Сподели

Бимекс Лимитид на MachTech 2023: Фабриките на бъдещето ще изискват все по-гъвкави решения за производство и логистика

03 ноември 2023 г.

 

 

На своя щанд на MachTech & InnoTech 2023 Бимекс Лимитид представи няколко компании от разнообразното си портфолио, включващо машини и инструменти. Интересът на посетителите към щанда на българската компания бе предизвикан от изложения високопроизводителен център за машинна обработка на японския производител Mazak, индустриални и колаборативни роботи на Kawasaki Robotics, червячни фрези на Gleason, както и диамантени инструменти, които са собствена разработка на Бимекс Лимитид. Какво разказа г-н Ботьо Георгиев, управител на Бимекс Лимитид, за ДигиталнаИндустрия.bg, прочетете в нашия репортаж от изминалото събитие.

Централно място на щанда на Бимекс Лимитид заемаше металообработващият център QTE-300MSY за струговане и фрезоване на Mazak, който представлява двушпинделен струг с ротационни инструменти, револверна глава с 12 позиции и Y-ос за обработка извън центъра на детайла. Машината е изключително стабилна благодарение на чугунената отливка на основата. Всички нейни компоненти са подбрани безкомпромисно по отношение на тегло и мощност, за да гарантират висококачествената обработка без наличието на вибрации. Дължината ѝ е 200 cm, като задвижването е само с шпиндели, без ремъчни предавки, а линейните направляващи са с ролкови танкети. „Машината е разработена специално за високопроизводителна обработка с голяма прецизност и е с новото CNC управление с диалогов режим на програмиране Mazatrol SmoothEz. То притежава допълнителни функции за високоскоростна обработка, както и ефективен и удобен за потребителя интерфейс със сензорен екран, който е лесен за научаване, дори и от оператори без опит в програмирането“, коментира инж. Ботьо Георгиев пред Инженер.bg.

Роботизацията, която е все по-актуална и навлиза широко в индустрията, бе представена от роботите на Kawasaki Robotics. Фирма Бимекс Лимитид се гордее с над 110 внедрени робота в български производства от най-различни индустриални сектори. „На тазгодишното изложение MachTech показахме работна клетка, която включва два робота: делта робот и универсален манипулатор. Роботите са оборудвани с вакуумни грипери и могат да манипулират различни продукти в козметичната, хранително-вкусовата, фармацевтичната и всякакви други индустрии“, обясни г-н Георгиев. „Делта роботите на Kawasaki са много бързи и могат да бъдат групирани по няколко на конвейерната линия, като са оборудвани с камера за машинно зрение“, допълни още той.

Освен роботизираната работна клетка, бе показан и колаборативен робот на Kawasaki, чийто пазарен дебют се състоя тази година. Демонстрацията включваше сканиране на детайл и създаване на 3D файл за обекта с помощта на камера и софтуер на словашката фирма Photoneo.

Посетителите можеха да видят и друг робот на Kawasaki с пневматичен шпиндел, който фрезоваше обемно детайли, като постиганата точност на обработката е напълно достатъчна за сфери като дървообработването и каменарството. Роботът може да се използва също и за заваряване, тъй като ръката му е куха и през нея могат да минат всички гъвкави маркучи и комуникационни кабели. Показани бяха детайли, отрязани с плазмена горелка, които са предназначени за хранително-вкусовата промишленост при изработката на резервоари и контейнери. „Kawasaki разработва роботи с голям диапазон на товароносимостта. Роботите на компанията могат да се използват за най-различни приложения като шлифоване, заваряване, манипулиране, боядисване, обслужване на машини с ЦПУ и палетизиране“, сподели още г-н Ботьо Георгиев.

Българската компания показа на своя щанд и червячни фрези на американската фирма Gleason, предлагаща високотехнологични решения за обработка на зъбни колела. Нейното портфолио обхваща целия необходим инструментариум за обработката на зъбни колела, включително машини за зъбонарязване, шлифоване, лепинговане, тестово оборудване , инструменти и окомплектовка, технологии , софтуер, сервиз и поддръжка за производство и тестване на конусни, цилиндрични и червячни зъбни колела.

На MachTech 2023 Бимекс Лимитид показа диамантени инструменти, които са произведени от българската компания в обектите ѝ в София и Казанлък. Те са предназначени за строителния бранш за обработка на скални материали, включително: мрамор, гранит и изкуствени камъни, както и инструменти за обработка на цветни метали. Инструментите са предназначени за фрезоване и гравиране както с ръчни машини, така и за машини с CNC управление. „В каменарството също навлизат машините с CNC управление, които изискват автоматична смяна на инструментите и канали в самите инструменти за обработка с водно охлаждане“, поясни г-н Георгиев. Бимекс Лимитид предлага и уникални диамантени инструменти за сухо полиране на гранит за довършителни работи на място, осигуряващи високо качество на финишната повърхност.

„Положително сме изненадани от тазгодишното изложение MachTech 2023. Добро впечатление ни прави големият брой изложители и демонстрирането на все повече роботи. Посетителите имат възможност да видят роботизирана автоматизация в най-различни приложения, както и разнообразни аксесоари за роботите като камери, сензори, грипери и др. Фабриките на бъдещето ще изискват все по-гъвкави решения, както за обработка, така и за логистика и организация на производство, като Бимекс Лимитид се стреми да удовлетвори с предлаганите решения все по-нарастващите изисквания на клиентите в тази посока“, допълни още г-н Георгиев.

Повече информация за Бимекс Лимитид ООД, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и актуални промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg! Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите ѝ планове за развитие от ТУК!

Източник на снимковия материал: Инженер.bg

Сподели

Още от Фабрика на бъдещето