Сподели

Българското машиностроене в духа на Четвъртата индустриална революция с подкрепата на РАИС

13 юни 2019 г.

РАИС отново обедини българските машиностроители, за да обсъдят заедно въпросите на дигитализацията като основа за „Индустрия 4.0“. На 12 юни 2019 г., в новата база на компанията в Пазарджик се проведе работна среща на фирми от Българска браншова камара – машиностроене (ББКМ), по време на която бяха представени и дискутирани най-актуалните решения за сектора, свързани с дигиталните близнаци, интернет на нещата, дигитализацията и роботизацията на производствените процеси. Инженер.bg има удоволствието да отрази за вас основните акценти от това ключово за бранша събитие.

„Благодарим на Камарата, че реши именно конференцията, посветена на дигитализацията в машиностроенето, да се проведе в нашата фирма. Ще можете да видите какво сме постигнали в нашето производство в тази насока – макар то да не е напълно достатъчно. Ще ви покажем и част от проектите, които сме изпълнили за нашите клиенти“, обърна се към гостите инж. Нишан Бъздигян, управител на РАИС. „Радваме се да споделим с вас, че работим и по проект, който ще се осъществи в Технически университет – Габрово. Разработката въплъщава изцяло концепцията за Индустрия 4.0 и ще е в помощ на всички нас като машиностроители“, сподели още той.

Официално приветствие в началото на събитието поднесе и инж. Илия Келешев, председател на ББКМ.

В презентационната част на срещата, пионерите в бранша, сред които и специалните гости от FANUC, представиха своите най-нови идеи и проекти, чрез които машиностроенето изцяло ще стане част от света на Четвъртата индустриална революция. Ето какво чухме от първо лице за бъдещето на производствените процеси:

РАИС: Как дигитализацията помага на машиностроенето днес?

Отговор на този въпрос даде инж. Артин Бъздигян, който отговаря за автоматизацията на производството в РАИС.

„В днешни дни клиентите имат все по-високи изисквания към продуктите, които закупуват. За да отговорим на конкретни запитвания, за да сме максимално ефективни в решаването на специфични случаи, ние трябва да направим симулация или прототип на дадено изделие, машина или система, така че клиентът да се убеди в тяхната функционалност. Именно затова в помощ на инженерите в РАИС идва дигитализацията“, обясни той.

По думите на инж. Бъздигян именно дигиталните близнаци са технологията, чрез която процесът по създаване на една машинна система може да стане по-рентабилен и по-надежден. „Използваме дигиталните близнаци за изграждане на автоматизираните клетки, за изследване на усилията на машинните възли по метода на крайните елементи, както и при създаването на дадена програма, когато е необходимо да се съобразят габаритите на машината, така че да се избегнат авариите“, посочи още той, презентирайки някои от проектите на компанията.

ФАНУК България: Докъде ще стигне роботизацията в машиностроенето?

„Роботизацията е ключов елемент в нашето съвремие. Очакванията на индустрията нарастват все по-бързо в тази посока. Ако погледнем към родината на FANUC, ще видим, че в производствените бази присъствието на човека е сведено до минимум. Фабриката за фрезови операции например, може да функционира самостоятелно повече от 2 седмици, а във фабриката за сглобяване на цифрово-програмни управления процесът е изцяло роботизиран“, коментира инж. Христо Гилищаров, управител на ФАНУК България.

По време на събитието българският машиностроителен елит отново бе удостоен с честта да общува със специални гости от FANUC. Господин Масамото Фукуда, зам.-изпълнителен директор на лабораторията на FANUC – ServoLab, разказа за последните новини в дейността ѝ. Най-новата платформа на компанията – FIELD, бе представена от г-н Макото Ямадате от FANUC Europe.

FIELD (FANUC Intelligent Edge Link & Drive system) е отворена система, която включва хардуер и софтуер, целяща да подобри ефективността на производствените процеси. В нейната концепция като основен приоритет е заложена сигурността на данните.

Siemens: Идеята за Индустрия 4.0 обхваща всяка стъпка от индустриалните процеси

Според друг лидер в бранша – Siemens, едно производство може да се раздели условно на 5 стъпки – дизайн, планиране на производството, инженеринг, производство и поддръжка. А в истински дигиталната фабрика всички тези стъпки трябва да са свързани една с друга.

С тези думи инж. Петър Кацаров, отговарящ за поддивизията Motion Control на Siemens, направление Индустрия, „повдигна завесата“ пред най-новата разработка на Siemens. „SINUMERIK ONE е новата ни платформа за металорежещи машини – тя обединява всички 5 стъпки и ги свързва помежду им. На международния форум ЕМО 2019 повече от 35 водещи машинни производители ще покажат реализации с нея“, коментира той.

Алвекта: Индустрия 4.0 не присъства само в техническите дейности на едно предприятие

Алтернативен поглед към дигитализацията участниците в срещата получиха от фирма Алвекта, която представи своето виждане за организационното развитие по Индустрия 4.0 в дадено предприятие, разглеждайки историята на ХЕС АД – машиностроителна компания от Ямбол.

„Решението, което развихме съвместно с ХЕС, е информационната система Vector, чийто основен функционален принцип е да мултиплицира естествения интелект, като обхваща напълно потока от процеси в дадена производствена компания – от дейностите по запитвания, договаряния, производство, доставки и т.н.“, разясни г-жа Анна Видева, управител на Алвекта.

Дитра: Метрологията не е това, което беше

Накрая, но не по важност, гостите във фирма РАИС станаха свидетели на атрактивна демонстрация на портативно решение за метрология, представено от фирма Дитра. „Чрез 3D скенера и софтуера на Creaform инспекцията на даден детайл е по-бърза, по-лесна и по-точна отвсякога. Няма нужда от монтаж нито на скенера, нито на детайла – сканирането отнема секунди. При обработката на данни има възможност за изтриване на „шума“ от сканирането, за сравняване с CAD модел и точно отчитане на разминаванията с номинала чрез цветна карта“, поясниха от фирма Дитра.

Денят продължи с разходка в производството на РАИС, по време на която специалистите имаха възможност да обсъдят в свободен разговор актуални въпроси и да дискутират новости в бранша.

Повече информация за РАИС ООД, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и актуални промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg!

Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите ѝ планове за развитие от ТУК!

Източник на снимковия материал: Инженер.bg

Сподели

Още от Фабрика на бъдещето