Сподели

Солид Фил: Технологията на вакуумното леене е висококонкурентно решение в архитектурата и производството

29 септември 2020 г.

 

 

Солид Фил е сред пионерите на българския пазар в сферата на 3D принтирането. Компанията предлага услуги и иновативни решения, които намират широко приложение в архитектурата, индустриалния дизайн, производството и др. Сред утвърдените предложения от портфолиото ѝ е технологията на вакуумното леене. Какво представлява тя и какво е нейното приложение коментираха за читателите на Инженер.bg от Солид Фил.

„Вакуумното леене е технология, с която произвеждаме пластмасови детайли, излети от висококачествен полиуретан в кратки серии (20 – 500+ броя) в рамките на дни. Най-голямото ѝ преимущество е, че няма нужда от изработването на специални инструменти и метални матрици, което е скъп и бавен процес. В същото време се постига перфектен външен вид на крайния продукт“, поясниха от Солид Фил.

Тъй като детайлите са изляти, а не принтирани, здравината им е голяма и предвидима. Компанията разполага с широка гама от материали, които удовлетворяват изискванията на почти всяко приложение – имитиращи ABS, Nylon, PP и други полимери, включително гъвкави, негорими, прозрачни и т.н.

Процесът, преди да започне самото производство на детайлите в кратка серия, обикновено трае около 3 – 4 дни. Първоначално е нужно да се принтира прототипът възможно най-точно. По избор той може да се обработи (боядиса, лакира и т.н.) до желания външен вид. Този процес отнема около 2 – 3 дни, след което се изработва силиконовата матрицата, което обикновено отнема още 1 ден. „По този начин можете да получите първите 10 – 15 бройки за по-малко от седмица“, допълниха от доказаната българска компания.

Ето и стъпките от технологията за вакуумно леене: 

 - Изготвяне на 3D модел на детайла, който ще се изработва (тази стъпка може да се пропусне, ако разполагате с физическия детайл);

 - Принтиране на прототип с високо качество и добър външен вид (тази стъпка също не е необходима, ако разполагате с физическия детайл);

 - Обработка на прототипа, ако е нужно – боядисване, лакиране и т.н., до постигане на желания ефект;

 - Изливане на силиконовата матрица в специална машина;

 - Изливане на полиуретан в силиконовата матрица, в която той се втвърдява;

 - При необходимост и желание на клиента се прави оувърмолдинг на вложки, пинове, инсърти, както и оувърмолдинг с няколко материала.

„От една матрица, в зависимост от детайла, е възможно да се получат от 10 до 30 бройки, преди тя да започне да деградира. Обикновено след като я изработим, можем веднага да започнем леенето на детайлите в нея и за 1 ден да произведем около 10 – 15 бройки. Ако са нужни повече детайли за кратко време, винаги можем да започнем производството с повече от една матрица“, споделиха в заключение от Солид Фил.

Източник на снимковия материал: Солид Фил

Сподели

Още от 3D технологии / IoT