Сподели

Вайд-Бул: Weidmüller премахва границите между IT и OT с новата операционна система за автоматизаия u-OS

01 юни 2023 г.

 

 

Иновативната операционна система за автоматизация u-OS на Weidmüller е базирана на отворени и установени стандарти като Linux, софтуерна контейнерна технология и отворен комуникационен протокол OPC UA, което позволява интегрирането на различни приложения. „По този начин u-OS може лесно да бъде разширявана и да подпомага специалистите по автоматизация с удобни за използване технологии за създаване на персонализирани уеб-базирани системи. Това позволява на потребителите и техните клиенти да бъдат независими, гъвкави и готови за бъдещето“, съобщиха за ДигиталнаИндустрия.bg от доказаната българска търговска фирма за индустриална електроапаратура и автоматизация Вайд-Бул, която е официален представител на Weidmüller за България.

В миналото информационните (IT) и операционните (OT) технологии са се развивали като отделни области. Докато информационните технологии отговарят за системите за пренос на данни, операционните включват хардуера и софтуера за контрол и управление на производствени системи и на процесната промишленост. С прехода към Индустрия 4.0 през последните години светът на OT започна да се слива с този на IT, като в промишлеността навлизат все повече технологични решения, които значително ускоряват този процес.

Дигитализацията, облачните и периферни технологии, изкуственият интелект и индустриалният интернет на нещата (IIoT) влияят върху операционните технологии с все по-нарастващо темпо. „До края на 2025 г. в света ще се използват най-малко 40 милиарда IoT устройства“, прогнозира г-н Андреас Хофман, вицепрезидент на бизнес подразделението за автоматизация на Weidmüller.

Мощните периферни устройства осигуряват конкурентни предимства

Свързването в мрежа и дигитализацията на процесите до периферията позволяват на компаниите да получат решаващи конкурентни предимства: прозрачна и актуална информация, висока степен на гъвкавост на процесите, възможност за вземане на далновидни решения и по този начин да спестят време и разходи и не на последно място, да подобрят качеството на процесите.

„Това не само ще доведе до експоненциално нарастване на обема от данни, но също така ще позволи преминаването на предишните централизирани IT функции и процеси за вземане на решения към децентрализираните периферни компоненти. За да се реализира такава концепция е необходимо цифрово свързване в мрежа на голямо разнообразие от системи и решения. Така това, което звучи като чисто предимство на теория, е от голяма полза и на практика, но реализирането все още не е толкова лесно“, коментираха от Вайд-Бул. Причината за това е, че много от предимствата, които една интегрирана интелигентна фабрика може да предложи по отношение на гъвкавост, цена и енергийна ефективност, не могат да бъдат използвани поради специфични за отделните производители системи за автоматизация.

Предпоставката за успешно пазарно решение днес, т.е. пълна съвместимост със системи на трети страни, в областта на IT далеч не е стандарт за OT – потребителите често трябва да се справят с несъвместимостта на патентовани решения и със скъпа поддръжка и дооборудване на системите. „През последните месеци много компании установиха също, че едно решение, което е обвързано с даден производител, предлага много малка възможност за лесно преминаване към друг производител в случай на прекъсвания в глобалната верига на доставки“, заяваха от Вайд-Бул.

Комуникация между OT и IT в едно устройство

„Колкото повече се сливат световете на IT и ОТ, толкова по-голямо е желанието на потребителите да прекъснат тази зависимост“, заявява Андреас Хофман, обобщавайки изискванията на клиентите. „С u-OS Weidmüller предлага на потребителите софтуерна платформа за IIoT и автоматизация, която е отворена, гъвкава и независима“, добавя той. Операционната система u-OS съчетава стабилността на решенията за автоматизация с потенциала на IIoT с помощта само на едно устройство и предлага на специалистите по автоматизация и IT програмистите отворено и гъвкаво решение, което улеснява цифровото свързване в мрежа на широка гама от системи.

