Сподели

SpaceCAD: Siemens NX е революционна CAD/CAM среда за индустрията с функционалност от ново поколение

20 февруари 2024 г.

 

 

„Siemens NX е революционно софтуерно решение за професионалисти, занимаващи се с проектиране, симулации или дигитализирани производствени процеси. Оптимизираните характеристики и множеството функционалности на платформата я превръщат в една от най-добрите CAD/CAM среди, превъзхождаща дори широкоразпространените и утвърдени в областта софтуерни пакети”, коментираха пред ДигиталнаИндустрия.bg от SpaceCAD, доказано българско търговско и инженерингово дружество в областта на софтуерните решения. Siemens NX позволява гъвкавост при употреба и свързаност между професионалистите, които разработват съвместно мащабни проекти. Именно по тази причина цялостната софтуерна платформа е предпочитана от големи компании и OEM (Original Equipment Manufacturer) с хиляди работни места. „Siemens се стреми да направи NX подходящо и  привлекателно решение и за малкия и среден бизнес, като предлага пакети с избрани функции, вместо да продава цялата платформа. Наличен е и безплатен тестов период, за да се уверят потребителите в предимствата и ползите на избрания от тях функционален пакет преди закупуването му”, допълниха от екипа на българското дружество.

Siemens предлага 16 различни вида безплатни пробни версии, като допълнителен бонус за потребителите. „Siemens NX е върхът на продуктовия дизайн, инженеринга и софтуерите за производство. NX превъзхожда дори SolidWorks, тъй като има повече инструменти извън CAD, включително симулация, CAM, управление на жизнения цикъл на продукта (PLM), анализ на крайните елементи (FEA) и изчислителна динамика на флуидите (CFD), и това са само част от допълнителните му опции”, информираха специалистите.

За професионалисти с предишен опит с CAD и CAM софтуер, Siemens NX е предизвикателна алтернатива. Обикновено се смята за по-труден за усвояване в сравнение с познатите пазарни предложения, но когато се научи веднъж, ясно се открояват функционалните му възможности и удобството за работа с него. „NX е разделен на две части (NX CAD и NX CAM Manufacturing) и обхваща няколко модула. Тъй като не всеки служител във всяка компания се нуждае от пълния обхват на платформата, NX може да бъде функционален в специализирани направления. Това поддържа цената на решението конкурентна и в същото време облекчава работата и повишава скоростта за обработка на данните”, поясниха от SpaceCAD.

Софтуерът NX CAD е предназначен само за проектиране и разработка. Този модул разполага с пълната функционалност на CAD софтуерите, включително създаване на работни потоци, автоматизиране на дизайни и крайно внедряване. NX CAM Manufacturing се грижи за целия процес и позволява на бизнеса да трансформира своето производство в различни области, включително адитивно производство с 3D печат, проектиране на инструменти и приспособления, програмиране на CNC машини и роботизирани операции.

Гъвкавостта и функционалността на Siemens NX открояват платформата като лидер сред CAD/CAM софтуерите на пазара. Siemens NX предоставя следните основни функции:

  • Моделиране на продукти;
  • Проектиране за адитивно производство;
  • CAM и NC програмиране;
  • Контрол на качеството на детайлите;
  • Роботизирано програмиране;
  • Проектиране на инструменти и приспособления;
  • Планиране на производствената линия;
  • Управление на данни и процеси.

 

Адитивно производство

Siemens NX се интегрира към специфични 3D принтери, като EOS и HP, за симулиране на изграждане и управление на задания за 3D печат. „За адитивно производство и работа с 3D принтери, Siemens NX предлага цялостно решение и обхваща целия процес от първоначалния дизайн до крайното производство. Възможността за 3D симулации спестява разходите за тестово производство на продукта. С нея той може да се провери предварително за несъвършенства или области, които да бъдат подобрени, без да има необходимост от вложения в допълнителни ресурси”, добавиха професионалистите.

Проектиране на инструменти и приспособления

В най-основния си вид софтуерът позволява на бизнеса да подобри автоматизацията и да ускори процесите на разработка. NX улеснява проектирането и позиционирането на приспособления, използвани в производството и формообразуването. Това включва автоматично създаване на чертежи и свързаната с тях документация, но също и симулация на действието им, т.е. как работят и до колко са ефективни.

NX разполага и с многофункционален набор от инструменти за проектиране на матрици, който включва всичко – от първоначален анализ на продукта до създаване на структура на матрицата и валидиране на дизайна. Фирмените стандарти могат лесно да бъдат включени в процеса чрез създаване на шаблони за рационализиране на производството.

„За бизнесите, които използват роботи в 3D печата, машинната обработка, производството или монтажната линия, NX предлага набор от инструменти и функции за програмиране на роботи. С цел машинна обработка роботите могат да бъдат програмирани за прецизна, многоосна работа, включително шлайфане, полиране, подрязване и премахване на грапавини. Допълващият модул NX AM Multi-Axis предоставя решенията, необходими за настройка и управление на многоосни и хибридни роботизирани системи за 3D печат. Налице е дори изчерпателно 5-осно планиране на пътя на роботи и машини”, коментираха интеграторите на софтуерното решение у нас.

NX Scan to Part

Особено удобен за реверсивно проектиране, този софтуерен продукт позволява да се импортират данни от сканиране на физически обекти, с което отпада необходимостта от картографиране на повърхности, създаване на твърди тела или ръчно пресъздаване на геометрия. Включени са CAD транслатори на индустриални стандартни формати, както и възможност за стартиране на различни автоматизирани приложения.

P&ID дизайн

P&ID Design (проектиране на тръбопроводи и инструменти) е специфична характеристика на Siemens NX. С нея могат да се създават сложни диаграми на тръбопроводи и инструменти в 2D формат. NX поддържа връзка и с 3D модела в пространството, което позволява по-лесното внедряване и генериране на 3D диаграми от 2D чертежи. Това драстично подобрява работния процес при проектирането за индустриални цели.

Изготвяне и документация

Чертежът и документацията са също толкова важни, колкото създаването на 3D модели, затова от Siemens са се погрижили да разработят оптимален набор от CAD инструменти, интегрирани в NX. Платформата позволява лесно създаване на 2D инженерни чертежи и хибридни планове. Освен това софтуерът може автоматично да генерира 2D чертежи и изгледи на чертежи от 3D модели, което спестява време и усилия. 

„Siemens предлага набор от 30-дневни пробни версии за различните софтуерни пакети, добавки и инструменти в рамките на NX. Няма функционални ограничения, което означава, че това са пълните версии, но според условията на услугата, поставени от Siemens, пробният софтуер не може да се използва за производствени или търговски цели. Онлайн облачните тестове на NX позволяват изпробването на всеки от модулите на NX, без необходимост от инсталация. Също така от Siemens предлагат и преференциални условия за студенти и бъдещи професионалисти”, допълниха още от SpaceCAD.

Допълнителни подробности относно предимствата от внедряването на Siemens NX, както и опциите за лицензираното му използване, бихте могли да научите от специалистите на SpaceCAD, официален доставчик на софтуерните решения на Siemens за страната.

Повече информация за СпейсКад ЕООД, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и актуални промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg! Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите ѝ планове за развитие от ТУК!

Източник на снимковия материал: SpaceCAD (СпейсКад), Siemens, canva.com

Сподели

Още от 3D технологии / IoT