Сподели

ABB и Kawasaki с глобално сътрудничество в областта на автоматизацията и колаборативните роботи

12 януари 2018 г.

Глобалните разработчици на средства и системи за индустриална автоматизация и роботи ABB Group и Kawasaki Heavy Industries стартираха първото в света сътрудничество, фокусирано върху разработването на „коботи“ и създаването на общи за сектора подходи по отношение на безопасността, програмирането и комуникациите, съобщиха за ДигиталнаИндустрия.bg от АББ България. „Двете компании ще обединят силите си, споделяйки професионални познания и промотирайки предимствата на колаборативните роботи. Акцент в партньорството ще бъдат „коботите“, проектирани за работа с две ръце“, информираха от дъщерното дружество на ABB у нас.

По време на сътрудничеството си производителите ще продължат независимо да предлагат на пазара собствените си разработки, но ще работят заедно по съвместни технически възможности. Дейностите ще включват осведомяване на институциите, които изготвят съответните регулации, неправителствени организации, както и обществото относно предимствата на модерната колаборативна автоматизация.

Промяната в съвременното производство и ролята на „коботите“

Тъй като в много промишлени сектори производството се трансформира от големи еднотипни партиди към по-малки обеми от различни продукти, сътрудничеството между хората и роботите започва да играе все по-важна роля. Днес тази разнообразна продукция вече изисква по-добра координация между процесите и повече човешка намеса. „Именно автоматизацията, дело на сътрудничество между компаниите, ще даде възможност на хората и роботите да подпомогнат този процес с уникалните си силни страни. Докато „коботите“ предлагат своята неуморна издръжливост при извършването на монотонни задачи, служителите ще могат да прилагат повече своите познания, прозрения за процесите и да импровизират“, заявиха българските специалисти.

„Мащабът и скоростта на промените в областта на роботизацията днес са невъобразими. Освен нуждата от разработване на технологии за автоматизация в сътрудничество, е необходимо и въвеждането на нови начини за съвместна работа и създаването на общи за сектора подходи към безопасността, програмирането и комуникациите”, коментира г-н Пер Вегард Нерсет, ръководител на бизнес направление „Роботика“ в ABB.

Според глобалните производители, колаборативните роботи, и по-специално тези с две ръце, способни да си сътрудничат с хората, могат значително да помогнат на обществото и света с недостига на работна ръка и застаряващата работна сила. „Ние виждаме голям потенциал в съвместното доразвиване на приложения и процеси, при които хората и машините работят заедно за създаване на решения. Това ще доведе до една усъвършенствана автоматизация”, сподели Ясухико Хашимото, изпълнителен директор и управител на дивизия „Роботизация“ в Kawasaki.

ABB се утвърждава на пазара като пионер в автоматизацията, създавайки първия истински колаборативен робот с две ръце YuMi, способен да изпълнява общи задачи рамо до рамо с хората. Kawasaki, чиито продукти можете на намерите у нас в богатото портфолио на фирма Бимекс Лимитед, пък предлага иновативния робот SCARA Robot duAro. „Първата съвместна изява на производителите бе демонстрация на колаборативен робот с две ръце на международното изложение за роботика iREX, което се проведе в Токио между 29 ноември и 2 декември 2017 г.“, заявиха в заключение от АББ България.

Повече информация за АББ България ЕООД, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и активни промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg ТУК!

Източник на снимковия материал: АББ България, АВВ, Kawasaki

Сподели

Още от Фабрика на бъдещето