Въпреки че вече съществуват подходи за комплексни платформи за автоматизация, потребителят следва също да се ориентира към спецификациите на доставчика. Например, много е трудно да се интегрират решения от трети доставчици. Операционната система u-OS, от друга страна, разчита на използването на отворени, установени стандарти, като Linux, софтуерна контейнерна технология и архитектура OPC UA, позволявайки интегрирането на не само на приложения на Weidmüller, но също собствени приложения на потребителя или приложения на трети доставчици. Това прави потребителя независим и готов за бъдещето, защото може да разчита на различни доставчици, които също предлагат платформи или приложения за автоматизация.

„На практика това означава, че Linux като отворен стандарт е задължително условие, тъй като съчетава необходимите основни характеристики за използване в среда за автоматизация. Сред тях са отлични възможности за работа в режим на реално време, голяма общност от доставчици на услуги и разработчици, както и лесна оптимизация и адаптиране на кода с отворен код, ако това е необходимо”, допълниха още специалистите от Вайд-Бул.

Контейнерна технология за бързо внедряване на софтуерни решения

Контейнерната софтуерна технология като отворен стандарт позволява на потребителите да обединят приложението с всички негови зависимости в един общ пакет. Това означава, че дори сложни софтуерни версии могат автоматично и бързо да бъдат предоставени. По този начин се елиминират много източници на грешки по време на инсталиране и актуализации, намалява се необходимото време и се спестяват разходи. Мениджърът на приложенията, използван от u-OS, позволява на системата лесно да бъде конфигурирана, за да се адаптира към специфичните нужди на клиента, без да са необходими познания по програмиране.

OPC UA е отворен индустриален комуникационен протокол, който осигурява независим от платформата, надежден и сигурен обмен на информация между устройства от различни производители.

Използвайки тези отворени стандарти, u-OS позволява на изпълнителни системи на трети страни да работят на същата софтуерна платформа. Пример за това е CODESYS®, най-голямата независима от производителя екосистема в областта на индустриалната автоматизация. CODESYS® е хардуерно независима софтуерна система за създаване на проекти, документиране, визуализация и конфигуриране на приложения за управление. Освен това, интегрираната среда за изпълнение u-create web осигурява лесно проектиране без необходимост от познания по програмиране.

Персонализиране чрез различни приложения

Приложенията – независимо дали са на Weidmüller, на трети страни или са собствени на потребителя – могат да се използват за гъвкаво добавяне на нови функции и отваряне на целия свят на индустриалната автоматизация и IoT. Операционната система u-OS позволява обединението в бъдеще на различни индустриални светове без усложнения – например PROCON-WEB и високоефективен софтуер за визуализация.

Операционната система u-OS свързва индустриалния IoT със системата за автоматизация, партньорите с техните потребители, облака с данни и индустриалните екосистеми. Потребителите, които разчитат на автоматизация с отворен код, а не на собствени системи, се възползват от това по няколко начина. Те могат да се позиционират като по-продуктивни, гъвкави и ефективни, използвайки отворени цифрови мрежи. „И това също се отразява в оперативните разходи и в крайна сметка в конкурентоспособността“, категоричен е Андреас Хофман, вицепрезидент на Business Unit Automation. „Следователно новата операционна система u-OS ще формира основата за IoT и всички компоненти за автоматизация на Weidmüller в бъдеще. Всяко устройство разполага с инсталиран софтуер, който позволява лесен достъп до IT и OT света. Възможността за разширяване позволява на нашите партньори и на техните клиенти да създадат персонализирана и уеб-базирана система. Вече всичко е възможно, и то без никакви задължителни условия”, допълва още той.

Повече информация за Вайд-Бул ЕООД, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и актуални промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg! Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите ѝ планове за развитие от ТУК!

Източник на снимковия материал: Вайд-Бул, Weidmüller

Сподели

Още от 3D технологии / IoT