Сподели

CNC машини, роботизирани системи и дигитализация бяха акцентите, които РАИС представи на MachTech & InnoTech 2023

07 ноември 2023 г.

 

 

Тазгодишното издание на MachTech & InnoTech, което се проведе между 3 и 6 октомври 2023 г., събра утвърдени български и международни компании, демонстриращи машини, роботи и иновативни технически решения в Интер Експо Център – София (ИЕЦ). Сред тях се открояваха двата щанда, с които доказаният български производител на CNC машини РАИС се включи във форума. Те впечатляваха посетителите както с визията си, така и с градивната атмосферата на тях. Единият бе посветен изцяло на CNC машините собствено производство и новостите при машините на дългогодишните партньори на РАИС - фирмите Citizen Machinery Miyano и TakisawaДругият акцентираше върху автоматизацията и роботизацията на производствата, представяйки функционалността и предимствата при работата на робот в комплекс с CNC машина.

„Решението ни да участваме с втори щанд на изложението бе породено от желанието ни да акцентираме върху това, че роботизацията е отделен сегмент от нашата дейност, в който виждаме огромен потенциал и непрестанно се развиваме“, коментира инж. Артин Бъздигян за ДигиталнаИндустрия.bg. В следващите редове ще Ви запознаем с машините, които бяха представени от българския производител, както и с подробностите, които сподели инж. Артин Бъздигян за партньорите на компанията и за дигиталната трансформация в българската индустрия. 

РАИС представи както бестселъри от продуктовия си каталог, така и машини от портфолиото на световноизвестни брандове, на които компанията е официален представител за България и част от балканските държави. Тя произвежда фрезови и стругови машини, триосни и петосни центри, хоризонтални обработващи центри, едношпинделни и двушпинделни стругове, с възможност за оборудване на машините с робот и палетна станция. От тях бяха изложени триосен център М500 и двушпинделен струг с една револверна глава T202-2S. „От машините на японския ни партньор Takisawa представяме ново поколение високопрецизен стругови център LX-2500, който се отличава с изключителна точност в различни температурни среди. На щанда ни посетителите имат възможността да се запознаят отблизо и с обновения швейцарски струг Citizen В12, както и с новите подобрения по струга Miyano BNE 51 SY“, разказаха от екипа на РАИС.

Машините, на които компанията акцентира:

M500 на РАИС

„M500 е машина с 30-инструментов магазин и скорост на шпиндела 10 000 min-1. Движението по X-оста е 850 mm, по Y-оста е 510 mm, а по Z-оста – 560 mm. T202-2S е машина с прътоподаващо устройство, съответно с възможност за автоматизация на процеса (б.ред. поставяне и отвеждане на заготовки изцяло без намесата на оператор). Наличието на два шпиндела позволява двустранна обработка на детайла“, коментира Артин Бъздигян по отношение на ключовите предимства на машината.

CNC стругове на Citizen Miyano

„Подобрената машина Miyano BNE 51 SY на японския ни партньор Citizen Miyano, която показахме на форума, се отличава с осем оси, две револверни глави с по два шпиндела на всяка, което позволява успоредна двустранна обработка на детайлите. Благодарение на двата си канала, машината може да обработва двойка детайла едновременно без изчакване. Това на практика означава, че тя представлява 2 стругови машини с фрезови възможности и Y-ос, поместени в един корпус“, обясни инж. Бъздигян.

Машини на Takizawa

„Takizawa е добре позната в световен мащаб компания с висок клас машини. Тя е известна с компактните си решения за обработка на едрогабаритни детайли и техническите иновации по шпинделите (повишена точност, както и по-високи обороти, постигнати при по-висока мощност). През тази година фирмата навършва 100 години от създаването си, съответно от началото на производството си на стругови машини. Широкото им продуктово портфолио включва още стругове с B-ос и със симултантна петосна обработка, което позволява обработката на комплексни детайли с различни форми“, сподели още той.

Роботизацията – фокус в дейността на компанията

Наличието на два щанда по време на тазгодишното издание на MashTech & InnoTech има за цел да открои роботизацията като отделен сегмент от дейността на РАИС. На втория щанда бяха представени две роботизирани клетки. Първата от тях бе на Top Аutomazioni, официален партньор на РАИС. Характерно за нея бе, че две колички влизат в зареждаща станция, едната работи с робота, а другата е пригодена за ръчно зареждане и разтоварване от оператор. Всяка количка е с капацитет до 280 детайла.

Втората станция бе с марка RAIS. Тя се отличава с лесна настройка, колаборативност, възможност за работа в отворена среда, т.е. без необходимост от предпазни заграждения, както и лесно преместване от машина на машина. Роботизираната клетка, собствено производство на компанията, е базирана на количка, която благодарение на пневматика си, улеснява оператора по време на преместването ѝ. Два са начините за фиксирането ѝ от машина на машина, което я прави особено адаптивна. Първият е посредством камера, монтирана върху грипера на робота. Така, заставайки пред машината, той сканира QR код и я разпознава. Вторият е чрез фиксиране и стабилизиране на количката със щифтове към пода.

За дигиталната трансформация на българската индустрия

„Плановете ни за бъдещо развитие са насочени към автоматизация и роботизация на машините. В това, освен възможност за лесна настройка и бърза адаптация, виждаме и решение на проблема с недостига на квалифициран персонал. Освен това през 2024 г. планираме представянето на нов модел 5-осна CNC машина, както и на палетна станция с възможност за интегриране към всеки вертикален център (от 6 до 10 палета), в зависимост от размера на детайла и желанието на клиента. Те имат за цел да обезпечат работата на операторите чрез подобрени параметри, характеристики, инструменти и възможност за автоматично управление на процесите и мониторинг на експлоатационната годност“, съобщи инж. Артин Бъздигян.

Дигитализацията набира все по-голяма популярност сред българските производители, превръщайки се в почти неизменна част от дейността им, необходима за конкурентоспособността им на пазара. „Цифровите технологии имат безспорни предимства, но все още не са рентабилна и достъпна опция за малките предприятия. Когато обаче става въпрос за фирми, разполагащи с над 10 професионални машини, дигитализацията предоставя цялостна картина на производството – мониторинг и анализ на натоварването им в реално време. Специализираните софтуери събират информация за състоянието и експлоатацията на всяка машина – време на производство, настройка, заетост на машината и т.н., което генерира подробна база от данни, достъпна за мениджърите по всяко време, независимо от локацията им“, коментира той и допълни още: „Проследимостта на време, разходи и оперативна дейност са от съществено значение за бизнеса. А дигиталните близнаци са средство за значително намаляване на времевите и финансовите разходи. Този абстрактен термин обхваща симулационните програми, чрез които може да се опише цялата геометрия на дадена машина, позволявайки дигиталното изпитване на дадена програма преди зареждането ѝ. По този начин се предотвратява нуждата от физическо изпитване, което спестява както времето на операторите, така и средства за евентуален ремонт на машината при неточна конфигурация“.

За Вас репортажът подготви Никол Андреева, редактор в екипа на Инженер.БГ. Благодарим сърдечно на колегите от РАИС за отзивчивостта по време на изложението!

Повече информация за РАИС ООД, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и актуални промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg! Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите ѝ планове за развитие от ТУК! 

Източник на снимковия материал: Инженер.bg, РАИС (RAIS)

Сподели

Още от Фабрика на бъдещето