Сподели

Yokogawa разработи сензор Sushi XS770A за работа в среда на Индустриален интернет на нещата

05 юли 2019 г.

Yokogawa Electric Corporation обяви пазарния дебют на безжичния сензор Sushi OpreX, специално разработен за работа в среда на Индустриалния интернет на нещата (IIoT). „Сензорът Sushi е компактно безжично устройство с вградени сензорни и комуникационни функции, което е предназначено за мониторинг на вибрациите и температурата на заводско оборудване. Доставките на сензорите на европейския пазар стартираха през 2019 г.“, съобщиха за ДигиталнаИндустрия.bg от Йокогава България.

Всички предприятия се стремят да повишат производителността и ефективността на техническото си обслужване. Затова търсенето на решения, които улесняват събирането на данни за оборудването, расте непрекъснато. „Особено търсени са безжичните сензори, чийто монтаж е по-лесен и рентабилен в сравнение с монтажа на конвенционалните устройства с кабелно свързване“, допълниха от Йокогава България.

Специфики на сензорите Sushi XS770A

Yokogawa разработи компактния безжичен сензор с интегрирани функции за измерване и комуникация. Данните за вибрациите и температурата на повърхността, които събира, се изпращат към облак и могат да бъдат споделяни. Чрез анализ с помощта на AI (б.ред. изкуствен интелект) и машинно обучение се извършва диагностика на тенденцията за влошаване на работните характеристики и се прогнозира животът на съоръженията, създавайки нова стойност за техническата поддръжка и енергийния мениджмънт на производственото оборудване. „Yokogawa планира да разработи приложения за анализ на данни и активно да популяризира това безжично решение за IIoT под името Sushi Sensor XS770A“, поясниха от Йокогава България.


Устройството е оптимизирано за приложения в среда на IIoT и осигурява възможност за онлайн мониторинг на експлоатационните условия, в които работи оборудването, като така способства за подобрение на поддръжката на оборудването и за предотвратяване на откази чрез ранно откриване на признаци за аномалии в работата му.

За да бъдат забелязани признаците за аномално поведение на оборудването още в ранен етап и да се предотвратят неочаквани повреди, особено важно е измерването на вибрациите и температурата на повърхността на компресори, помпи и двигатели, както и възможността за оперативен мониторинг на тези данни. Въпреки че основното оборудване постоянно се контролира с помощта на сензори, които са свързани с кабел, често другите видове оборудване трудно могат да бъдат наблюдавани заради високите първоначални разходи и проблеми с прекарването на кабели в труднодостъпни места. Този тип оборудване подлежи на периодични ежедневни и планирани проверки от страна на операторите. Следователно, съществува сериозна потребност от безжични сензори за измерване на вибрации и температура, които могат да бъдат монтирани по лесен и рентабилен начин, за да се подобри ефективността на техническата поддръжка.

„За да отговори на тази нужда, Yokogawa разработи сензора Sushi, компактно безжично устройство, което измерва вибрациите и температурата и използва LoRaWANTM – широколентов (LPWA) безжичен комуникационен протокол за прехвърляне на данни, който привлича интереса на разработчиците за IIoT приложения. LPWA е технология за безжична комуникация, която е оптимизирана за връзки на дълги разстояния и е с ниско потребление на енергия“, коментираха от Йокогава България.

„Yokogawa пусна сензорите Sushi на японския пазар през март 2018 г. и вече натрупа положителен опит с експлоатацията на тези устройства. Yokogawa предлага също и полеви безжични системи, които отговарят на доказания и високонадежден стандарт ISA100 WirelessTM и помагат за осигуряване на стабилно и безопасно производство“, допълниха специалистите на глобалния производител у нас.

Характеристики на безжичните сензори Sushi с IIoT:

1. Лесна инсталация и настройка

Компактният безжичен сензор отговаря на изискванията на стандарта LoRaWAN за комуникация на дълги разстояния и следователно не се нуждае от повторители. Захранването на устройството е с батерии, което елиминира необходимостта от използването на външно захранване. Тъй като е компактен и лек, този сензор може лесно да се монтира на всички видове оборудване. Освен това сензорът поддържа режим на близка безконтактна връзка (NFC), което позволява настройка на сензора и мониторинг на състоянието му през смартфон чрез специално приложение. Тази технология е подходяща за комуникация на малки разстояния от порядъка на няколко сантиметра, която позволява бърз обмен на данни.

2. Отлична устойчивост към въздействието на околната среда

Въпреки че на пазара има сензори за вибрации и температура за IoT приложения, повечето от тях са предназначени за употреба в затворени помещения. Компактният безжичен сензор Sushi на Yokogawa е устойчив към въздействието на околната среда и е подходящ за монтиране в тежки експлоатационни условия.

3. Мониторинг чрез локален или облачен сървър

Данните, събрани от Sushi Sensor, могат да бъдат контролирани или през локален или посредством облачен сървър чрез LoRaWAN портал. Операторите и персоналът по поддръжката могат да следят вибрациите и температурата на повърхността на оборудването в инсталацията от локалния сървър или от всяко друго отдалечено устройство, което има достъп до облачния сървър.

Системна конфигурация и област на приложение на сензорите

Компактният безжичен сензор с интегрирани функции за измерване и комуникация събира данни за вибрациите и температурата на повърхността на устройствата и предава тези данни на локален или облачен сървър чрез портал LoRaWAN.

Подходящ е за приложение в нефто- и газодобивна, нефтохимическа и химическа промишленост, производство на електроенергия, целулоза и хартия, фармацевтични продукти, храни, желязо и стомана, водоснабдяване и пречистване на отпадъчни води, метал и др.

Други области, в които се използва успешно, са измерване на вибрациите и температурата на оборудване, като компресори, помпи, двигатели, вентилатори и конвейери.

Повече информация за Йокогава България, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и актуални промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg! Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите ѝ планове за развитие от ТУК!

Източник на снимковия материал: Йокогава България, Yokogawa

Сподели

Още от 3D технологии / IoT