Сподели

Вакреа.Хаус: Създадохме мечтания „умен“ дом за наш клиент чрез прецизно планиране и изпълнение на интелигентна система

18 юни 2024 г.

 

 

Темата за „умните“ къщи и интелигентните инсталации за домашен контрол става все по-популярна, но засега все още предизвиква повече въпроси отколкото яснота у потребителите. Това е предизвикателство както за професионалистите от строителния бранш, така и крайните клиенти, които закупуват даден имот и искат да си осигурят всички модерни удобства в него. Защо е така? Защото няма достатъчно информация за техническите изисквания към подобна инсталация и за процеса по реализация на смарт системата. Специалистите от Валкреа.Хаус, които предлагат цялостни услуги за изграждане, конфигурация и поддръжка на „умни“ системи за частни клиенти и бизнеси, активно допринасят за информираността на българските потребители. Митко Цонев, управител на компанията, разказа ексклузивно пред ДигиталнаИндустрия.bg подробности за реализацията на техен обект, обяснявайки в детайли всяка стъпка от работата по него.

„Практическият пример, който избрахме да представим с цел повишаване на осведомеността на потребителите, представлява частен апартамент в елитен столичен затворен комплекс, който е закупен с класическа ел. инсталация и видео домофон“, коментира г-н Цонев.

Изпълнението на професионална инсталация на смарт система за сградна автоматизация включва следните етапи:

 • Консултация и анализ на изискванията;
 • Подготовка и селекция на устройствата; 
 • Изграждане на ел. структура и координация;
 • Довършителни дейности по системата; 
 • Предаване и документация.

 

Консултация и анализ на изискванията

„По време на първата среща с клиента се запознахме обстойно с желанията и представите му за проекта. Проучихме подробно всички функции, които той желаеше „умният“ му дом да притежава: осветление, отопление, вентилация, климатизация, моторизирани пердета и външни щори, мултируум аудио система, тактилни дисплеи за контрол в основните стаи, както и датчици за наводнение и дим. Само при споменаване на толкова много аспекти на домашния комфорт, става ясно, че е необходима професионална интегрирана система за „умен“ дом, която обхваща всички тези функции в обща апликация“, поясни Митко Цонев. 

След това специалистите от Валкреа.Хаус са получили изготвения ел. план от архитектурното студио, което е избрано от клиента, и са нанесли всички промени, които са необходими, за да се документира изграждането на система за „умен“ дом. Някои от основните промени са:

 • Всички ключове са заменени с бутониери и на всеки бутон е зададена определена функция;
 • Добавени са термостати и контролни дисплеи там, където е необходимо;
 • Добавени са датчици за наводнение и контрол на спирателен кран;
 • Добавени са датчици за пушек;
 • Добавени са датчици за движение в коридора и в дрешника;
 • Добавени са видео камери и цялостно мрежово оборудване;
 • Добавени са датчици за СОТ;
 • Определено е място за новото ел. табло и комуникационен шкаф;
 • Избран е нов дизайн за всички бутониери, контакти, розетки и други елементи за стенен монтаж.

 

Дефинирани са и други промени в екип с другите изпълнители на обекта, като са добавени:

 • над 100 осветителни тела с възможност за димиране;
 • 2 вентилаторни конвектора, като са запазени радиаторите в спалните;
 • 3 канални машини за климатизация, с което те стават общо 4;
 • канални вентилатори за обмен на въздуха в 3 бани, дрешник и техническото помещение;
 • нагреваеми рогозки за подово отопление в баните; 
 • нагреваеми воронки на терасите;
 • вградени тонколони за 7 аудио зони;
 • моторизирани корнизи за плътните завеси;
 • моторизирани външни щори, които изискват метеостанция;
 • магнитни датчици, вградени в дограмата;
 • електроуреди, външно барбекю и други ел. товари;
 • Променена е позицията на колектора, за да влезе в техническо помещение.

 

Консултантите на Валкреа.Хаус са идентифицирали близо 50 промени, които е следвало да бъдат отразени по първоначалния план на електрическата инсталация и са ги съгласували с архитектурното студио. На този етап клиентът е възложил на фирмата да изпълни системата за „умен“ дом, инсталацията на мрежовото оборудване и системата за сигурност. 

