Сподели

Опаковате или асемблирате? Заложете на висок полезен товар и малки размери с робота SR-12iA на FANUC

21 септември 2020 г.

 

 

FANUC прибави трети модел към разширяващата се продуктова линия от SCARA роботи – новия SR-12iA. „Най-големият засега SCARA робот на компанията е с полезна товароносимост до 12 kg, най-високата за цялата гама. В комбинация с инерция на китката от 0.30 kgm2 и малко заемано пространство, моделът отваря нови възможности при асемблиране и опаковане“, съобщиха за ДигиталнаИндустрия.bg от ФАНУК България, дъщерно дружество на световния лидер в роботизацията FANUC.

„Висока мощност в съчетание с компактни размери правят робота SR-12iA уникален за тази категория. Роботите SCARA от този клас достигат максимален полезен товар, който не е по-голям от 10 kg, а тези, които имат по-висока полезна товароносимост, обикновено заемат и по-голямо пространство. Малък и лек, SR-12iA на FANUC може да се интегрира лесно във всяка линия за асемблиране“, допълниха от ФАНУК България.

Роботът заема площ от 280х364 mm, има собствено тегло 53 kg и работен обхват от 900 mm. Тези характеристики гарантират максимална ефективност по отношение на пространството и диапазона на движение на ръката. В същото време производителността не е повлияна в отрицателно отношение - необичайно високият полезен товар и инерцията на китката осигуряват възможност за използване на по-големи захващащи устройства и по този начин възможност за сглобяване на по-големи части. Най-силният до момента SCARA робот на FANUC постига максимална изтласкваща сила от 250 N към масата, което го прави особено подходящ за развиващите се сектори, свързани с производството на фотосоларни панели и батерии. Въпреки габаритните си размери, SR-12iA изпълнява всички изисквания за високоскоростен монтаж, като гарантира висока обща производителност.

SR-12iA може да бъде използван и извън обичайните приложения за роботи SCARA. Полезната товароносимост от 12 kg и инерция на китката от 0.30 kgm2 превръщат този модел в надеждно решение за приложения, свързани с опаковане. В сравнение с традиционните устройства за преместване, роботът SCARA е не само значително по-малък, но и по-икономичен. Това дава възможност на производителите да управляват по-икономично процесите на опаковане.

„Въпреки че много често има приложения, които изискват традиционен робот с шест оси, простите операции по вземане и поставяне не изискват изменение на положението и няма смисъл да се използват такъв тип роботи, например при опаковане в кашон", коментира г-н Томас Шнайдер, продуктов мениджър на направление „Роботика“ във FANUC Europe. „За такъв сценарий е напълно достатъчен SCARA робот с 12 kg полезна товароносимост. В предприятията, които използват разнообразни опаковки, SR-12iA може да бъде практично и икономично допълнение към опаковъчната линия“, допълва той.

„Подобно на по-малките си колеги, SR-12iA се предлага с най-модерния софтуер и функции на FANUC. Той се захранва от контролер R-30iB Compact Plus и е с интегрирани инструменти за обработка на изображения iRVison, логистичен софтуер iRPickTool, следене на конвейера, Fieldbus комуникация, интегрирана безопасност и много други софтуерни опции. Лесното настройване и програмиране на робота се осъществява чрез SCARA iRProgrammer на FANUC“, поясниха от ФАНУК България. „Този софтуерен интерфейс работи на таблети или персонални компютри и достъпът до него лесно се осъществява през уеб-браузър. Така SR-12iA продължава да осигурява на потребителите в цял свят доказаното качество и функционалност на роботите FANUC“, допълниха в заключение от българския офис на японския технологичен гигант.

Повече информация за ФАНУК България ЕООД, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и актуални промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg! Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите ѝ планове за развитие от ТУК!

Източник на снимковия материал: ФАНУК България, FANUC, freepik.com

Сподели

Още от Склад на бъдещето