Сподели

БГ Роботи: Обучете Вашия бърз и неуморен колега – робота – със софтуерния пакет KUKA ready2_pilot

27 април 2021 г.

 

 

Автоматизацията носи много предимства на компаниите, особено в случай на изпълнението на опасни, тежки или монотонни задачи. Програмирането обаче често се явява проблемната точка при внедряването на роботизирани решения. Как да научим нашия робот асистент какво трябва да прави? „С интуитивния софтуерен пакет за управление KUKA ready2_pilot можем да го направим изключително лесно чрез ръчно направляване на ръката на робота, вместо програмиране“, коментираха за ДигиталнаИндустрия.bg от доказаната българска фирма БГ Роботи (Витто ООД), която внася, продава, поддържа и сервизира промишлени роботи KUKA в България – нови и втора употреба.

Безбройни са сценариите и приложенията на индустриалните роботи, включително: заваряване, пробиване и залепване са само три примера за задачи, които машините могат да изпълняват бързо, неуморно и с постоянно високо качество. В същото време автоматизацията изисква вече и дигитална трансформация. В крайна сметка използването на роботи в индустрията рядко се отнася само до самата машина. Решението включва и контролер, и софтуер. Именно там се крие предизвикателството пред много компании. Според проучване, проведено от индустриалната асоциация Bitkom и Съюза на немските професионални занаятчии (ZDH), 81% от запитаните компании отговавят, че са отворени за иновации, но 64% от анкетираните изразяват резерви по отношение на цифровите технологии.

Ръчно обучение вместо отнемащо време програмиране

„Една от основните причини, която се явява пречка пред по-широкото разпространение на роботите, често е недостатъчната квалификация на операторите. Потенциалните потребители вярват, че ще трябва да инвестират сериозно в обучение и персонал, и поради тази причина често отхвърлят роботизираните решения. Отговорът на това предизвикателство се нарича KUKA ready2_pilot. В съответствие с принципа на „лесно програмиране” , решението е насочено предимно към компании без особен опит в програмирането на роботи“, поясниха от БГ Роботи.

Как да „научим“ робота чрез ръчно направляване на рамото му?

KUKA ready2_pilot е първият в света софтуерен пакет от този род, който изключително много опростява управлението на робота. Той бързо може да бъде интегриран и използван, без някакво особено сложно програмиране. Дали ще бъде прецизно заваряване или грубо палетизиране, маневрен малък робот като KUKA KR AGILUS или тежък гигант като KUKA KR 1000 titan, управлението KUKA ready2_pilot позволява лесно обучение за решаване на най-разнообразни задачи.

Операторът води ръчно рамото на робота по детайла с помощта на интуитивната мишка „Commander“, тип 6D, и му „показва“ какво трябва да направи. Движенията се преобразуват в команди чрез безжична връзка към подвижния пулт за обучение. Тези команди след това могат свободно да се променят или да се добавят в зависимост от необходимостта.

Ръчно направляване на робота сякаш той сам изпълнява задачата

Инструментът "Commander", използван за тази цел, представлява контролен блок, който е подобен на 6D мишката на KUKA smartPAD. Той може да се движи във всички посоки и разпознава команди за „напред“ и „назад“. Commander може да бъде монтиран директно към робота само с няколко стъпки и се характеризира с много чувствителна реакция. Двата бутона, разположени от двете страни на 6D мишката, осигуряват бърз достъп до избираемите функции. За отваряне и затваряне на захващащото устройство, за настройка на параметрите на процеса и за запазване на траекториите на преместване в паметта на робота, е необходимо натискането само на един бутон, което пести ценно време. Основно негово предимство е, че дори хора с малко опит бързо свикват с робота по този начин и просто му „поставят“ задачи, без да е необходимо задълбочено обучение или квалификация.

Универсалност и бърза възвръщаемост на инвестицията

„Контролният блок Commander е многофункционален. Той може да се използва еднакво с всички видове стандартни роботи KUKA. Възможно е и да бъде надграждан по всяко време с помощта на софтуерните актуализации. Това означава, че инвестицията се изплаща много бързо“, добавиха още от БГ Роботи.

Повече информация за БГ Роботи, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и актуални промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg! Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите ѝ планове за развитие от ТУК!

Източник на снимковия материал: БГ Роботи, KUKA

Сподели

Още от Склад на бъдещето