Сподели

Солид Фил: Как да моделирате обекти за 3D печат с високо качество?

30 декември 2020 г.

 

 

Създаването на 3D принтирани модели е все по-достъпно, приложимо и наложило се като метод в почти всички производствени сектори. Важно е обаче, преди да се стигне до изработката на детайла, 3D моделът да отговаря на някои основни изисквания, за да бъде принтиран качествено. Обърнахме се за коментар към специалистите от доказаната бългаска компания Солид Фил, за да разберем какво трябва да вземем предвид преди да се възползваме от възможностите на 3D печата. „Съветите ни важат за всички технологии за 3D принтиране“, уточниха от компанията в коментара си пред Инженер.bg. Какви са те вижте в следващите редове...

Солидни обекти 

„Частите, моделирани в 3D CAD софтуер, трябва да бъдат солидни обекти, за да подлежат на принтиране. Солидните обекти в CAD софтуера имат обем и това е основно изискване, за да може 3D принтерът да го разпознае и положи материал на точните места. Обектите с една повърхнина нямат обем и не могат да бъдат принтирани, така че първото правило е да се уверите, че те имат дебелина“, продължиха коментара си от Солид Фил. 

Обърнати повърхнини 

Второто, за което следва да внимавате, е дали всички повърхнини на Вашия модел са с правилна ориентация. Обикновено 3D CAD софтуерът работи по такъв начин, че повърхнините имат лицева и обратна страна. Ако софтуерът не Ви предупреди за обърнати повърхнини, това ще доведе до грешка, когато моделът се конвертира в STL формат и ще можете да ги видите оцветени в червено. „Подобни грешки, също така, могат да бъдат резултат от самото конвертиране“, допълниха от българската компания. При подобна ситуация от Солид Фил винаги правят усилие да отстранят неточностите безплатно за Вас или да предложат алтернатива.

Отвори и несвързани върхове 

„Всеки отвор или повърхнина, която не е свързана с друга такава, могат да доведат до неочаквани резултати по време на принтиране. Затова е важно да не ги допускате в моделите си. Възможно е подобни проблеми отново да възникнат и при конвертиране в STL формат, а ние ще се опитаме да ги поправим за Вас преди принтиране“, поясниха от Солид Фил.

Дублиращи се повърхнини 

Всяка дублираща се повърхнина трябва да бъде премахната от модела за по-добри резултати при принтиране. Идентични повърхности не могат да съществуват една върху друга и обикновено 3D CAD софтуерът ще Ви нотифицира за това. Препоръчително е да ги премахнете с цел да се ускори процесът.

Несвързани обекти 

Уверете се, че всички части на Вашия модел са свързани, поддържат се една друга и не „плуват във въздуха“. Всеки обект, който не е свързан с останалите, ще бъде принтиран отделно и вероятно ще повреди цялата структура. 

Кухи части 

„Не е задължително да правите моделите си кухи, но това може да Ви спести материал, време и средства. Въпреки това, ако Вашият модел не е кух, ние ще опитаме да го принтираме с по-малка плътност, като в същото време запазим здравината му“, обясниха от Солид Фил.

Големи модели 

Възможно е прекалено големи модели да не могат да се съберат в машината и да се  наложи да се „нарежат“ софтуерно, за да се принтират и сглобят по-късно. „Ако имате специални предпочитания къде да са сглобките, можете и Вие да го направите предварително“, допълниха от Солид Фил. 

Повече информация за Солид Фил ЕООД, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и актуални промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg! Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите ѝ планове за развитие от ТУК!

Източник на снимковия материал: Солид Фил

Сподели

Още от 3D технологии / IoT