Сподели

СолидФил: В промишления дизайн 3D технологиите превръщат недостатъците на традиционните методи в предимства

24 юни 2021 г.

 

 

Когато става въпрос за индустриални машини и елементиразвоят на нови продукти е динамичен процес, по време на който дизайнът и функционалността се променят постоянно, заедно с новите идеи, изисквания и подобрения. А това налага и създаването на нови прототипи. Докато концептуалното моделиране тества външния вид и основно естетиката на продукта, функционалното прототипиране акцентира върху различните производствени качества на даден модел, доказателства за които не могат да бъдат взети от 2D скици или 3D софтуерни модели. Прототипът трябва да бъде изработен, а неговата функционалност да се тества, за да се установи дали той може да изпълни задачите, за които е проектиран.

Нуждата от тестове е неоспорима, но създаването на функционални модели остава скъп, времеемък и неефективен метод. Услугите на Солид Фил обаче, сред които 3D принтиране чрез т.нар. Fused Deposition Modeling (FDM), Stereolithography (SLA) или Selective Laser Sintering (SLS), изцяло могат да променят това. „Ние ще създадем Вашите здрави и висококачествени прототипи, които при нужда биха издържали на температурен, химически и механичен стрес. Така ще Ви дадем възможност да използвате реалистични модели, които представляват точно копие на вида на Вашия краен продукт, при това ще ги произведем за кратко време“, коментираха за ДигиталнаИндустрия.bg от Солид Фил.

Дизайнът на индустриалните машини и елементи по същество е по-различен от създаването на търговски (комерсиални) продукти, но е със същата степен на важност. Тук акцентът върху правилното функциониране на изделието е още по-голям, тъй като най-често то представлява част от сложна конструкция, в която само качественото взаимодействие между функционалните елементи води до желания краен резултат.

„Точният размер на елементите е от изключителна важност, когато става въпрос за индустриални приложения. Тъй като моделите най-често се създават на същите машини, които произвеждат крайния продукт, всяка грешка при изработването на прототипа означава забавяне на целия развоен процес“, коментираха от водещата българска компания. Периодът от време, необходим за преработване на  елементите обикновено е дълъг и води до намаляване на конкурентните предимства и забавяне на периода до пускане на изделието на пазара. Репродукцията също представлява обременяващ и скъп вариант.

„Използването на 3D принтиране при индустриалния дизайн елиминира голяма част от възможните рискове, свързани с прототипирането, и също така превръща недостатъците на конвенционалните методи в предимства. Прилагайки специално създаден софтуер и все по-сериозните възможности на принтерите, ние можем да произведем модели с желаните размери само чрез еднократна, бърза операция, като функционалността на дизайна се запазва напълно. Всякакви нежелани дефекти могат да бъдат отстранени с помощта на допълнителни довършителни техники“, обясниха от Солид Фил.

“Тъй като процесът е в пъти по-бърз в сравнение с традиционните методи, 3D принтирането Ви дава възможност да разработите и тествате различни версии на модела еднократно и на значително по-ниска цена. Всякакви промени в дизайна са лесно постижими и при необходимост елементите могат да бъдат принтирани отново“, допълниха от компанията, която е сред пионерите в 3D принтирането у нас.

Повече информация за Солид Фил ЕООД, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и актуални промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg! Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите ѝ планове за развитие от ТУК!

Източник на снимковия материал: Солид Фил (Solid Fill), pixabay.com

Сподели

Още от 3D технологии / IoT