Сподели

БР Техника: „Продуктовата въртележка се завъртя. Възможно ли е производство без контролни табла?“

24 април 2020 г.

 

 

Колко често си задавате въпроса: „Как да произвеждаме минимални количества по рентабилен и конкурентоспособен начин?“. Оказва се, че това няма да бъде проблем във фабриката на бъдещето - вие ще можете лесно да местите машините си в заводските халета или да извадите определени работни станции от производствената линия, да ги разположите на друго място и след това да продължите производството само с едно натискане на бутон. „Bosch Rexroth създаде технология за задвижване без контролно табло, която ще играе ключова роля с децентрализираните си интелигентни и комуникационни възможности“, съобщиха за ДигиталнаИндустрия.bg от фирма Бюро за Развитие Техника (БР Техника), основен търговски партньор и официален сервизен център за България на Bosch Rexrot.

Ако се разходим в един супермаркет, неминуемо ще ни направи впечатление голямото количество стоки на промоционални цени, които се предлагат с определен процент отстъпка, включително и по различни поводи: Коледа, Великден, за първия учебен ден и т.нат. Продуктовата въртележка се върти с все по-бързи темпове. Цикълът на потребление за мебели, електронни устройства и автомобили става все по-кратък и кратък. В същото време онлайн търговията на дребно представлява все по-голям дял от пазара. Потребителите харесват да използват онлайн конфигуратори, за да персонализират своите продукти. В резултат на всичко това на производителите все по-често им се налага да прави промени в производството няколко пъти седмично, вместо да произвежда едни и същи продукти в продължение на много години. В бъдеще е напълно възможно промяна през няколко дни да се окаже дълъг период от време и промяната да се налага на всеки час.

На базата на потребителските приложения и множество проекти за автоматизация в собствените инсталации, компанията Bosch Rexroth е анализирала изискванията на такива разнообразни производствени процеси и на тяхна база е разработила визия за фабриката на бъдещето. Само таванът, стените и пода на фабриката ще бъдат неподвижни. За разлика от тях ще бъде възможно да се конфигурират машини и работни станции за създаване на нови производствени линии, които да комуникират безжично помежду си. В резултат на този подход контролните шкафове ще бъдат остарели или вече няма да играят централна роля.

Контролните табла напускат сцената

Целта на автоматизацията е да променя производството главно чрез софтуер, без допълнителни операции по кабелно свързване. При традиционните концепции за автоматизация, всички кабели свързват задвижващите механизми и сензорите с контролния шкаф и обратно. На практика това представлява базова пречка при преоборудване. За разлика от тях сервозадвижванията IndraDrive Mi са включени и интегрирани в двигателите. По този начин се намаляват необходимите действия по окабеляване и не се изисква място в контролното табло. Задвижванията са инсталирани децентрализирано в машината или работната станция с всички необходими компоненти за захранване. До 30 сервозадвижвания формират задвижваща група с хибридна кабелна връзка за захранване и комуникация. Само първото устройство има външна връзка към системите за управление на по-високо ниво, така че промените не изискват работа по окабеляване в контролния шкаф.

Изключете, променете разположението, включете и продължете производството

Тази гъвкавост е налична за широк диапазон на мощността  от 0.4 kW до 11 kW. Задвижванията без контролни табла имат стандартно 4 цифрови свободно конфигурируеми I/O връзки за периферни устройства и вградени сензори. Две от тях могат да се използват като първични измервателни прибори. Чрез отделянето на връзката за управление, конструкторите могат да интегрират допълнителни I/O модули, сензори и пневматични или хидравлични задвижващи механизми. Това означава, че автоматизацията е напълно децентрализирана. Като резултат, във фабриката на бъдещето много лесно ще могат да се правят промени в по-късен етап. Работната станция просто се изключва, машината се премества до новото й място, включва се и производството продължава.

Опростено и надеждно пускане в експлоатация

Производителите на оборудване разполагат с ограничени инженерни ресурси, които трябва да се използват ефективно. Предварително зададените и предварително програмирани технологични функции позволяват по-бързото изпълнение на много задачи, като например тези, включващи гърбични механизми. С интегрираната логика за управление на движението Motion Logic за отделните оси, задвижванията поемат свързаните с оста процеси, независимо от централната система за управление.

Инженеринговите инструменти, свързани със задачите, улесняват интеграцията в съвременните концепции и пестят време. Софтуерът Drive System позволява бързо и надеждно пускане в експлоатация, тъй като използва и прилага механичните данни от енкодерите на двигателите Rexroth. В същото време инструментът за техническо обслужване Service Tool на IndraDrive предлага лесен достъп до сервизни и диагностични функции, а също така позволява софтуерът да бъде параметризиран и актуализиран. „Този инструмент, който не зависи от операционните системи, работи на браузъри, поддържащи HTML5 и използва уеб сървър, който е интегриран в устройството. Такъв тип архитектура улеснява подмяната на компоненти, като инструментът предлага практичен начин на управление на достъпа с право само за разглеждане или с право на сервизиране“, поясниха от БР Техника.

Комуникативност за широк диапазон от производствени среди

Друго основно изискване по отношение на фабриката на бъдещето е тя да може да се вписва в мрежова среда и гъвкаво да споделя информация. „Производителите на машинно оборудване търсят задвижвания, които им позволяват да обслужват различните протоколи в конкретни региони и сектори с един хардуер и по този начин да опростят логистичната верига от поръчката до доставката на резервни части. Технологията на задвижващ механизъм без контролно табло отговаря на това изискване със своя Multi-Ethernet интерфейс. Той поддържа всички използвани протоколи чрез избор на софтуер“, допълниха от доказаната българска инженерингова и търговска фирма.

Функции, програмирани на езици от най-високо ниво

Софтуерната технология Open Core Engineering на Bosch Rexroth позволява на производителите да получат достъп до основните функции на задвижването и до интегрираната Motion Logic във връзка с автоматизацията на PLC контролерите чрез програми, написани на езици от най-високо ниво.

В бъдеще Open Core Engineering за задвижващи механизми ще може да се използва за разработване или закупуване на досега непознати уеб или облачно базирани функции, програмирани на езици от такова ниво. „Това ще установи връзка между интелигентните сервозадвижвания и приложенията, базирани на сървър и облак. Програмирането на езици от най-високо ниво ще отвори изцяло нови опции за комуникация. Без необходимост от сложни PLC интерфейси ще можете да цифровизирате веригата на стойността  от генериране на поръчка в автоматизираната система за управление на предприятието (ERP система) и производствената операционна система (MES система) до самото устройство“, коментираха от БР Техника.

Готови ли сте за тази нова гъвкавост?

Чрез модулните концепции ще можете да оптимизирате вашите процеси или машини и работни станции и да ги настройвате гъвкаво и без изменения на контролното табло, за да създадете нови производствени линии, насочени към специфични изисквания на конкретната поръчка. „В този смисъл фабриката на бъдещето е еволюционен процес, който вече е започнал. Технологията за задвижване без контролно табло ще ви помогне да отговорите на новите изисквания по отношение на гъвкавостта по рентабилен, интелигентен и безопасен начин още днес“, заявиха в заключение от БР Техника.

Повече информация за Бюро за Развитие Техника ЕООД, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и активни промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg! Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите ѝ планове за развитие от ТУК!

Източник на снимковия материал: БР Техника, Bosch Rexroth

Сподели

Още от Фабрика на бъдещето