Сподели

Гъвкава роботизация от FANUC за по-бързо адаптиране към приложенията в опаковъчната индустрия

26 март 2023 г.

 

 

На изложението Interpack 2023 в Дюселдорф, което ще се проведе от 4 до 10 май тази година, FANUC ще демонстрира колко надеждни и гъвкави са решенията на компанията за опаковъчната индустрия. „В зала 6, щанд D79 на Interpack водещият световен производител на роботи ще представи различни възможности за манипулиращи операции по вземане и поставяне, сортиране, опаковане и палетизиране Посетителите ще могат да видят в действие спестяващите място и лесни за управление колаборативни роботи, наред с делта и SCARA роботи, както и компактни и универсални роботи за складови дейности и високоефективни системи за машинно зрение“, съобщиха за ДигиталнаИндустрия.bg от ФАНУК България, част от голямото семейство на световния лидер в автоматизацията FANUC.

Тенденцията към честа смяна на вида на продуктите и размерите на партидите навлезе стремително във всички области на опаковъчната индустрия. Това породи голямо търсене на гъвкави системи с минимално време за пренастройка, които бързо се адаптират към промяна в поръчките във всеки един момент.

„С помощта на нашите делта роботи и система за 3D визуализация, на една линия могат да бъдат опаковани голямо разнообразие от продукти“, коментира г-н Михаел Шюпбах, координатор продажби Food Market във FANUC Europe. „Освен това, когато се използват роботи със смазка за хранително-вкусовата промишленост, роботизираната автоматизация може да се използва и в приложенията за първично опаковане на храните“, допълва той.

Постоянно високото качество и стерилността на процеса са допълнителни предимства на роботизираните приложения. Това важи и за медицинските технологии и фармацевтичната промишленост, където изискванията към качеството на опаковките са особено високи. Тук добро решение могат да бъдат роботите за чисти помещения, като серията LR Mate 200iD за чисти помещения на FANUC или роботът SCARA SR-12iA с клас 5 за чисти помещения. „Роботите помагат да се избегнат производствени грешки и гарантират високо качество без изключение“, категоричен е Кристоф Бир, координатор по продажбите направление Life Sciences във FANUC Europe. Той добавя, че освен приложенията за опаковане, производителите на медицинско оборудване могат също да използват надеждността на роботите в асемблиращи операции.

Допълнително предимство в медицинската техника и фармацевтичния сектор е, че роботите предпазват служителите от контакт с потенциално опасни вещества, като същевременно намаляват риска от замърсяване на продукта.

„FANUC се гордее с много успешни практически примери, тъй като компанията си е спечелила отлична репутация в много индустриални отрасли и има повече от 100 модела роботи в своето портфолио. На Interpack 2023 FANUC ще представи, наред с другите експонати, работна клетка за манипулиране, включваща грипер за хранителни продукти от Soft Robotics. Тук делта роботът от неръждаема стомана DR-3iB/6 STAINLESS ще взема парчета сирене от движеща се конвейерна лента и ще ги подрежда едно върху друго с помощта на сензор за 3D визуализация на FANUC и софтуер iRPickTool, които осигуряват оптимална детекция. След това робот SR-12iA (IP 65) SCARA ще взема така подредените парчета сирене, които са готови за по-нататъшна обработка“, разказаха от ФАНУК България.

В друго примерно приложение FANUC ще покаже своя нов, напълно затворен робот LR-10iA/10 в приложение за сортиране, предназначено за логистичния сектор и поддържан от софтуера iRVision. Роботът с полезен товар от 10 kg е не само лек и компактен, но също така предлага голяма работна площ и висока устойчивост срещу прах и вода. Друго оптимално приложение за този робот е зареждането и разтоварването на машини за обработка.

В операциите по опаковане в края на линията в бъдеще коботите вероятно ще играят важна роля. FANUC ще представи пет модела от своята серия CRX Lightweight cobot с полезен товар между 5 и 25 kg. Най-новият и най-здравият модел, CRX-25iA, с обхват от 1889 mm може да премества товари до 25 kg. „Посетителите на Interpack ще имат възможността да видят коботите CRX да подреждат и разтоварват кашони върху палети. Моделите CRX-10iA и CRX-10iA/L, с полезен товар от 10 kg и обхват съответно от 1294 mm и 1418 mm, също се предлагат във версия за манипулиране на хранителни продукти”, допълниха още от ФАНУК България.

Повече информация за ФАНУК България ЕООД, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и актуални промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg! Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите ѝ планове за развитие от ТУК!

Източник на снимковия материал: ФАНУК България, FANUC

Сподели

Още от Склад на бъдещето