Подготовка и селекция на устройствата 

„Реализацията на проекта започна с ремонт на чисто новия апартамент. Това се наложи не само заради новите ел. товари, които бяха предвидени, а и за да се адаптира ел. структурата към изискваният за интеграция на смарт система“, коментираха изпълнителите. 

По време на този етап отговорният интегратор от Валкреа.Хаус съставя пълен списък с необходимите командни и контролни устройства. „Командните устройства са тези, които приемат командите на обитателите – бутони, термостати, дисплеи и датчици, а контролните устройства са тези, които управляват предвидените електрически консуматори. Като пример можем да кажем, че командно устройство е това, което позволява да се димират осветителните тела, а контролно – това, което контролира вентилаторния конвектор, като те са принципно различни“, добавиха интеграторите.

За конкретния „умен“ дом са предвидени следните командни устройства: 

 • 5 тъчскрийн дисплея между 4 и 8 инча в зависимост от помещението;
 • 27 бутона с 4, 8 или 12 канала на управление;
 • 4 термостата;
 • 2 датчика за дим;
 • 3 датчика за наводнение;
 • 5 датчика за присъствие;
 • 1 метеорологична станция.

 

За тях са избрани компоненти от италианската бутикова компания Ekinex. За да се съчетават те с интериорния дизайн, клиентът е избрал серия с алуминиево покритие с бронзов цвят и т.нар. „brushed“ финиш. Всички видими контакти и розетки са избрани от същата серия. От Ekinex е и сървърът на „умния“ дом, който предоставя нужния потребителски интерфейс за дисплеите и за мобилното приложение. „Сървърът поддържа възможността за визуализация на картина от камерите, както и за управление на 7-те аудио зони“, заявиха от Валкреа.Хаус.

Селекцията от контролни устройства включва:

 • 1 модул за вентилаторен конвектор 0-10 V (2-канален);
 • 1 модул за канален вентилатор 0-10 V (2-канален);
 • 1 DALI модул за управление на димируеми осветителни тела (2-канален);
 • 2 модула за управление на моторизирани пердета и щори (8-канални);
 • 1 модул за управление на ел. задвижки (4-канален);
 • 4 модула за управление на канални машини за климатизация;
 • 2 модула за вкл./изкл. на ел. товари 16 А (8-канални).

 

 

„Тези устройства ще се монтират в новото ел. табло и по желание на клиента всички модули са на фирма ABB, както и стандартните защитни устройства за всяка електрическа инсталация – диференциално токова защита и автоматични прекъсвачи. От ABB са и други системни устройства, като захранването за „умния“ дом и модула за дистанционна поддръжка“, информира г-н Цонев.

Технологията, която Валкреа.Хаус използва за изграждането на тази инсталация, се нарича KNX и е световен стандарт по отношение на качество и функционалност. Благодарение на нея, се гарантира пълната съвместимост между устройствата на Ekinex и ABB, както и с тези устройства, които са от компании, специализирани в областта на сградната автоматизация – Schneider Electric за метеостанцията, MDT за датчиците за наводнение, Gira за датчиците за пушек, Basalte за датчиците за присъствие и Airzone за каналните машини.

„За да постигнем интеграция със системата за сигурност, избрахме контролен модул от Paradox, както и съответните датчици. От клавиатура нямаше нужда, защото тази функция е допълнена в един от дисплеите на „умния“ дом. Той служи и за видео домофон, заменяйки предходния модел. Мрежовото оборудване и IP камерите са окомплектовани изцяло от устройства на Ubiquiti UniFi, като са осигурени 48 PoE порта за кабелна връзка и захранване по Ethernet навсякъде в дома. За безжичния интернет в имота се грижат последно поколение Access Point, които поддържат стандарт Wi-Fi 7. UniFi Dream Machine пък гарантира кибер сигурността на локалната мрежа и съхранява записите от видеокамерите. Инсталацията е допълнена от UPS, който поддържа ключовите функции при спиране на тока“, обясниха професионалистите. 

