемственост. В завода на DMG MORI работи втора машина, която е технологичен двойник на машинния център, използван в Хьохщат. Данните, генерирани от двете машини, се записват на същата платформа, базирана на облак, където те могат да бъдат анализирани. „Извличането на информация от измерените данни и произтичащата добавена стойност трябва значително да се увеличи с нарастване на броя свързани машини“, обяснява Хестерман.

 

Предимства и за собствените производствени мощности

Schaeffler е не само доставчик на важни компоненти за металорежещи машини, но и един от най-големите потребители в света. Само в световната му производствена мрежа работят около 2000 машини за металообработка. Всъщност новата машина в Хьохщат е закупена не само за тестване на нови технологии в практиката, но също така и защото е била крайно необходима за производството. Рони Хютнер, който отговаря за внедряването на нови технологии в завода, вижда решението като нова възможност: „Надяваме се, че този иновационен проект е ясна стъпка към дигиталната верига за добавена стойност“. За тази цел не само машините, но и новият свят на информационните технологии ще трябва да бъдат интегрирани в съществуващите системи. Решаващият въпрос в крайна сметка ще бъде в каква степен можем да увеличим производителността. На този въпрос дава отговор проектът в Хьохщат, който отвори следващата глава в историята на индустрията“, коментираха в заключение от Шефлер България.

Повече информация за Шефлер България ООД, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и актуални промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg! Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите ѝ планове за развитие от ТУК!

Източник на снимковия материал: Шефлер България, Schaeffler

Сподели

Още от 3D технологии / IoT