Сподели

STAMH реализира модернизация на дистрибуционния център на водещ E-commerce бизнес у нас

17 декември 2020 г.

„За някои дистрибуционни и логистични хъбове новата ситуация ще бъде изключително сложна, освен ако техните мениджъри не направят промени. Повече от вероятно е тези центрове да започнат да получават повече поръчки дневно, отколкото могат да изпълнят физически“, прогнозира още преди години г-н Христо Урумов, собственик и управител на фирма STAMH, български пионер в разработването и изграждането на логистични центрове. Тази нова ситуация е факт. Поведението на потребителите се променя с бързи темпове и те пазаруват онлайн все по-често и с все по-голямо доверие.

„Ozone.bg – водещ E-commerce бизнес с акцент върху все по-развиващата се гейминг индустрия, видео игрите, музиката, филмите, техниката и необходимата периферия, е сред компаниите, чиито поръчки се увеличават. Ето защо необходимостта от модернизация на дистрибуционния център на фирмата е налице и се радваме, че Ozone.bg избра нас за доставчик на бърза и удобна конвейерна система“, споделиха за ДигиталнаИндустрия.bg от STAMH.

Продуктите на Ozone.bg се предлагат във все по-популярната бизнес комбинация – от физически магазини в големите градове и едновременно с това от добре развита и структурирана E-commerce платформа, която е на разположение денонощно и предоставя възможност за безброй онлайн поръчки.

Обем на поръчките, водещ до необходимост от нови действия 

И така, живеем във време, в което поръчките на големите E-commerce компании в България, а и не само, се покачват. Началото на пандемията засили тази тенденция и според статистиката седмицата от 23 до 29 март т.г. спрямо последната „нормална“ седмица между 2 и 8 март е с 55% ръст на броя обработени онлайн заявки. В различни кампании, като „Черен петък“ например, средната стойност на една заявка достига средно около 267 лв. и често съдържа разнообразни артикули. 

„Тези на практика чудесни новини за Ozone.bg водят до спешната нуждата от модернизация на дистрибуционния център на компанията, който е стратегически позициониран в близост до София“, споделиха от STAMH.

Предизвикателството – универсална поточна линии за разнообразни пакети 

Опаковъчните единици, които Ozone.bg използва, са много различни като размери. Кутиите варират от 250/175 mm до 600/400 mm, с височини от 10 до 600 mm и тегло от 150 g до цели 20 kg. „Пред нас стоеше предизвикателството всички кутии да вървят еднакво безпроблемно по поточната линия и автоматично да се разпределят към съответния спедитор. Освен това бе необходимо да изградим дистрибуционния център на 3 различни нива над земята“, споделиха от STAMH. 

Концентрирайки усилията си, инженерните и софтуерните екипи на STAMH обособяват следните основни площи: 

  • Пространство и системи за складиране на палетизирани стоки;
  • Пространство и системи за складиране на малки стоки (предимно кутии с размери до 600/400/600 mm);
  • Зона за сортиране на поръчки;
  • Зона за опаковане;
  • Зона за експедиция.

 

Спирална гравитачна конвейерна конструкция 

Общата площ на дистрибуционния център e малко над 4000 m2. Тя е с голямо разнообразие от артикули, които трябва да бъдат пикирани и събрани в отделни поръчки често от няколко нива в склада. Това налага търсенето на решение, което да ускори интралогистичните процеси и връзките между отделните зони. 

„За да свържем различните нива в дистрибуционния център, изградихме спирална гравитачна конвейерна конструкция, чрез която всички поръчки биват сваляни и отвеждани към звеното за сортиране. Спиралният конвейер на практика не изразходва енергия, което го прави изключително екологичен и икономичен. В същото време спестява усилия на операторите. Отпада и необходимостта от използване на подемна техника, защото вече не е необходимо да се преодоляват разстоянията между различните етажи. Гравитачният спирален конвейер свързва второто и третото ниво в склада със зоната за опаковане и сортиране в основата“, поясниха от STAMH.

Високотехнологични софтуерни и хардуерни решения от STAMH Solutions 

Готовите пратки улесняват значително операторите, тъй като те се придвижват по механизирана конвейерна линия, в чийто край преминават през обсега на специална камера с вграден баркод скенер с впечатляваща скорост и интензитет. Скенерът разпознава конвенционални линейни баркодове и двумерни баркодове, които носят много повече информация.

Бързата логистика в склада е основен фактор за доволни клиенти 

Конвейерната система свързва различни зони и ускорява процесите. По изключително интуитивен начин, конвейерите организират процеса по подготовка на поръчките. Операторите са максимално улеснени, а ръчният труд е сведен до минимум. Сега поръчките към Ozone.bg се подготвят и излизат от складовата база по-бързо и с по-малко грешки“, споделя инж. Надежда Благоева, технически директор в STAMH.

Благодарение на екипа на STAMH, дистрибуционният център на Ozone.bg вече може да отговори в кратки срокове на новите изисквания на съвременния пазар и промененото поведение на крайните клиенти. 

Източник на снимковия материал: STAMH (Стам)

Сподели

Още от Склад на бъдещето