Сподели

STAMH: Влезте в бъдещето с VLM – интелигентно решение за складова автоматизация и удовлетворени служители

15 февруари 2023 г.

 

 

„Проведени са множество независими проучвания в областта на логистичния сектор. Данните от всички тях доказват пряка корелация между проблемите в складовата организация и удовлетвореността на служителите, продуктивността и приходите на компанията. Решението е автоматизиране на складовите процеси, а изборът на подходяща за целта складова система, професионалното ѝ интегриране и специализирано зониране на пространството са няколко прости стъпки, с които ще оптимизирате дейността си и трайно ще повишите ефективността на Вашия склад или логистичен център“, коментираха от STAMH. Експертите от доказаната производствена и инженерингова компания коментираха пред ДигиталнаИндустрия.bg за техническите характеристики на едно компактно решение, а именно вертикалните лифт машини (VLM).

Складовата автоматизация е интелигентно решение с бърза възвръщаемост на инвестициите и множество позитиви, разбира се, ако е изпълнена от тесни специалисти в интралогистиката с нужните компетенции и познания. Пространственото мислене е „ключово“ за оптимизирането на складови помещения“споделиха от международната компания STAMH Group. Продължете с четенето, за да Ви разкажем кога е препоръчително да внедрите нова VLM в складовата Ви база.

„Вертикалните лифт машини са оптималното решение за складови пространства с малка площ. Модулната конструкция позволява усвояването на всеки сантиметър от височината на дистрибуционния център“, обясниха от STAMH.

Складовата автоматизация с вертикални лифт машини води и до оптимизация на процесите и всички операции в склада, тъй като складирането, извличането и пикирането на продукти се автоматизира почти на 100%.

Скорост при обработка в склада и сигурност за складираните продукти

Капацитетът на всяка отделна платформа/тава във VLM машината достига до 990 kg, а капацитетът на всеки модул – до 90 000 kg. Вертикалните лифт машини съхраняват Вашите документи, стоки или артикули в безопасност от повреждане или кражба. Освен допълнителните опции за сигурност, с които разполагат, вертикалните лифт машини, само с натискането на няколко бутона извеждат желаните артикули пред оператора, а това значително съкращава времето за изпълнение на всяка поръчка. Причината е, че не се губи време в търсене на продукти или покриване на дълги дестинации в склада от страна на операторите.

Складовият софтуер WMS на VLM позволява точна и бърза обработка на заявките, мониторинг в реално време, прецизно локализиране на стоките, проверка на баркод, както и редуциране на грешките“, поясниха специалистите.

Централната лифт система във всеки модул повдига тавите и ги разпределя във вертикалната лифт машина, а когато е необходимо – извежда продуктите пред оператора в склада. Служителите Ви не губят ценно време в тежки и трудоемки еднотипни операции, но и складът Ви остава чист и подреден – безненужни кашони, опаковки и хартия.

Вертикалните системи за съхранение достигат до височина от над 16 m и Ви позволяват да спестите до 90% от подовата площ“, поясниха интеграторите от STAMH и допълниха: „Големият им набор от предимства ги превръщат в решение с множество приложения, което е съвместимо с нуждите на различни индустрии. Cimate Control и Clean Room модификациите осигуряват и специални условия на съхранение. Toва ги превръща в особено подходящи за хранително-вкусовата промишленост (ХВП), автомобилната индустрия, производството на медицински и фармацевтични изделия или фината електроника“.

Кога е препоръчително да автоматизирате Вашия склад?

Ако наблюдавате понижение на Вашите приходи, намалена производителност, грешки при изпълнението на поръчките или неудовлетвореност и недоволство от страна на служителите Ви, значи е време да помислите за автоматизирани складови системи. В силно конкурентна среда, понижаването на общата ефективност на складовите процеси поставя бизнеса Ви под сериозна заплаха. Автоматизираните складови системи са „спасителният пояс“, който може да Ви извади върху повърхността и да Ви осигури пазарно предимство.

Ето кои са ключовите предимства, които превръщат складовата автоматизация в перспективна инвестиция с бърза възвръщаемост:

Удовлетворени служители, които харесват работата си

Автоматизирането на еднотипните и прости процеси значително намалява грешките, служителите имат възможност да концентрират познанията си в съществените задачи, като по този начин успяват да изпълнят навреме целите си за деня.

