Сподели

AgiloDrive2 на Schaeffler и 17 други фирми ще автоматизира производството на двигатели за е-мобили

31 януари 2022 г.

 

 

Компанията Schaeffler е лидер на консорциум, в чийто състав влизат още 17 реномирани индустриални и научно-изследователски партньори. Тази отговорна позиция на Schaeffler стимулира мениджмънта на компанията да стартира изследователския проект AgiloDrive2, финансиран от немското Федерално министерство на икономиката и енергетиката (BMWi). „Целта на тригодишния проект е да се разработи гъвкава и дигитализирана производствена система с модулна продуктова концепция за иновативни двигатели за електромобили. Проектантите, работещи по AgiloDrive2, ще се стремят да направят производството устойчиво, ефективно и рентабилно от финансова гледна точка. За целта те възнамеряват да оборудват производството на електрически двигатели с гъвкави технологичните процеси и интелигентна архитектура за управление, която да работи с големи масиви от данни“, съобщиха за ДигиталнаИндустрия.bg от Шефлер България.

„Schaeffler е технологичен лидер в областта на електромобилността, който се отличава със своя сериозен производствен опит“, коментира д-р Йохен Шрьодер, ръководител на подразделението „Електромобилност“ в Schaeffler AG. „Като лидер на консорциума, ние ще използваме нашия дългогодишен опит в качеството ни на пионер в решенията за електромобилност и ще развиваме проекта заедно с усилията на нашите партньори. Дигитализацията и автоматизацията са ключови фактори за постигането на устойчиви производства на бъдещето и създават възможности за нас и нашите клиенти по цялата верига на формиране на стойността“, допълни той.

Основна цел на проекта AgiloDrive2 е неговото безпроблемно и бързо внедряване в производството на електродвигатели в завода на Schaeffler в Бюл, където се намира централата за иновативни автомобилни технологии на компанията. Там в момента се строи първият и най-модерен завод за производство на електрически двигатели за автомобили в Германия. Проектът е предшестван от 18-месечно сътрудничество с Технологичния институт в Карлсруе (KIT), което е финансирано от Министерството на икономиката, труда и туризма на провинция Баден-Вюртемберг.

Schaeffler с динамично и адаптиращо се производство на електрически двигатели

В зависимост от техническите характеристики и вида на силовото електрическо задвижване, електродвигателите могат да се различават значително според типа на намотката, мястото на инсталиране, въртящия момент, изходящата мощност и други работни параметри. Schaeffler предлага различни електрически двигатели както за хибридни модули и хибридни трансмисии, така и за изцяло електрически задвижвания на осите с широк диапазон на мощността от 20 до над 300 kW. „С широкия асортимент на продукцията ние отговаряме на разнообразието от изпълнения на електрическите транспортни средства, а гъвкавият производствен метод, който възнамеряваме да разработим и внедрим, ще бъде в съответствие с променящото се количество на поръчките“, заявява г-н Томас Пфунд, ръководител на подразделението E-Motors в Schaeffler.

Универсалната производствена система, която ще се разработи по проекта AgiloDrive2, ще способства за тясното сътрудничество между проектантите и производствените специалисти. „Вместо фиксирани производствени линии, ние ще търсим изключително гъвкави, дигитализирани и ефективни технологични модули, които са лесно мащабируеми, позволяват реализацията на гъвкави конфигурации и взаимно свързване на базата на обща софтуерна основа”, допълва г-н Пфунд.

Стандартизираните машинни съединения, хардуерни и софтуерни интерфейси и универсални комуникационни стандарти между различни производители следва да помогнат за решаването на проблемите с нарастващата сложност на производството и да позволят бързото интегриране на системите в съответствие с подхода „включи и произвеждай“ („plug and produce”). „Модулната структура на машините позволява повторното използване на производственото оборудване по ефективен и устойчив начин. Дигиталните двойници ще дадат възможност за ефективно планиране на производството, а ускореното въвеждане в експлоатация на решенията с изкуствен интелект допълнително ще повиши качеството на продуктите. От своя страна дигиталните методи за повишаванье на квалификацията ще улеснят и ускорят обучението на служителите“, допълниха още от Шефлер България.

Повече информация за Шефлер България ООД, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и актуални промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg! Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите ѝ планове за развитие от ТУК!

Източник на снимковия материал: Шефлер България, Schaeffler

Сподели

Още от Фабрика на бъдещето