Сподели

Солид Фил: Как работи 3D принтирането и защо променя с размах редица браншове

15 септември 2021 г.

 

 

Солид Фил очаква своите клиенти и партньори на MachTech&InnoTech 2021

Днес 3D принтирането променя с размах редица браншове, а все повече специалисти се убеждават в неговите предимства в областта на бързото прототипиране, дизайна, проектирането, рекламата, производството на продукти в малки серии и многобройни други дейности. И все пак как работи то? Въпреки че технологията вече е широко разпространена, е възможно все още да има базови въпроси, с чиито отговори не сте наясно. Ето защо, заедно с фирма Солид Фил, ще обясним най-общо какво представлява 3D принтирането и как работи. Приятно четене!

Технология на 3D принтирането и какво е 3D принтер? 

„Най-общо казано, 3D принтирането, или 3D печатът, представлява създаване на триизмерни обекти посредством наслагване на изходния материал слой по слой, следвайки предварително зададен модел. В известна степен процесът наподобява печатането с мастилено-струен принтер, но е значително по-сложен. За целта се използва машина, наречена 3D принтер. Тя обикновено разполага с принтираща глава, която наслагва материала върху специална платформа, движейки се по три оси, както и с шаси, микроконтролер и захранване“, разказаха за Инженер.bg от Солид Фил.

Солид Фил е пионер в търговското разпространение и употребата на 3D принтиране, бързо прототипиране и вакуумно леене в България. Заповядайте на щанд А18 в зала 2 в Интер Експо Център, за да се запознаете с новостите от компанията.

 

Как се реализира магията на 3D печата и какви материали се използват? 

Процесът на 3D печат започва със задаването на 3D модел в принтера, след което стартира с нанасянето на слоеве от предварително заредения материал, пресъздавайки определен модел. Резултатът е завършен триизмерен предмет, който може да бъде използван като прототип, дизайнерски проект, макет или дори за директна употреба. 

3D принтирането използва разнообразни изходни материали, започвайки от различни видове пластмаси (ABS, PLA, HIPS и др.), преминавайки през дърво, метал и достигайки до някои екзотични технологии, работещи с шоколад или дори с човешки тъкани.

Какви са основните технологии за 3D печат? 

„Съществуват множество различни технологии за 3D принтиране, най-популярните сред които са FDM, SLS, SLA/DLP, Material Jetting и SLM. Ние, от екипа на Солид Фил, сме запознати в детайли с всички изброени технологии и можем да изберем най-подходящата за Вас, според Вашите специфични необходимости и изисквания“, споделиха още от компанията.

Повече информация за Солид Фил ЕООД, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и актуални промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg! Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите ѝ планове за развитие от ТУК!

Източник на снимковия материал: Солид Фил, Solid Fill

Сподели

Още от 3D технологии / IoT