Сподели

Запознайте се с piSMART на Piab – интелигентното бъдеще на „умните“ фабрики

09 август 2018 г.

Концепцията за Четвъртата индустриална революция, позната като Industry 4.0, набира скорост и компанията Piab отговаря на това предизвикателство с нова серия интелигентни продукти piSMART. „Това са иновативни вакуумни устройства с възможност за включване към облачни технологии, които отговарят по възможно най-добрия начин на изискванията за „умните“ фабрики на бъдещето“, информираха за ДигиталнаИндустрия.bg от фирма Бибус България, която предлага продуктите и решенията на Piab в България.

Интернет на нещата: От хладилника към производството

Повечето хора вече са чували за Интернет на нещата (IoT), но неговият промишлен по-голям брат IIoT все още не е толкова известен. Вече съществуват „умни хладилници, които няма да ви оставят без мляко, а също така са разработени приложения, които позволяват да управлявате дистанционно отоплението в дома от смартфон. Интернет връзката е все по-популярна функция за битовата техника и други електронни устройства. Интернет на нещата премина от нивото на маркетинга и научната фантастика към реалните технологии, които обещават да революционизират нашето ежедневие.

Независимо, че досега промишлеността и Четвъртата индустриална революция Industry 4.0 изоставаха от темпото в потребителския сектор, Промишленият интернет на нещата (IIoT) вече набира скорост. „Разбира се, че внедряването му ще отнеме известно време, но новите приложения и услуги ще станат абсолютно необходими при осъществяване на комуникационната връзка между отделните машини. Технологичните компании като Piab се стремят да предлагат на своите клиенти все повече интелигентни продукти за Industry 4.0“, поясниха от Бибус България.

Концепцията Industry 4.0 изисква сътрудничество

На базата на четирите основни принципа – оперативна съвместимост, информационна прозрачност, техническа поддръжка и децентрализирани решения, Industry 4.0 ще оптимизира енергийната ефективност и производителността.

Оперативната съвместимост ще улесни включването на различни устройства към системите, при което съответствието с международните стандарти също ще гарантира съвместимост на устройствата и в бъдеще.

Прозрачността на информацията ще предостави на операторите виртуална схема на производствената среда чрез агрегирането и контекстуализацията на сензорните данни.

Техническата поддръжка ще улесни операторите и ще осигури взаимодействието на машини и устройства, които могат сами да вземат решения и да решават проблеми, трудни или рисковани за човека.

Децентрализираните решения ще увеличат автономията на устройствата, като драстично ще намалят времето за настройка, осигурявайки едновременно с това автоматична оптимизация и повишена производителност.

„Всичко това изисква преминаването към т.нар. open source-технологии, а не използването на патентовани технологии. Industry 4.0 не може да бъде въведена за един ден, нейното внедряване изисква взаимодействие не само между машините, но и между производителите на машини“, категорични са от Бибус България.

Разработени с цел максимално увеличаване на производителността и енергийната ефективност, новите продукти piSMART® ще използват приложението piSMART за смартфони и други преносими устройства. Това приложение ще събира данни като време на цикъла, консумация на електроенергия и други параметри, като ги подготви за фабриките, работещи по концепцията Industry 4.0 , където всички процеси и компоненти се управляват, контролират и проверяват автоматично и дигитално.

Универсалните ежектори piCOMPACT на Piab са първите продукти на компанията, които са създадени специално за Четвъртата индустриална революция. Оборудването се предлага както със стандартна, така и с иновативна технология IO-Link, която не зависи от типа на системната шина. „Устройствата piCOMPACT осигуряват извода на сензорните данни и комуникацията на задвижването за разпределените системи за управление в реално време, което на свой ред позволява използването на вградени самооптимизиращи се интелигентни функции. Аналоговите сигнали, показващи промени във вакуума, могат да се използват например от системата, алармираща за наличие на течове“, допълниха от Бибус България. Функцията за отчитане на циклите може да изведе съобщение, че броят на полезните натоварвания за минута намалява с времето, а също така да предупреди за проблеми с производителността, които са предизвикани от замърсяване или от блокиране на филтрите.

Комуникационните канали, системните шини и PLC контролери са базовото ниво на управлението. В даден момент към аналитичните инструменти се добавя ново ниво със сервизните данни за сензорите, което използва по-големи масиви от данни чрез облачните технологии. Отделно комуникационно ниво непосредствено от сензорите и такива системни компоненти като piCOMPACT дава възможност за връзка с облака, откъдето при поискване се предоставя достъп до големи обеми данни. Приложението piSMART за мобилни телефони и устройства осигурява на оператора всички тези възможности дистанционно.

Вакуумните конвейери и подемните съоръжения също ще станат част от програмата piSMART

В най-близко бъдеще Piab планира да представи още по-голям брой нови продукти piSMART за Industry 4.0. Устройствата piCOMPACT и други високоефективни системи за вакуумни ежектори ще бъдат първите продукти на Piab, които ще използват приложението piSMART, но това е само началото – други подобни продукти ще бъдат представени в най-скоро време. „Например в момента се работи по развоя на интелигентен вакуумен конвейер, който ще използва приложението piSMART за оптимизиране на конвейерния цикъл, а направление Vaculex на Piab разработва по-лесна за управление система за вакуумно повдигане с комуникационна връзка към приложението piSMART“, поясниха от Бибус България.

Отговорът на Piab за Indystry 4.0 е piSMART

Флагманите на Piab са универсалните вакуумни ежектори, които са вече напълно готови за Четвъртата индустриална революция. С piSMART® компанията прави своята следваща стъпка към оперативната съвместимост, прозрачността на информацията, техническата поддръжка и децентрализираните решения, което ще я приближи към общата цел за максимална производителност и енергийна ефективност, заявиха в заключение от Бибус България.

Повече информация за Бибус България ООД, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и актуални промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg! Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите й планове за развитие от ТУК!

Източник на снимковия материал: Бибус България, Piab

Сподели

Още от 3D технологии / IoT