Сподели

Бимекс Лимитид: Роботи на Kawasaki дигитализират производството на индивидуални поръчки в полска фабрика

25 октомври 2021 г.

 

 

Технологичната революция, на която сме свидетели, промени коренно начина ни на живот и работа. По отношение на бизнеса това означава, че очакванията на клиентите непрекъснато нарастват. Днес продукт с отлично качество вече не е достатъчен. Той трябва да бъде проектиран по такъв начин, че да отговаря най-добре на индивидуалните нужди на клиента.

Полската компания Wiśniowski притежава над 30 години опит в производството на индустриални заграждения и врати. Всички елементи на индустриалните огради и врати се нарязват и заваряват чрез лазерни технологии и са подложени на най-добрите антикорозионни обработки, като поцинковане и прахово боядисване. Естетичният и оригинален външен вид на крайните продукти се дължи и на допълнителната възможност за нанасяне на полиестерно защитно покритие в над 200 различни цвята. Инвестициите в нови технологии, подобряване на качеството, иновациите и разширяване на предлаганите решения са важните фактори, които са позволили на компанията да си извоюва репутация на лидер в бранша.

„Идеята за роботизирано заваряване на заграждащите системи, които са една от основните продуктови групи на компанията, се заражда преди няколко години. Проектът е възложен и реализиран от компанията Astor, а решението ѝ Green Welding, включващо два индустриални робота Kawasaki RA006L, е внедрено от системните интегратори Zelkon и Acars“, информираха за ДигиталнаИндустрия.bg от утвърдената българска инженерингова и търговска фирма Бимекс Лимитид, която предлага системите и решенията на Kawasaki Robotics на българския пазар.

Каква е поставената инженерна задача?

Поради широката гама от видове и размери на произвежданите от Wiśniowski оградни системи, автоматизирането на този процес е сложна задача, която е осъществена на два етапа. Първият от тях включва създаването на роботизирана клетка за заваряване на поръчки от индивидуални клиенти. През 2016/2017 г., съвместно с компанията Astor и интеграторите Zelkon и Acars, е реализиран вторият етап за автоматизация на заваряването на индустриални заграждащи системи и роботизирано почистване на мрежести панели. В процеса на автоматизация на заваръчния процес компанията Astor доставя съвременни роботи и системи за управление, осигуряващи по-висока степен на оптимизация на производствения процес и контрол върху изпълнението на поръчките.

Как е реализиран проектът?

Изпълнението на поръчката е автоматизирано още от етапа на постъпването ѝ. Софтуерът, създаден и внедрен от системния интегратор Acars, осигурява плавното й изпълнение. Веднъж подадена към ERP системата за управление на производството, тя автоматично се преобразува в програма за индустриалните роботи и също автоматично се конфигурира към процеса на заваряване.

Роботизираната станция Green Welding на Astor, внедрена от интеграторите Zelkon и Acars, включва два индустриални робота Kawasaki RA006L, програмирани за заваряване с оборудване Fronius. Роботите се придвижват по 17-метрово трасе, което позволява заваряване на огради с големи размери. Всеки заваръчен робот е монтиран върху колона и стрела, като по този начин се повишава ефективността на процеса и максимално се увеличава обхватът на роботите.

„Внедреното решение е невероятно удобство за операторите. Какво трябва да знае операторът? На първо място, последователността на системата, за да сглоби продукта от подходящите елементи в правилния ред, да включи бутона и да контролира процеса на заваряване“, коментира Мариуш Лешняк, оператор на роботизирана линия за заваряване във Wiśniowski.

Потребителският интерфейс включва панелен компютър Astraada, оборудван със софтуера Wonderware InTouch, който контролира системата Green Welding на Astor и осъществява връзката между вътрешните производствени системи на Wiśniowski и програмирането на станцията. „Мозъкът“ на цялата система е PLC контролерът PACSystems RX3i на марката GE Automation&Controls. Той осигурява непрекъсната комуникация между системните компоненти като контролира тяхната работа.

Какви са предимствата на роботизирания процес?

„Благодарение на въведената система е постигната автоматизация на целия производствен процес – от планирането на производството, през неговото изпълнение, до контрола на качеството на крайния продукт. Технологичният процес е по-предсказуем и повторяем. Системата, също така, позволява да се съкрати времето за изпълнение на серийни поръчки. Тя е въведена там, където са извършвани повтарящи се монотонни дейности, а условията на труд са били тежки за персонала“. Коментираха от Бимекс Лимитид.

„Роботизацията на производството повиши ефективността, позволи да се подобри качеството и помогна да се стабилизират технологичните процеси като допълнително се съкрати времето за извършване на отделните операции. Въвеждането на тази система даде възможност и за оптимално използване на производственото пространство. Автоматизацията също така ни позволи да поддържаме динамично и безпроблемно производството, както и да произвеждаме лесно и бързо индивидуални поръчки“, допълниха още от компанията Wiśniowski.

Повече информация за Бимекс Лимитид ООД, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и актуални промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg! Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите ѝ планове за развитие от ТУК!

Източник на снимковия материал: Бимекс Лимитид, Kawasaki RoboticsAstor

Сподели

Още от Фабрика на бъдещето