В края му те се чувстват удовлетворени от свършената работа. Освен това, с автоматизацията на Вашия склад, намалявате риска от инциденти на работното място, оказвате положително влияние върху възприемането на бранда и също така спестявате разходи за извънреден труд, като си гарантирате навременно изпълнение на поръчките. Това води до доволни клиенти, които се обръщат отново към Вас. Удовлетворените и мотивирани служители са доказателство за качествата Ви като работодател и основа за привличането на още квалифицирани кадри.

Ръст в производителността

Проучване на Princeton University Neuroscience Institute показва как безпорядъкът влияе върху способността на човек да се концентрира и да обработва информация. Хаосът претоварва мозъка със стимули и отвлича вниманието от текущото занимание. Зрителният безпорядък не влияе добре върху мозъчната функция.

„Автоматизираните складови системи внасят ред и подреденост, които оптимизират организацията и стимулират производителността на Вашите служители“, споделиха от STAMH Group.

Повишаване на ефективността и приходите

Дори първоначално размерът на разходите да Ви се стори голям, анализът впоследствие може да оправдае тази инвестиция. Вертикалните лифт машини повишават цялостната ефективност чрез автоматизация на голяма част от процесите и по-добра организация. Отпада нуждата от инвестиции и поддръжката на големи складови пространства, тъй като те заемат малко хоризонтално пространство. „Вертикалните Slim lift решения могат да съхраняват до 25 000 kg непалетизирани стоки във височина, заемайки едва 3 m2 от складовата площ“посочиха от STAMH.

Управлението на системите се осъществява изключително бързо и лесно с помощта на ергономичен HMI. Допълнителната опция, която включва лазерна показалка, локализира с точност търсения продукт. Това значително намалява времето за търсене.

Вертикалните лифт машини (VLM) предотвратяват производствени загуби от:

Дефектни стоки

Повредата на продуктите възниква вследствие от различни грешки по веригата на доставки. Перманентното наличие на подобни грешки може да доведе до сериозни финансови загуби за склада в дългосрочен план. VLM са средство за компактно и прецизно съхранение, както и за постоянен контрол на местоположението и състоянието на Вашите стоки. „Благодарение на складовия софтуер, имате цялостен поглед върху всичко случващо се в склада. Процесът по пикиране се ускорява, възможността за грешки намалява и цялостната ефективност се повишава. Възможността за сканиране на баркода позволява откриването на продукти с изтекъл срок на годност“, допълниха българските специалисти.

Извършване на излишна или неподходяща работа

Влошената складова организация е предпоставка за извършването на допълнителни и ненужни задачи. Това губи голяма част от работното време на Вашите служители, вследствие на което целите за деня не се изпълняват или се налага довършването им в извънработно време, което от своя страна е свързано със забавяне, увеличаване на разходите, неудовлетвореност на служителите и цялостно влошаване на дейността в склада.

Правилното зониране на складовото Ви пространство, интеграцията на верикални лифт машини на точните места и правилната им конфигурация ще намалят драстично дистанциите, които операторите в склада изминават. Отпада и нуждата от търсене и селектиране на продукти.

Свръхпроизводство

Това е още една, при това често срещана грешка, която е съпроводена от финансови загуби.

По същество се дължи на загуба на информация или недостатъчна динамична информация по отношение на наличностите. Софтуерът за склад и логистика решава тези проблеми.

Празно време и празни ходове

Небалансираните процеси водят до липсата на заетост по време на интервала за изчакване. Складовата автоматизация оптимизира процесите в склада и води до намаляване на тези интервали и изчакването за финализиране на предходна операция.

Ненужен инвентар

Пореден проблем, свързан с влошен мониторинг и организация на пространствата в склада. WMS софтуерът на вертикалните лифт машини може да бъде интегриран към всяка IT мрежа. По този начин складовата база се свързва с корпоративната база данни, информацията се синхронизира и рискът от грешки намалява. „Комуникацията“ в реално време между системите гарантира, че прозрачността и яснотата предотвратяват презапасяването на склада с ненужни материали.

Излишни движения на операторите и преместване на артикулите

Често поради липсата на добри интралогистични процеси се наблюдава извършването на ненужни движения и операции. Това е пряко свързано с разход на време.

„Логистичните центрове и складовите пространства трябва да функционират като цялостен организъм. Незначително „претупване“ на някоя операция или краткотрайно невнимание могат да доведат след себе си значителни загуби. Складовата автоматизация е навременно решение с бърза възвръщаемост на инвестициите, което предотвратява появата на много проблеми“, допълниха още от българската компания.

Повече информация за Стам Лтд ООД, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и актуални промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg! Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите ѝ планове за развитие от ТУК!

Източник на снимковия материал: STAMH (Стам)

Сподели

Още от Склад на бъдещето