Сподели

Мехатроникс: Интелигентни операции в склада на бъдещето с 3D ToF смарт камера с машинно зрение на Delta

05 декември 2023 г.

 

 

В основата на конкурентната електронна търговия стоят мащабни складове, автоматизирани пространства и ефективни логистични операции. Докато се борят за повече място за съхранение, доставчиците на този вид услуги обикновено внедряват специализирани складови системи за автоматизирано съхранение (AS/RS), с цел да оптимизират процесите по съхранение, транспортиране и сортиране на продукцията. Обикновено AS/RS обхваща множество коридори от плътно монтирани високи стелажи с ограничено осветление, което затруднява служителите ръчно да извършват задачите по съхранение и изваждане на стоките. Поради тази причина AS/RS разчита на автоматизирани стакерни кранове, опериращи по протежението на релси, изградени между стелажните конструкции.

Склад от подобен мащаб трудно би могъл да се поддържа и управлява само с помощта на работна ръка, поради няколко основни причини. Първо, тежестта на складираните стоки може да деформира стелажите и подът на рафта да потъне от натоварването, в случай че не е бил добре укрепен по време на конструирането. Впоследствие крановете няма да могат да намерят точната позиция. Второ, размерът и формата на палетите и другите единици за съхранение се различават. Неправилното позициониране на палети и стоки е възможно да причини грешки при извличане, както и по-сериозни проблеми, например падащи продукти, пакети и кашони. Резултатът може да бъде загуби, вследствие от повредени продукти, закъсняващи доставки и даже трудови злополуки. Трето, стакерните кранове се налага да бъдат калибрирани всяка година, а при стелажи с височина до 20 m, ръчното калибриране е не само опасно, но и доста скъпо.

„За да се справи с основните предизвикателства в складовата логистика, глобалният производител на иновативни и енергийно ефективни решения за индустриална автоматизация Delta разработи 3D ToF смарт камера DMV-T за подобряване на автоматизираната складова система чрез прецизно машинно зрение“, информираха за ДигиталнаИндустрия.bg от водещата българска инженерингова и търговска фирма Мехатроникс, официален дистрибутор за България на компанията. „DMV-T използва технологията Time-of-Flight (ToF), за да изчисли „дълбочината“ на кадъра, въз основа на времето, необходимо за установяване на инфрачервената връзка между камерата и обекта, след което да генерира прецизни 3D изображения. Със своя компактен размер, смарт камерата е възможно да се монтира на стакерни кранове и да заснеме изображения още преди мотокарът да извади стоките“, уточниха от фирмата.

DMV-T поддържа честота от 60 кадъра в секунда и обработва данните от 3D изображенията с вграден двуядрен ARM-базиран процесор. В комбинация със софтуера за машинно зрение DIAVision на Delta, камерата може да засече дислокацията на складираните стоки и да коригира движението на стакерния кран, за да подобри ефективността при сваляне  и да намали разходите за поддръжка. „DIAVision предоставя удобен за потребителя интерфейс с множество вградени функции за визуализация, с помощта на които могат да се променят различни процеси на базата на техните специфични нужди, както и се управляват, записват и анализират складовите операции от разстояние“, поясниха още от Мехатроникс.

Основни предимства на 3D ToF смарт камерата DMV-T на Delta:

  • Високопрецизните изображения намаляват грешките в процеса на изваждане на складираните стоки

Решението поддържа 60 кадъра в секунда, с резолюция 640x480 пиксела, 6 m оптимален работен обхват и вграден двуядрен ARM-базиран процесор, благодарение на които се постига качествено 3D изображение с дълбочина на детайла в реално време. DMV-T помага да се регулира движението на стакерния кран, за да се намалят грешките при логистичните дейности, разходите за поддръжка и загубите при престой.

  • Компактен, стабилен и надежден дизайн

Камерата е със степен на защита IP67 и вибрационна устойчивост в съответствие със стандарта IEC за намаляване на разходите за поддръжка. С приложение по отношение на превозни средства и работа в по-взискателни среди с много слаба светлина, решението осигурява гладки, прецизни и оптимизирани процеси.

  • Решението позволява бързо внедряване и развитие

В съчетание със софтуера за машинно зрение DIAVision на Delta, DMV-T извършва измерване, разпознаване, позициониране и детекция на базата на специфичните нужди на потребителите за подобряване на производителността на стакерния кран, включително при задачи на палетизиране, подреждане, (де)палетизиране и избягване на препятствия.

„3D ToF смарт камерата на Delta е интегрирано решение с машинно зрение, което оптимизира ефективността на AS/RS системата и постига високопроизводителна интелигентна складова логистика“, допълниха още специалистите от Мехатроникс.

Повече информация за Мехатроникс ЕООД, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и актуални промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg! Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите ѝ планове за развитие от ТУК!

Източник на снимковия материал: Мехатроникс, Delta

Сподели

Още от Склад на бъдещето