Сподели

Trumpf: Адитивното производство на абатмънти позволява сложни геометрии и повишава производителността

09 ноември 2021 г.

 

 

По време на търговското изложение за дентални технологии IDS в Кьолн, утвърденият европейски производител Trumpf представи нов процес, който прави производството на индивидуални зъбни протези с импланти значително по-ефективно. Той е фокусиран върху изработката на "абатмънти", т.е. свързващите части между зъбния имплант и зъбната коронка или моста. „3D принтерът TruPrint 1000, който е специално проектиран за стоматологични приложения, е в състояние да отпечата до 64 такива абатмънта за импланти за по-малко от три часа само с един процес. Това е възможно благодарение на т.нар. „преформи“, представляващи специални основи или подложки с предварително подготвена геометрия на свързване на имплантите и носеща платформа, върху която отделният елемент може да бъде изработен от хром-кобалтова сплав или титан с помощта на 3D принтер. По този начин се изработва абатмънта, който в крайна сметка поддържа коронката на зъба“, разказаха за ДигиталнаИндустрия.bg от Трумпф България.

Обикновено отделните абатмънти се изпиляват и залепват към основни части или се произвеждат чрез сложен процес на отливане. С новия процес на Trumpf, използващ преформи, изработката им вече е много по-ефективна и по-икономична по отношение на използваните материали. „Поддържаните от импланти протези са най-бързо развиващият се сегмент в съвременната дентална индустрия в световен мащаб“, коментира Райнхард Срока, мениджър дентална индустрия в Trumpf. „Ето защо зъботехническите лаборатории се очаква бързо да преминат към тази иновативна технология с високопроизводителни 3D принтери и по този начин да реагират на нарастващите разходи и на конкурентния натиск в този сектор“, допълва той.

Trumpf разработи специална преходна пластина за обработка на преформите. Тя може да бъде поставяна в 3D принтера TruPrint 1000 заедно с преформите преди отпечатването и да се калибрира напълно автоматично. Принтерът, който се доставя с един или два лазера по избор, използва технологията "Laser Metal Fusion", за да може абатмънтите да се изработят чрез нанасяне на разтопен метален прах слой по слой.

Универсално решение за протезирането на импланти

Предимствата на адитивното производство на абатмънти са не само в повишената производителност, но и във възможността за изработка на абатмънти със сложна геометрия. Потребителите на практика имат неограничена свобода за избор на място на винтовите канали, като дори сложните структури могат да бъдат изпълнени без проблеми.

С новия метод на изработка чрез използване на преформи Trumpf разширява обхвата от приложения на 3D принтера TruPrint 1000 и го превръща в универсално решение в протезирането на импланти. Функцията Multiplate на принтера позволява на системата да изработва компонентите автоматично без оператор през нощта и уикендите, благодарение на четирите налични работни платформи. Те се сменят автоматично след завършване на процеса на отпечатване и се намират вътре в машината. За момента тази функция все още не може да се използва с новия процес за използване на преформи, но се очаква в близко бъдеще това да стане възможно.

„Функцията за адитивно производство на индивидуални абатмънти е налична за всички нови принтери TruPrint 1000. Системите на вече произведените принтери от тази серия също могат да бъдат модернизирани и надградени“, добавиха още от Трумпф България.

Повече информация за Трумпф България ЕООД, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и актуални промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg! Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите ѝ планове за развитие от ТУК!

Източник на снимковия материал: Трумпф България, Trumpf

Сподели

Още от 3D технологии / IoT