След поръчката и доставката на избраните компоненти, интеграторите от Валкреа.Хаус са преминали към следващия етап от реализацията на проекта. 

Изграждане на ел. структура и координация

Валкреа.Хаус се ангажира с опроводяването на всички кабели в обекта, което води до много допирни точки с останалите изпълнители. Първата е графикът на изпълнение, който е изцяло предоставен от строителния екип. Техниците на Валкреа.Хаус могат да дадат насоки за нужните периоди на работа, но трябва да се вземат предвид и множество ограничения от другите майстори и изпълнители. Заради техническите изисквания на инсталацията за „умен“ дом, системният интегратор от Валкреа.Хаус е съгласувал вида на осветителните тела, към които изискването е да работят по DALI протокол. Също така са проверени връзките между предвидените вентилаторни конвектори, канални вентилатори и ел. задвижки, за да се гарантира, че контролните устройства съответстват с тях.

„По време на изпълнението имахме особен казус с каналните машини за климатизация, тъй като при климатиците няма стандартизация и модулите за управление трябва да отговарят на конкретната марка и модел, в случая Mitsubishi Heavy. Отделно изпълнителите на ОВК инсталациите не бяха свързвали подобно тяло към друго, освен към стандартен термостат, което наложи окабеляването им да се изпълни със съдействието на нашите техници“, коментираха от Валкреа.Хаус.

Рогозките за подово отопление, аудио системата, моторизираните корнизи и външните щори, също са допирни точки, които изискват стиковане между съответните специалисти и професионалистите от доказаната инженерингова компания за сградна и домашна автоматизация. Мебелистите са информирани за управлението на всички вградени осветителни тела, така че да се съобразят с тях. След изграждането на цялата ел. инсталация е преминато към довършителните дейности. 

Довършителни работи на системата 

Макар и междинен – след зареждане на ел. таблото и преди предаване на обекта, този етап е от ключово значение по отношение на крайния резултат и удовлетвореността на обитателите. От една страна, това е моментът, в който могат да се тестват всички предвидени функции в системата с първоначални настройки и промени в конфигурацията на място. По този начин се гарантира базовата функционалност на всеки контролер, за да изпълнява предвидената за него роля. Също така се правят настройки по групите от осветителни тела и тяхното димиране, датчиците и нивата, които отчитат, отоплителните и охладителните тела и техните степени, логиката и автоматизациите, които са заложени. От друга страна, се изчакват всички други дейности, свързани с мебелирането и облицоването, за да се поставят командните устройства – бутониери, термостати и дисплеи, което предотвратява евентуалното им нараняване и повреди по време на ремонтните дейности.

„Когато всички устройства бяха монтирани, извършихме финалната конфигурация на „умния“ дом, мрежата и системата за сигурност. Домофонната инсталация на блока също се интегрира в системата чрез гейтуей, който позволява обмен на информация между него и избран дисплей от конфигурацията“, допълниха още интеграторите.

Предаване и документация

Този етап е свързан с предаването на контрола над инсталираните устройства на обитателите. Това включва активиране на мобилното приложение, както и кратко обучение за неговия потребителски интерфейс от специалистите на Валкреа.Хаус. Същото важи и за дисплеите, които са разположение във всяко едно помещение.  Освен въвеждане на обитателите в новия им „умен“ дом, Валкреа.Хаус предоставя на клиента администраторски права, конфигурационния файл и пълна документация на изградената инсталация. По този начин той има цялата свобода да управлява системите, които са на негово разположение, и да избира специалисти, които да ги поддържат в бъдеще. 

През първия месец след предаване на „умния“ дом, Валкреа.Хаус се ангажира да прави промени в настройките спрямо желанията на клиента без те да се начисляват като допълнителна услуга. Така например, ако осветлението трябва да има долна граница на димиране или вентилаторите да се задействат по-рано при повишаване на влажността в банята, системният интегратор се отзовава, за да направи нужните изменения.

Повече информация за Валкреа.Хаус и услугите, които предлага у нас, реализации и актуални промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg! Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите ѝ планове за развитие от ТУК!

Източник на снимковия материал: Валкреа.Хаус (Valkrea.House)

Сподели

Още от 3D технологии / IoT