Сподели

Содибул: Sodick комбинира 3D принтер и CNC фреза в една машина за производство на прецизни пресформи в среда на IoT

14 декември 2022 г.

 

 

Прецизните 3D принтери за метал на Sodick представляват иновативна производствена система, способна да произвежда метални пресформи от една част, която фундаментално променя начина, по който те се изработват. С повишена производителност, намалено време за изпълнение и значително понижаване на разходите за изделия, получени чрез шприцване на пластмаса, системата постига нива на производителност, които не са възможни чрез използване на конвенционални производствени системи. „3D принтерите OPM250L и OPM350L са готови за работа в среда на Интернет на нещата (IoT) и позволят автономно и автоматизирано производство. Проектирана за дистанционно управление, системата значително намалява разходите за труд чрез рационализиране на производствения процес. Sodick Group се стреми да разшири своите основни технологии за всички процеси, за да предложи на клиентите си решения от типа „всичко в едно“, следвайки девиза „Да създадем това, което не се предлага от никой друг“, коментираха за ДигиталнаИндустрия.bg от доказаната българска търговска компания Содибул, официален вносител на машините на водещия японски производител в България.

Инженерният екип на Sodick с гордост представя практичните универсални решения за 3D печат на метал от серия OPM. Прецизните метални 3D принтери OPM250L и OPM 350L са водещо за индустрията комплексно решение. Sodick осигурява интегрирана поддръжка за всички процеси, от проектирането до формоването, чрез широкия диапазон от предлагани технологии, включително електроерозийни машини, шприцмашини и центри с CNC управление.

„Лазерното синтероване и високоскоростното фрезоване с една и съща машина позволяват обработката на сложни форми с високопрецизна финишна обработка, което просто е невъзможно с конвенционалните металорежещи машини“, заявиха от Содибул.

„И двата модела са напълно автоматичен адитивен лазерен 3D принтер с метален прах + високоскоростен фрезов център (45 000 min-1) в една уникална машина, която няма аналог на пазара“, допълниха българските специалисти.

За първи път Sodick комбинира високопрецизен адитивен лазерен печат с метален прах и високоскоростно фрезоване. Вътре в работната камера металният прах се нанася и втвърдява равномерно от лазерен лъч, който сканира детайла (б.ред. нанасяне слой по слой). „В принтерите Sodick използва Yb лазер (итербиев фиброоптичен лазер) с мощност до 500 W. Високата мощност на лазера позволява да се увеличи скоростта на 3D печата“, поясниха от Содибул. Принтерът отпечатва най-сложните метални части, които са или невъзможни, или много трудни за производство по друг метод. Вграденият високоскоростен център за фрезоване не само придава окончателния вид на най-сложните части, но също така прави възможно производството на компоненти с много висока прецизност на размерите и постигането на огледални повърхности.

„Точността, която се постига при производството на метални пресформи за шприцване на пластмаси с OPM250L е ± 1/100 mm, а благодарение на прецизната изработка, получените елементи си пасват много добре“, заявиха от Содибул.

Собствена разработка на Sodick на ново CNC устройство и специализирана CAM система OS-FLASH

След като пресформата е проектирана с помощта на 3D CAD система, която създава дизайна на охлаждащите канали, температурните колебания на формованата пластмаса се симулират с помощта на системата за автоматизирано моделиране. След това оптимизираните 3D CAD данни се зареждат в специална CAM система "OS-FLASH", която създава CNC програмата и директно я прехвърля към модула LN4RP NC.

Когато пластмасовите продукти се изработват чрез шприцване, ефективността на формоването се влияе значително от конструкцията на използваната шприцформа. В този аспект контролът на температурата вътре във формата винаги е критичен елемент. Серията 3D принтери OPM може да произвежда пресформи с 3D проектирани охлаждащи канали, които са свободно разположени вътре, елиминирайки неравномерните температури в матрицата.

Това позволява ултрависока скорост на цикъла, която не може да бъде постигната с конвенционална пресформа и позволява оптимизиране на свиването при формоване. Като бонус, тези подобрения на процеса намаляват времето за изпълнение наполовина или дори повече.

Предимства на пресформите, произведени с 3D принтери серия OPM:

  • Софтуерът за симулация на процеса на шприцване на пластмаса Moldex3D (Core Tech System Co.) позволява 3D проектиране на охлаждащи канали, които обикновено могат да бъдат позиционирани само в две измерения. Той също така извършва симулация на отливките по време на леенето под налягане;
  • Намалява деформацията на формованите продукти, като позволява съставните пресформи да бъдат изработени като едно цяло, постигайки оптимално разположение на охлаждащия канал, което не би било възможно с конвенционални машини;

Повече информация за Содибул ООД, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и актуални промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg! Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите ѝ планове за развитие от ТУК!

Източник на снимковия материал: Содибул, Sodick

Източник на снимковия материал: Содибул, Sodick

Сподели

Още от 3D технологии / IoT