Сподели

Устойчивото бъдеще навлиза в индустрията заедно с B2N Studio и услугите им за 3D печат и прототипиране

24 юли 2023 г.

 

 

B2N Additive Manufacturing Ecosystem е цялостна екосистема за решения в областта на 3D технологиите. Работният процес в българското инженерингово и търговско дружество „кипи“ под пълна пара, а специалистите са фокусирали усилията си в разширяване на машинния си парк от 3D принтери. Повече за дейността на компанията ще Ви разкажем в следващите редова. От екипа на B2N Studio споделиха за Вас любопитни подробности за SLA технологията за 3D печат и иновациите на производителя Formalabs.

„В B2N Studio реализираме сложни прототипи и изпълняваме поръчкови производствени части в рамките на дни, без да имаме изискване за минимално количество за поръчка. Срокът за изработка, който даваме на своите клиенти, обикновено е от 1 до 3 работни дни за стандартни поръчки по SLA технология до 500 ml. Високото качество на финалните продукти е гарантирано от професионализма, опита и познанията ни в сферата на 3D печата и прототипирането, както и от надеждното оборудване, което използваме. Нашият машинен парк разполага с 5 броя 3D принтери Formlabs Form 3/3+, с работен обем 14.5x14.5x17.5 cm, предназначени за изработка на модели и детайли със стандартни смоли като: Standard Grey, White, Black, Clear, Draft и Dental Model, както и с инженерни смоли като: Tough, Durable, Elastic, Flexible, Grey Pro, Rigid и High Temp“, коментираха експертите от B2N Studio.

Formlabs e американски производител, който е сред водещите на пазара на професионални SLA и SLS 3D принтери. С мисъл за потребителя, фирмата изцяло реновира фотополимерното 3D принтиране с усъвършенстваната Low Force Stereolitography (LFS)* технология и създава екосистема, която включва SLA 3D принтери, софтуер и материали, характеризиращи се с висока прецизност, изключителна детайлност и естетика на резултата. 3D принтерите Formlabs са подходящи както за прототипиране, така и за производство. Те намират приложение в широк спектър от индустрии. Предимствата на иновативната им технология ги превръщат в предпочитан избор на дизайнери, инженери, бижутери и дентални специалисти.

„SLA (stereolithogtaphy, или стереолитография) е най-старият метод за 3D принтиране. Технологията работи с фотополимери или смоли. Принципът ѝ на работа е аналогичен на FDM технологията от гледна точка на изграждането на обект – слой по слой. Разликата е в това, че при SLA изграждането се осъществява в резервоар, пълен с материал. Слой от течен фотополимер се полага върху платформата и се полимеризира от лазер. Когато първият слой е готов, платформата се спуска един слой надолу, за да започне изграждането на следващия. B2N Studio предлага услуги, базирани на тази технология, от 2016 г.“, поясниха специалистите.

Предимства на SLA принтирането:

 • Оптимална опция за приложения, в които естетическият вид е от съществено значение;
 • Изключителна прецизност на изработката;
 • Високоскоростна работа, което е особено полезно за принтирането на няколко детайла едновременно;
 • Без необходимост от полиране или допълнителна обработка на детайла за постигане на представителен външен вид;
 • Съвместимост с голямо разнообразие от смоли с различни механични свойства;
 • Предпочитана технология при работа с визуални модели и фини детайли;
 • Лесни модификации по дизайна;
 • Разнообразни възможности за персонализация.

 

Единственият недостатък на SLA технологията е ограничената свобода на дизайна, заради употребата на подпорни структури. След приключване на печата, подпорите се премахват ръчно.

SLA 3D принтирането намира приложение в:

 • Бързо прототипиране;
 • Производство на временни или постоянни заместители на резервни части;
 • Производство на всякакви типове приспособления за монтаж, инструменти и компоненти за автоматизация на производството;
 • За нуждите на индустрии с изисквания към използването на биосъвместими материали, восъчни материали за отливане, както и високотемпературни материали за калъпи;
 • За нуждите на бижутерията и стоматологията заради прецизността на изработката.

 

„В B2N Studio разполагаме и с широкоформатен 3D принтер Formlabs Form 3L, с работен обем 33.5х20х30 cm, който е съвместим с материали от стандартната серия смоли на Formlabs (Standard Grey, White, Black, Clear, Draft, Dental и Castable wax), както и с инженерните им смоли (Tough, Durable, Elastic, Flexible, Grey Pro, Rigid и High Temp). Form 3L гарантира безкомпромисно широкоформатно 3D принтиране със SLA технология за впечатляващи резултати.

Индустриалното качество на 3D отпечатаните детайли превръща принтерите от тази серия в оптимално решение за професионални приложения“, заявиха от B2N Studio.

„Също така разполагаме и с богат асортимент от биосъвместими материали за изработка на модели, временни и постоянни конструкции за нуждите на стоматологията и медицината. Наличните материали включват: Permanent crown resin, Temporary CB resin, IBT resin, Digital Dentures, Soft tissue resin и Custom tray resin. А изработката се осъществява посредством сертифицираните принтери на Formlabs – Form 3B и Form 3B L“, поясниха още професионалистите.

Form 3B е високоефективно решение за зъботехнически лаборатории и ортодонтски кабинети. С него могат да се създават естетични модели с гладка повърхност, тъй като се характеризира с прецизност на детайла и лесно премахване на подпорите, благодарение на новаторската LFS технология. Освен това този 3D принтер разполага с опцията „Scan-to-model“, част от PreForm софтуера, с която данните от интраоралния скенер директно се конвертират в готов модел за 3D печат.

„Услугите, които предлагаме в B2N Studio, включват прототипиране и 3D принтиране на детайли по задание на клиента. След постъпване на поръчката изготвяме 3D модел на обекта, след което го подготвяме за печат през специализирания софтуер на Formlabs – Slicer PreForm. Задаваме материала, необходим за принтиране чрез SLA технология, а софтуерът генерира и необходимия подпорен материал. Цената обхваща цялата услуга – от подготовката на файла, до предаването на готовия продукт, след почистване от подпорния материал“, допълниха още от дружеството.

*LFS е новаторско решение за лесно премахване на подпорите при отпечатване на детайл, което решава предизвикателствата на SLA технологията.

Повече информация за B2N Ltd. / Би Ту Ен ООД, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и актуални промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg! Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите ѝ планове за развитие от ТУК!

Източник на снимковия материал: B2N Additive Manufacturing Ecosystem, Formlabs

Сподели

Още от 3D технологии / IoT